'Moj sin je tri puta bio na rubu smrti, za njegovu bolest nema lijeka'

Dvogodišnji Teo iz Daruvara boluje od rijetkog poremećaja metabolizma.

9.10.2012.
8:55
VOYO logo

Dvogodišnji Teo iz Daruvara boluje od rijetke bolesti poremećaja metabolizma za koju nema lijeka. Dosad je na samom rubu smrti mališan bio tri puta, zadnji put prije mjesec dana. Dječak se probudio i odjednom počeo vrištati. Dok je njegova majka nazvala Hitnu, već se počeo i tresti, a potom je ostao bez zraka i poplavio. Hrabra majka ga je oživljavala usta na usta i uspjela mu spasiti život.

'Kad sam došla u bolnicu, Teo je već umirao'

Teo se prvi put razbolio sa šest mjeseci. Dobio je bronhitis, pa su ga majka i otac odvezli u bolnicu u Pakrac. Nakon obavljenih pretraga, saznali su da je sve u redu osim jetrenih nalaza, pa je doktorica sve pripremila kako bi mališana prevezli u drugu bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ujutro smo trebali otići po njega u Pakrac. Probudila sam se usred noći i obuzeo me nekakav nemir. Kad sam došla u bolnicu, Teo je već umro", kazala je dječakova majka Sanja Šnajder dodajući da su ga liječnici oživjeli. Nakon toga su ga odmah prebacili na Rebro, gdje su prvi put posumnjali u rijetku bolest. Kako se za nju pretrage ne rade u Hrvatskoj, mališanovu krv poslali su u Amsterdam.

Slabljenje srca, sljepilo

"Tamo su potvrdili da se radi o rijetkoj nasljednoj bolesti. Teo je rođen bez dugačkog lanca masnih kiselina. Zbog nedostatka enzima u akutnim stanjima dijete ne može stvoriti energiju iz određenih masti, pa ima teškoće u prehrani, letargičan je, hipoglikemičan, s poremećajima funkcije jetre. Koliko je meni poznato, postoji samo još jedna obitelj u Nizozemskoj s troje djece koja boluju od te bolesti. Lijeka nema, smrtnost je velika, a bolest oštećuje cijeli organizam...", ispričala je Sanja za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječaku su dosad oštećena jetra i slezena. Liječnici prognoziraju slabljenje srca, povremeno sljepilo i oštećenje živčanog sustava. Teo mjesečno u komu padne dva puta. Trenutno je dobro, no ako mu padne šećer, roditelji ga odmah moraju prebaciti u bolnicu. U slučaju da ne bi dobio glukozu, umro bi.

Dječakova majka tvrdi da u Pittsburghu postoji klinika koja se bavi tom bolesti, no rekli su joj da je Teo premalen da bi ga odvela tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo