Država uvodi jednu novinu u četiri velika grada

U Ministarstvu zdravlja ubrzano se priprema teren za formiranje posebnog pravobraniteljstva za pacijente. Postavljanje takvih zastupnika pacijenata planira se u četiri velika grada.

11.7.2014.
9:48
VOYO logo

Radna skupina na čelu s Natalijom Bralić, voditeljicom splitskog regionalnog ureda HZZO-a, na sastanku u ministarstvu će raspravljati o potencijalnim modelima ustroja novog tijela, a jedan od njih je, kako se doznaje, postavljanje zastupnika pacijenata u četiri velika grada – Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, piše Novi list.

Udruge nezadovoljne

Dok su u Ministarstvu zdravlja uvjereni da rade dobar potez koji će pacijentima osigurati mjesto s kojeg će njihove pritužbe na zdravstvenu uslugu dobiti na težini, udruge pacijenata skeptične su i boje se da bi novo pravobraniteljstvo moglo biti sredstvo kojim će se javnosti 'zamazati oči'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se, upozoravaju, i o značajnom financijskom trošku upitne opravdanosti. Svaki novi ombudsman, naime, državu stoji više milijuna kuna: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, za ilustraciju, lani je na svoj rad potrošio tri milijuna kuna, a Ured pravobraniteljice za djecu pet milijuna kuna. Iako više europskih država, primjerice Finska, Poljska ili Irska, imaju institut pravobranitelja za pacijente, većina članica EU pravo pacijenta na pritužbe u slučaju kršenja njegovih prava rješava na druge načine. I Hrvatska ima zakonom predviđena povjerenstva za prava pacijenata na županijskoj razini, ali ta zakonska obveza nikad nije provedena u djelo.

"Ne treba nam još jedna institucija koja daje izvješća koja nikoga ne obavezuju, a sama nema ovlasti riješiti problem", tvrdi Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Uvode-se-zastupnici-pacijenata-u-cetiri-najveca-grada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo