'stigla nam je i poruka SRUUK-a' / Don Anđelko otkrio kako su hodočasnici iz Hrvatske doznali za rat u Izraelu: 'Naravno da je strah u tom trenutku prevladalo...'

Don Anđelko vodio je hodočasnike i kaže da su prve informacije dobili od vozača autobusa

11.10.2023.
21:07
VOYO logo

Hrvati koji su bili u Izraelu vratili su se na sigurno letom u Ljubljanu, a većina od njih bili su hodočasnici. Don Anđelko vodio je hodočasnike i kaže da su prve informacije dobili od vozača autobusa, ali da im je kasnije stigla i poruka SRUUK-a, javlja RTL Danas.

"U subotu ujutro smo se zaputili prema Jeruzalemu gdje smo trebali obići Maslinsku goru i nakon toga krenuti u poslijepodnevnim satima prema Jerihonu i Mrtvome moru. Kad smo stigli na Maslinsku goru, sve se činilo u redu, do trenutka kad smo čuli sirene i vidjeli projektile koji se ispaljuju. Naravno da je strah u tom trenutku prevladalo, što je ljudski. No nastavili smo, imali smo svetu misu. Spuštali smo se s Maslinske gore prema autobusu kad smo dobili obavijest da bi pokušamo požuriti i da se vratimo na sigurno u hotele u Betlehem", rekao je don Anđelko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'HAMAS IMA JEDNU RANJIVOST' /

Stručnjak objasnio zašto je Hamas zarobio taoce: 'Izrael u ovoj situaciji ima tri opcije na raspolaganju'

Image
'HAMAS IMA JEDNU RANJIVOST' /

Stručnjak objasnio zašto je Hamas zarobio taoce: 'Izrael u ovoj situaciji ima tri opcije na raspolaganju'

Informacije došle od vozača

Kaže, prve informacije dobivali su od samih vozača autobusa koji su uvijek međusobno povezani. "Ja sam dobivao informacije i od lokalnih vodiča, kolega koji tamo žive i rekli su nam da ne moramo previše žuriti, da smo sigurni u Jeruzalemu i u Betlehem. Dodali su da obavimo što imamo i da pokušamo krenuti dalje", ispričao je trenutak kad su osjetili da se nešto ozbiljnije događa. Stigle su informacije i iz Hrvatske.

"Dobili smo općenitu informaciju u slučaju opasnosti koja je došla nakon dan i pol ili dva dana", rekao je don Anđelko. Na pitanje znači li to da SRUUK radi i u Izraelu, potvrdio je: "Očito da radi!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od našeg veleposlanstva dobili smo informacija da će urgirati ako će trebati, a vjerojatno i jesu kako bismo mogli proći. Večer prije kad smo dolazili u Betlehem, Izraelci su zatvorili pokrajnju cestu, ali je vozač našao drugi put i prošli smo check point. Uvijek Izraelci na check pointovima provjeravaju tko smo, tako je vojnikinja provjerila naše putovnice i pustila nas. Sve je prošlo bez problema", rekao je don Anđelko.

Na aerodromu je uobičajena gužva, a o kaže da su hodočasnici smireno čekali uz razgovor i molitvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo