DOLAZI NAM NOVO POGORŠANJE VREMENA: / Treba računati na kišu, orkanske udare vjetra, ali i pokoju pahulju snijega

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

U Hrvatskoj bi trebalo danas doći do novog pogoršanja vremena, pa već noćas treba računati na kišu

19.11.2020.
9:04
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Iako je duž obale pretežno vedro, veći dio unutrašnjosti i jutros prekrivaju niski oblaci i magla, iz kojih povremeno pada slaba rosulja. Dijelovi unutrašnjosti danas će ostati tmurni, dok će uz obalu sunca biti u izobilju. Ipak, na jutrošnjoj satelitskoj snimci jasno se vidi hladna fronta, kako nam se približava sa sjeverozapada, javlja meteorologinja N1 televizije Tea Blažević u svojoj vremenskoj prognozi.

Generirat će se ciklona u Genovskom zaljevu, što će dovesti do novog pogoršanja. Već noćas treba računati na kišu, no ovoga puta u nešto manjim količinama. Kako će fronta povući hladniji zrak sa sjeverozapada Europe, sutra postoji mogućnost i za koju pahulju snijega, prolazno, u najvišim predjelima dinarskog gorja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom noći će zapuhati bura, najprije pod Velebitom, sutra i duž cijele obale. Vjetar će sutra biti na udare orkanske snage, osobito u podvelebitskom dijelu, stoga računajte na probleme u prometu. Sutra će biti hladnije, a nakon što se oblaci raziđu, čeka nas hladno jutro i u subotu i u nedjelju, od -5 do 0, u unutrašnjosti i planinskim područjima, a od 4 do 6, uz obalu, na otocima, oko 10.

Prognoza DHMZ-a

Na Jadranu, u unutrašnjosti Dalmacije i Istre te u najvišem gorju danas sunčano, uglavnom samo ponegdje na krajnjem jugu s malom i umjerenom naoblakom. U ostalim krajevima oblačno i maglovito, mjestimice s rosuljom ili slabom kišom, posebno ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), sunčana razdoblja uglavnom u gorskim predjelima, moguće i na istoku zemlje. Navečer i u noći u sjevernim krajevima ponegdje kiša. Vjetar uglavnom slab, u Podunavlju i Baranji ponegdje umjeren jugoistočni. U noći će na sjeveru zapuhati sjeverac, a na sjevernom Jadranu bura.

Najviša dnevna temperatura od 6 do 11, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu između 15 i 20 stupnjeva Celzijevih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mokri i skliski kolnici

Kolnici su jutros mjestimice mokri ili vlažni i skliski, ponegdje ima i magle, a mogući su odroni, javio je Hrvatski autoklub (HAK) koji vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Na većini graničnih prijelaza nema dojava o duljim čekanjima. U pomorskom prometu nema poteškoća.

Podsjeća se vozače motornih vozila da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo