Dječačić umro na smetlištu, majka uhićena

S mrtvom osmomjesečnom bebom u naručju u subotu ujutro, nešto prije šest sati u Dom zdravlja Hvar došla je Ivanka Oskoruš (24), zajedno sa svojom majkom.

18.4.2011.
14:41
VOYO logo

Dječačić je pod još neutvrđenim okolnostima preminuo tijekom noći na javnom smetištu u Jelsi, na predjelu Prapatnom na kojem je živio s bratom blizancem, majkom Ivankom, njezinim partnerom Slavkom Amićem (29), djedom Ivicom i bakom Anđelkom. Tijelo preminulog djeteta, na kojemu nema vidljivih znakova nasilja, prema nalogu istražnog suca Županijskog suda u Splitu prevezeno je na obdukciju na Odjel patologije splitskog KBC-a.

Članovi obitelji, inače Romi iz okolice Plaškog, privedeni su na ispitivanje u policiju, a potom je Ivanka prevezena u zatvor u Karlovac. Policija je prema nalogu karlovačkog suda traži još od listopada prošle godine. Mora na pet mjeseci u zatvor, zbog krađe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanka Oskoruš policiji je zbog krađa poznata godinama i u evidenciji ih ima 30-ak. Još kao 20-godišnjakinja optužena je da je s tadašnjim suprugom, 52-godišnjim Nikom Batljanom zvanim Riža i braćom, Ivicom i Goranom, izudarala povratnika u Banju Luku Ivu Bratulovića koji je od ozljeda preminuo. Trojica muškaraca osuđena su na zatvorske kazne, a Ivanku je sud oslobodio. Otac je Ivankina preminula djeteta Milan Mikić (26) koji je prošle godine zbog 300 kuna ubio tada 88-godišnju Anu Klipu, a za to je nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora.

Spavao u šatoru s majkom

"Zatajile su institucije. Ivanka je slobodno šetala, a nije smjela. Da su je zatvorili kako je i trebalo, ovo se ne bi dogodilo", kaže dječakov djed (otac Milana Mikića) Milan Orešković. On tvrdi da je htio uzeti djecu k sebi jer Ivankin novi partner nije želio preuzeti brigu o blizancima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima već drugoga muža otkako je moj Mile u zatvoru. Anđelka me prije petnaest dana zvala i pitala bih li ja uzeo dečke. Rekao sam da bih. Kazala je da su u Glini i da će doći kući za koji dan. Tako mi je govorila svaki puta, zadnji put prekjučer. Da je dijete bilo kod nas, sad bi bilo živo. Ovako, njega bolesnog nisu se usudili ni nositi doktoru, da ih policija ne nađe", uvjerava Orešković.

Anđelka Oskoruš pak tvrdi da to nije istina, da nije htjela njemu dati djecu i da bi ih "radije dala državi nego njemu" jer bi "radije da su bogati, a ne prosjaci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I onih Ivankinih troje koje ima s Rižom ja sam dala državi. A Slavko Amić, s kojim je moja Ivanka sada živjela, htio je zadržati djecu. Onaj njezin prijašnji, Mario, nije. Dječak koji je umro spav'o je u šatoru s Ivankom i Slavkom. Ovaj drugi bio je sa mnom u jugiću u blizini. Ivanka mi je uletjela s malim u naručju i viknula da joj je dijete umrlo. Zatvorila sam mu nosić, pokušala dati umjetno disanje. Kad sam ga uzela u naručje, bio je još topao. Samo mu je glavica bila ledena. Muž i ja krenuli smo s djetetom u prvom, Ivanka sa Slavkom u drugom autu. Ne znam je li bio živ kad smo došli kod doktora", kazala je Anđelka Oskoruš.

U petak bili kod doktora

Za preminulog unuka kaže da je obolio u petak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stalno je povraćao i imao proljev. Oko devet uvečer ja sam ga vodila na hitnu. Rekli su mi samo da mu dam mnogo tekućine i čepiće, ako dobije temperaturu, ali nije ju imao", dodala je Anđelka Oskoruš.

Ivankina sestra prije mjesec dana ostavila dijete u rodilištu

Mlađa sestra Ivanke Oskoruš, Anđelka, prije nešto više od mjesec dana rodila je u zadarskoj bolnici dječaka i drugi dan išetala iz rodilišta u kojem je ostavila dijete. Ispostavilo se da je u bolnicu došla s prijateljičinom zdravstvenom knjižicom. Zbog toga jer je ostavila dijete, ali i zato što se služila tuđom zdravstvenom, za Anđelkom je tragala i policija. Našli su je nedaleko od Plaškog, kamo se bila uputila, tumačili su njezini rođaci, da bi sredila papire. Njezina majka Anđelka Oskoruš tada je kazala da su joj kćer oteli, odnosno da je protiv svoje volje u vezi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam ništa ni o njoj ni o djetetu. Neki me dan zvala familija tog njenog Velića. Vrijeđali su me. Ne znam što učiniti", jada se starija Anđelka Oskoruš. Ona i njezin suprug Ivica vratit će se, kaže, u Pothum Plaščanski. Na Hvar više neće jer ne može vidjeti mjesto na kojem je izgubila unuka. "Ostali smo muž i ja sami. Goran i stariji Ivica u zatvoru su, sad su i Ivanku odveli, s Anđelkom nemam kontakt. Nadam se da će Ivanki smanjiti kaznu", kaže njezina majka.

Preminuli dječak ime je inače dobio po ujaku Goranu Oskorušu (19), koji je lani u listopadu nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva policajca. Kad je policija po plaščanskoj dolini tražila tada još nepoznatog ubojicu A. Klipe iz sela Latina, došli su i do vrata Oskoruševih, nastanjenih u Pothumu Plaščanskom u kući koju su dobili od APN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Oskoruš i Mikić uspjeli su policiji pobjeći ispred nosa, a Goran je prema policajčevoj glavi zamahnuo mačetom dugom 74 centimetra. Poslije se branio da ju je imao u ruci zato što ga je majka poslala po triješće, da podloži vatru. I on i Mikić, s kojim se po smetištima skrivala i tada trudna Ivanka, uhićeni su nakon 17 dana potrage.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo