Dunav raste 40 cm na dan, očekuje se vodeni val

Kako je izvijestila Državna uprava za zaštitu i spašavanje, u područjima pogođenim poplavama stanje se stabilizira a vodostaji opadaju, no na nekim područjima još ima problema.

7.6.2010.
12:38
VOYO logo

Budući da u protekla 24 sata nije bilo padalina, stanje se u svim županijama pogođenim poplavama počelo stabilizirati. Ipak, vodostaj Dunava će biti u daljnjem porastu, s prognoziranim rastom od 40 centimetara na dan, pa se provode pripreme za dolazak vodnog vala na Dunavu. Na području Brodsko-posavske županije svi su vodostaji u opadanju. Mjere izvanrednog stanja obrane od poplava još se provode na kanalu Biđ – Vrpolje, a još uvijek je zatvorena cesta Brčino – Grgurevići. Cestom Lužani – Kloštar – Slavonski Kobaš promet se odvija jednim kolničkim trakom.

Nema pomaka na klizištima, evakuirani stanovnici mogu kućama

Tijekom nedjelje pregledane su i sve mikrolokacije klizišta te je utvrđeno da nema novih pomaka. Utvrđeno je i da se voda povlači, pa se većina evakuiranih može vratiti u svoje domove. Kako je priopćio DUZS, svi građani se pozivaju da do petka 11. lipnja do 12 sati prijave štetu uzrokovanu elementarnom nepogodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za područje Brodsko-posavske županije izdana su i upozorenja zbog zamućene vode: u naseljima Grižići, Krajačići, Jakačina Mala, Grgurevići, Čelikovići, Vrbje, Donji Andrijevci, Uskoci i Stara Gradiška voda nije za piće. Voda u vodovodu 'Slavča' za područja Nova Gradiška, Gornji Bogićevci, Rešetari i Cernik također nije zdravstveno ispravna, kao ni voda iz izvora Tomislav kod jezera Petnja.

Voda iz vodovoda se može koristi za piće nakon što se prokuha, na području naselja Davor, Orubica i Lužani. Preporuča se konzumacija pitke vode iz PET ambalaže, priopćio je DUZS. Na području Požeško-slavonske županije stanje je normalizirano. Tijekom nedjelje vatrogasci su izvršili desetak tehničkih intervencija ispumpavanja vode i prijevoza pitke vode na poplavljenim područjima. Vodostaji rijeka na cijelom slivu su u daljnjem padu, a voda se s poplavljenih područja gotovo u cijelosti povukla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za promet je još uvijek zatvorena cesta Čaglin-Kneževac.

Bosut opada, mjere obrane uz Vuku i Karašicu

Na području Osječko-baranjske županije stanje je također stabilno i pod kontrolom. Trenutačno su zatvorene neke lokalne ceste, a mjere obrane od poplave još vrijede za područje sliva Karašice i Vuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na slivnom području Biđ-Bosut na području Vukovarsko – srijemske županije vodotoci su u stagnaciji ili opadanju. Vodostaj Bosuta opada, a vodostaj rijeke Berave kod Babine Grede je u stagnaciji i malom opadanju i ugrožava samo objekte izgrađene uz samu rijeku.

Prethodni članci:

arti-201006060210006 arti-201006040253006 arti-201006040133006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo