DRŽAVA - TERORIST: / Poduzetnici koja je uredno platila svoje obaveze prijete ovrhom jer im nije dostavila uplatnice

Image
Foto: Screenshot: Dnevnik.hr

Iz HZZ-a je dobila obavijest da mora još jednom platiti iznos koji je već platila, inače će se država naplatiti putem bianco zadužnice

10.4.2018.
16:32
Screenshot: Dnevnik.hr
VOYO logo

Nastavlja se teror države nad poduzetnicima. Nakon što je država poduzetnicima zaprijetila ovrhom zbog jedne lipe duga, doznalo se za još jedan apsurd. Naime, jednoj poduzetnici prijeti ovrha jer Zavodu za zapošljavanje nije dostavila potvrde da je uplatila sve doprinose.

Slađana Đuderija je prije godinu i pol od HZZ-a dobila novac za mladu osobu na stručnom osposobljavanju. Više od 6000 kuna bilo je namijenjeno za plaćanje doprinosa. Đuderija je platila svoje obaveze, no u međuvremenu se razboljela pa je propustila Zavodu svaka tri mjeseca dostaviti potrvrde. 'Zavod nije reagirao. Ja sam ih pitala zašto nisu reagirali kad su vidjeli da se ja ne javljam, eto, svašta se ljudima može dogoditi. Oni su mi rekli da to nije njihov problem', ispričala je poduzetnica za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mora ponovno platiti

Iz HZZ-a je dobila obavijest da mora još jednom platiti iznos koji je već platila, inače će se država naplatiti putem bianco zadužnice.

'Zavod me je obavijestio da sam u velikom prekršaju jer nisam dostavljala uplatnice da sam plaćala doprinose, što je meni bilo nevjerojatno, pa sam rekla: 'Zar vi niste umreženi s poreznom i zar to nije jednostavno provjeriti?' Nije sporno da ja to nisam platila, nego da ja to nisam donijela pokazati. E, to je problem', kazala je Đuderija koja se nije žalila na rješenje Zavoda, već je odlučila državi platiti kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O slučaju se očitovao i HZZ.

'Navedeni poslodavac nije dostavljao dokumentaciju za kontrolu izvršenja ugovornih obveza u propisanim rokovima te je time prekršio dio ugovornih obaveza. Nadalje, kontrolom naknadno zatražene dokumentacije utvrđeno je kako je poslodavac doprinose uplaćivao iza 15. u mjesecu za prethodni mjesec, što predstavlja drugo kršenje ugovorne obaveze', navodi HZZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnica će ponovno platiti državi

Poduzetnica kaže da se radi o potpunom apsurdu.

'Nevjerojatno je to da ja kojim slučajem nisam platila doprinose u tih godinu dana, Zavod bi jednostavno aktivirao mjenicu, naplatio bi se nazad, znači dobio bi novac nazad i ja ne bih bila oštećena, što je apsolutni apsurd', kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će Đuderija državi dvaput platiti potreban novac.

U udruzi malih poduzetnika ističu kako do ovoga dovode institucije koje međusobno ne komuniciraju i na taj način potiču negativnu poduzetničku klimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ima klime, ali nevera vlada na toj klimi, nema poticajnoga. Kad okrenemo jedro da ulovi vjetar, onda okrenu vjetar na drugu stranu, nekako kao da smo neprijateljski nastrojeni, javni servis i poduzetnici, a potpuno nepotrebno', rekao je Ivan Bračić iz HUP udruge malih i srednjih poduzetnika.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo