Do kraja mjeseca izbrisat će se čak 35.000 tvrtki!

Poduzetnici tvrde da se zakonske odredbe o plaćanju u roku 60 dana ili da dužnikov dužnik mora platiti sve dugove ne mogu provesti. Ujedno je najavljeno da će se iz sudskog registra izbrisati 35.

25.10.2012.
6:37
VOYO logo

Umjesto priče o novim investicijama i planovima za poslovanje u idućoj godini, domaći su poduzetnici na Danu velikih planova ponovno najviše bili zainteresirani za poteze Vlade, osobito za provedbu zakona koji utječu na sređivanje nelikvidnosti.

Prema tvrdnjama Petra Lovrića, koji predstavlja male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, ako se bude mijenjao Zakon o minimalnoj plaći, ugrozit će se 30.000 radnih mjesta, a zbog provedbe Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, u pitanju je 60 tisuća zaposlenja. Ministar Linić najavio je ranije tijekom dana da nagodbe u najvećim tvrtkama počinju vrlo skoro te da će nelikvidnost u Hrvatskoj riješiti do kraja ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najveće ćemo sustave konsolidirati i pokušat ćemo svoja potraživanja gurnuti u povećanje kapitala'', poručio je Linić nagovijestivši da će država svoje dugove naplaćivati uzimanjem dijela vlasništva. A kako će to u praksi izgledati, bolje zna Anđelka Buneta, predsjednica uprave Fine.

Istaknula je da počinju predstečajne nagodbe u 700 najvećih tvrtki, a da je 60 timova nagodbenih vijeća, u kojima sjedi po jedan član Fine i Ministarstva financija, već imenovano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadužnice mogu samo spaliti

''Do kraja listopada iz sudskog registra izbrisat će se 35.000 tvrtki i time će se nelikvidnost smanjiti za sedam milijardi kuna'', kazala je Buneta.

Naime, poduzetnici su upozorili na odredbe zakona koje nisu provedive, poput one koja nalaže da u trenutku otvaranja nagodbe dužnikov dužnik mora platiti sve dugove ili odredbe o rokovima plaćanja od 60 dana, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dok god se bianco zadužnica može kupiti u Narodnim novinama, a ne da je izdaje isključivo banka, ova država neće riješiti nelikvidnost. Imam 20 kilograma zadužnica u sefu i mogu ih samo spaliti'', kazao je Ivan Miloloža, vlasnik Munje, koji ne vjeruje previše u brzo sređivanje problema neplaćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo