ENORMAN SKOK CIJENA / Od 1.10. promjena za 70.000 ljudi: Masovno se napuštaju mali distributeri, neki su najavljivali poskupljenja i od 1100 posto

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Zbog cjelokupne situacije, brojnim novim korisnicima upravo će Gradska plinara Zagreb od listopada isporučivati plin, a kako doznajemo, u Gradskoj plinari Zagreb očekuju više od 70.000 novih kupaca koji će prijeći u javnu uslugu

3.10.2022.
19:47
Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

Nakon kaosa na tržištu i drastičnog skoka cijena plina, manji distributeri plina ovog su ljeta svojim korisnicima počeli slati obavijesti da će relativno niske cijene plina koje su imali do sada zamijeniti astronomski iznosi.

O jednom takvom slučaju je pisao i Net.hr. Naime, korisnici plina čiji je distributer tvrtka Ivkom-Plin d.o.o. na području grada Ivanca ostali su šokirani kada im je uz račune stigla obavijest da bi s 1. listopada 2022. cijene plina, nastave li koristiti njihove usluge, mogle drastično skočiti. U obavijesti se spominjala cijena od 15 kn/m3, što bi za građane značilo poskupljenje od drastičnih 1100 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NET.HR OTKRIVA /

Distributer plina ljudima poslao brutalnu najavu: Od jeseni će plin poskupjeti nevjerojatnih 1100 posto i to s uključenom subvencijom

Image
NET.HR OTKRIVA /

Distributer plina ljudima poslao brutalnu najavu: Od jeseni će plin poskupjeti nevjerojatnih 1100 posto i to s uključenom subvencijom

Njihov distributer sugerirao im je da zbog situacije u kojoj ne mogu garantirati niske cijene promijene distributera, odnosno da se prebace na opskrbljivača u obavezi javne usluge, a za njihovo područje to obavlja Gradska plinara Zagreb – opskrba.

Slične obavijesti stigle su i stanovnicima riječkog područja kojima je do sada plin isporučivala tvrtka Energo, pa su i oni svojim kupcima omogući raskid ugovora kako bi prešli na distributera u obavezi javne usluge, a i tamo plin isporučuje Gradska plinara Zagreb - Opskrba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovoljno plina za sve

Zbog cjelokupne situacije, brojnim novim korisnicima upravo će Gradska plinara Zagreb od listopada isporučivati plin, a kako doznajemo, Gradska plinara Zagreb imat će više od 70.000 novih kupaca, koji su od 1. listopada prešli kod njih u javnu uslugu.

Iako su se u početku postavljala pitanja hoće li Gradska plinara Zagreb – Opskrba moći isporučiti tolike količine plina, građani ne trebaju brinuti jer količina ima dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredbom Vlade RH o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu i Odlukom HERA-e o početku pružanja javne usluge opskrbe plinom krajnjim kupcima kategorije kućanstvo kojima prestaje ugovor o opskrbi plinom od 23. rujna 2022. godine, stekli su se svi uvjeti za prelazak kupaca kod opskrbljivača u obvezi javne usluge Gradska plinara Zagreb-Opskrba.

"Uredbom Vlade RH osigurane su dostatne količine energenta za ogrjevnu sezonu, a Odlukom HERA-e određeni su koraci kako pristupiti javnoj usluzi. Svi kupci iz kategorije kućanstvo koji su koristili tržišnu uslugu opskrbe plinom, imali su pravo na raskid sklopljenog ugovora o opskrbi plinom i povratak na javnu uslugu opskrbe plinom od 1. listopada 2022. godine pod istim uvjetima kao i postojeći korisnici GPZO usluge", odgovorili su nam iz Gradske plinare Zagreb – Opskrba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugeriraju korištenje aplikacije

Iz GPZ-Opskrbe rekli su nam kako će svim kupcima iz kategorije kućanstvo do 31. listopada 2022.g. biti dostavljeni ugovori o opskrbi plinom u obvezi javne usluge zajedno sa uvjetima ugovora, a krajnji kupci su dužni jedan primjerak potpisanog ugovora vratiti ili na adresu GPZ-Opskrbe ili elektronski na mail adresu javnausluga@gpz-opskrba.hr

IZ GPZ-Opskrbe su poručili da mole sve kupce da primljeni ugovor o opskrbi plinom potpišu i vrate u što kraćem roku kako bi nastavili dobivati uslugu, a krajnje kupce pozivaju da se prijave i registriraju na besplatnoj web i mobilnoj aplikaciji MOJ RAČUN GPZ-Opskrbe, koja će im pomoći pregledu prometa, računa, informativnom izračunu troškova te mnogim drugim stvarima koje su vezane za njihove račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo