LEŽI U BOLNICI / Došlo do encefalitisa: Djevojčica (6) iz Vukovara ima virus Zapadnog Nila

Image
Foto: Davor Javorović/rRobert Anić/Pixsell

Najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi

5.9.2018.
10:53
Davor Javorović/rRobert Anić/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Vijeća Tomislav Šota direktor je Veterinarske stanice Vukovar, koja godinama obavlja tretiranja komaraca na širem vukovarskom području, pa je vijećnike, ali i širu javnost, izvijestio o stanju na terenu.

"Virusna bolest Zapadnog Nila nažalost u nekim slučajevima dovede do smrti oboljele osobe, a sreća u nesreći je što najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi: bolovi u rukama i nogama, visoka temperatura i glavobolje. U jedan posto slučajeva zaraze dođe do encefalitisa i imamo takav slučaj u Vukovaru. Riječ je o 6-godišnjoj djevojčici, hospitaliziranoj na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Još jedan se slučaj serološki potvrđuje i prema informacijama koje imam, oni nisu životno ugroženi", rekao je Šota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako su nakon četvrtog ovogodišnjeg tretmana zaprašivanja komaraca dobili informaciju iz HZJZ-a da su radeći monitoring, na jednom mjestu na Novom groblju u Vukovaru uhvatili komarca koji je zaražen virusom Zapadnog Nila. Stoga su krajem srpnja obavili još jedan tretman komaraca.

"Već nakon tretmana u srpnju, HZJZ više u Vukovaru nije našao tigraste komarce, a na naše zadovoljstvo nije ih bilo ni nakon tretmana u kolovozu. Ako će u rujnu biti toplo, za očekivati je kako će još koje leglo komaraca izići i imat ćemo još jedan tretman zbog preventive", poručio je Šota  za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, u Vinkovcima su evidentirana tri izvora zaraze te u Županji dva, no u tim gradovima nema potvrđenih slučajeva bolesti. 

Do 4. rujna u Srbiji 25 žrtava groznice Zapadnog Nila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji je od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila do 4. rujna umrlo 25 osoba, a registrirana su 262 slučaja zaraze, objavio je u srijedu Institut za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut" u Beogradu.

Najviše slučajeva groznice Zapadnog Nila zabilježeno je na području Beograda, njih 126.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Južnobačkom okrugu zabilježeno je 46 slučajeva zaraze, u Južnobanatskom 38, Podunavskom 14, Braničevskom 8, a u Zapadnobačkom, Sremskom i Kolubarskom po 6.

Slijede Sjevernobanatski i Srednjebanatski s 5, odnosno 4 te Mačvanski, Zlatiborski i Raški okrug s po jednim slučajem zaraze, stoji na službenoj mrežnoj stranici Instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema usporednim podacima 28. srpnja u Srbiji bile su evidentirane četiri žrtve groznice Zapadnog Nila i najmanje 60 zaraženih, a od 26. kolovoza do 1. rujna 21 žrtva i 213 zaraženih.

Grоznicu Zаpаdnоg Nilа ubodom prenose komarci i to virusno oboljenje sezonskog je katraktera javlja se tijekom ljeta, u drugoj polovici srpnja, a najviše je zaraženih obično u kolovozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zemljama Europske unije do sada su zaraženi virusom Zapadnog Nila registririrani u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Rumunjskoj. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo