Napuštaju brod koji tone... / Dobavljači napuštaju Konzum i okreću se drugim lancima

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Već se 15% poljoprivrednika, otkako je buknula kriza s Agrokorom, okrenulo drugim lancima, a očekuje se da će se masovna napuštanja dogoditi krajem godine

3.6.2017.
11:55
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što se prije nekoliko dana proširila vijest da se Kraš okrenuo Lidlu, pa se tako u tom distribucijskom lancu po prvi puta mogu kupiti njihovu proizvodi, čini se da se isto događa i s nekim drugim malim i srednjim dobavljačima, javlja Index.hr.

Prema informacijama predsjednika Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomira Jaića, već se 15 posto poljoprivrednika, otkako je buknula kriza s Agrokorom, okrenulo drugim lancima, a najviše je Konzumovih dobavljača koji proizvode voće i povrće preuzeo Lidl, a mnogi od onih koji proizvode povrće našli su se i u Kauflandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Konzumove police im više nisu zanimljive: Kraševi proizvodi prodavat će se u Lidlu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Dobavljači iz BiH sumnjičavi prema Konzumu: tri tvrtke već prekinule suradnju?​

>> Ministar: 'Mercator je dobro došao u BiH ako će opstati dobavljači' 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama koje je Jaić dao Indexu, čini se da Konzum još uvijek probija sve zakonske rokove za plaćanje dobavljačima. Problem za domaće dobavljače je to što ih Konzum plaća i do 75 dana nakon dostave, dok se inozemne dobavljače plaća unaprijed.

"Ako Konzum padne, pitanje je tko će se od domaćih dobavljača uopće moći naplatiti jer banke ionako imaju prednost", rekao je Jaić za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako većina malih i srednjih dobavljača i dalje robu ispostavlja Konzumu, čine to u smanjenom obliku, a očekuje se da će se dobavljači masovno napustiti Konzum i prijeći u druge centre krajem godine kada se vode pregovori o suradnji.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo