Državna matura od ove godine po izmijenjenim pravilima

Očekuje se da će na državnu maturu ove godine izaći više od 32 tisuće učenika.

14.3.2013.
13:14
VOYO logo

"Neopravdani nedolazak na ispit stvara trošak u slanju ispita, povratu ispita, njegovoj obradi, kao i troškove organizacije ispita u školi. Vjerujem da će učenici na vrijeme, do 1. svibnja, dakle 20 dana prije početka roka, odjaviti ispite na koje ne žele ili ne namjeravaju doći", poručio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Goran Sirovatka.

Ako ispitivači posumnjaju na prepisivanje, mogu poništiti ispit

Od ove je godine novost i to što će ispitivači u NCVVO-u, ukoliko procijene da su učenici varali na ispitu ili ukoliko primijete neku drugu nepravilnost, moći poništiti taj ispit, piše Glas Istre. Ipak, u tom slučaju učenici neće izgubiti priliku da već u tom roku upišu željeni fakultet, već će im se tijekom tog istog ispitnog roka organizirati ponovo polaganje ispita, moguće u prostorijama NCVVO-a u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, do sada su učenici mogli biti sankcionirani samo ako ih se uhvatilo da varaju odmah na samom ispitu.

Inače, državna matura je obavezna za gimnazijalce, a učenici strukovnih četverogodišnjih škola na maturu izlaze samo ukoliko žele nastaviti školovanje na nekom od sveučilišta. Ove su godine prvi ispiti na redu 21. svibnja, i to iz likovne umjetnosti i informatike, a završavaju ispitima iz španjolskog jezika 11. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo