DOGOVORILI SE SDP, MOST I HNS: / Na birališta idemo 4. ili 11. rujna?

Image

Između SDP-a, HNS-a, Mosta i ostalih zastupnika koji su potpisali samoraspuštanje Sabora usuglašeno je da bi novi izbori trebali biti 4. ili 11. rujna .

17.6.2016.
12:21
VOYO logo

"Potvrdili smo da smo predali potpise i da je broj potpisa 82. Čekamo odluku o raspuštanju Sabora, a zatražili smo da u preambuli odluke o raspuštanju Sabora bude odredba da se raspusti 15. srpnja te da se izbjegne da izbori budu u kolovozu. Ukoliko se svi dionici ovog procesa slože, na izbore ćemo ići ili 4. ili 11. rujna", kazao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon konzultacija s predsjednicom.

Image
HRVATSKA IDE NA PRIJEVREMENE IZBORE: /

Postoji dovoljno glasova za raspuštanje Sabora

Image
HRVATSKA IDE NA PRIJEVREMENE IZBORE: /

Postoji dovoljno glasova za raspuštanje Sabora

"Zastupnici Mosta smatraju da treba raspustiti Sabor i izvijestili smo Predsjednicu da su svi naši zastupnici podržali takav zahtjev i da očekujemo da Sabor što prije o tome raspravlja te da se samoraspusti 15. srpnja kako bi se izbori mogli održati početkom rujna", potvrdio je predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je potrebno stoga jer je tijekom ljeta dio građana na sezonskom radu i kako bi osigurali što veću izlaznost i kako bi buduću sabosrka većina imala štpo jaču legitimaciju, kazao je Šimić na Pantovčaku.

Izbori se moraju raspisati u roku od 30 do 60 dana od 15. srpnja

Potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak rekao je kako su predsjednici kazali da je dobra demoratska praksa da se u uređenim demokratskim zemljama izbori, osobito parlamentarni, nikada ne održavaju tijekom srpnja i kolovoza. "Podpredsjednica Sabora Vesna Pusić i Milanka Opačić i ja zauzeli smo se za sazivanje sjednice Predsjedništva Sabora na kojoj bi se donijela odluka o sazivanju saborske sjednice na kojoj bi se odlučilo samoraspuštanju Sabora", kazao je Podolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mora raspisati izbore u roku od 30 do 60 dana od 15. srpnja. Ona još može promijeniti odluku i ne poštovati volju, ali s obzirom na to da je više od 80 zastupnika, dakle većina, odlučilo tako, vjerojatno će ih i poslušati.

Dramatično na Pantovčaku i u Saboru

Dok na Pantovčaku traju konzultacije predsjednice s predstavnicima političkih stranaka, u Saboru je bila privremeno prekinuta sjednica a potom je odlučeno da se danas neće nastaviti. Tako je odlučio predsjednik Sabora Željko Reiner jer su to zatražili klubovi SDP-a i HNS-a, nakon što je objavljeno da je prikupljeno više od 80 potpisa za samoraspuštanje Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo