Burna rasprava / Dok u HDZ-u pozivaju na zajedništvo spremni na prihvaćanje amandmana, zajedništva u sabornici nije bilo

O Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u BiH Sabor će glasovati u petak

12.12.2018.
21:00
VOYO logo

U Saboru se odvila burna rasprava o prijedlogu Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH. Suglasja nema: za jedne je riječ o miješanju u unutarnje stvari BIH, za druge je Deklaracija poput kamilice.

Treći su uvjereni da Deklaracija može pomoći ravnopravnijem položaju Hrvata u susjednoj državi. Za šou se, po običaju, pobrinuo Ivan Pernar koji je na kraju izbačen iz sabornice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vladajući HDZ,  Deklaracija u šest točaka upozorava na marginaliziranost Hrvata u BIH i iskaz je zabrinutosti. No SDP sumnja u iskrenost njihovih namjera.

"RH ima i obavezu koja proizlazi iz sporazuma što podrazumijeva praćenje, poštivanje i implementaciju tih sporazuma i djelovanje s pozicije konstitutivnih naroda, da se vrati u Ustav jednakopravnost", kazao je saborski zastupnik HDZ-a, Božo Ljubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je porazno da se skrivate izvan navodne brige, a cilj vam je drugo, cilj su vam glasovi Hrvata u BiH", smatra pak Davor Bernardić.

Na ljevici motive pronalaze i u nezadovoljstvu HDZ-a izbornim rezultatima u susjednoj zemlji: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po istim pravilima je Dragan Čović bio biran, što se onda niste bunili? Vama smeta Komšić, Hrvat, ali ne član HDZ-a", kazao je Nenad Stazić.

"Promjene ustava, izbornog zakona i zadužujući hrvatske dužnosnike da to provode direktno je miješanje u unutarnje stvari BiH", rekla je Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument neće poboljšati položaj Hrvata Bosne i Hercegovine, stav je oporbene desnice:  

"To se ne postiže neobvezujućim papirnatim kamilicama deklaracijama, ispraznim verbalnim nadmetanjem", smatra Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Božo Petrov je kazao: "U obliku kako ste predložili  - jedna topla nota podrške i ništa više".

I dok u HDZ-u pozivaju na zajedništvo, spremni na prihvaćanje amandmana...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U konačnici vi vjerujete da će ova Deklaracija poboljšati položaj Hrvata u BiH? To je proces koji nije moguće riješiti jednim aktom", kazao je predsjednik Kluba HDZ-a, Branko Bačić

...zajedništva u sabornici nije bilo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svoje poltrone možete ušutkavati, iskazi iz DORH-a mogu nestajati, istinu možete skrivati tamo gdje vi utječete“, krenuo je Ivan Pernar pa mu je Milijan Brkić izrekao stegovnu mjeru udaljenja sa sjednice do kraja dana.

"Sram vas može biti s cijelim HDZ-om", poručio mu je Pernar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Deklaraciji će Sabor glasovati u petak.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo