VOZAČI, OPREZNO! / Divljač, ali i domaće životinje na autocesti: Istrčala je iz jarka i zaletjela se u motocikl. Mladić je teško ozlijeđen

Lani je bilo 144 naleta na divlje životinje, a na domaće 22. Godinu prije bilo je 189 na divlje životinje, a 24 domaće. Stručnjak savjetuje što napraviti kad se pred vozačem nađe životinja

19.8.2023.
9:45
VOYO logo

Umjesto u šumi, srne su u opasnoj prometnoj ophodnji, ali ne samo po autocestama. Kod Bjelovara je zbog jedne teško nastradao 35-godišnji motociklist. Na području ove policijske uprave zbog životinja bude 20-ak nesreća mjesečno.

"Na kolnik je iz putnog jarka istrčala srna koja se zaletjela u prednji dio motociklista. Izgubio je nadzor nad motociklistom i završio u putnom jarku", kaže policijska službenica Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, Barbara Vukalović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I jučer su srne bile u akciji i na A1 i na A3.

"Izvanredne situacije kao što su životinje na cestama događaju se često, barem jedna dnevno. Dosta je važno dojaviti takvu informaciju jer se radi o životinjama koje dosta brzo mijenjaju smjer kretanja", ističe izvjestitelj HAK-a, Irvin Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjaju smjer kretanja, gore-dolje, lijevo-desno, penju se, penju se, preskaču i uništavaju ograde.

Image
UTOPLILI GA DEKICOM /

Oni su pravi heroji! Zaprešićki vatrogasci spasili srndaća s poplavljenog područja: 'Veliki pljesak'

Image
UTOPLILI GA DEKICOM /

Oni su pravi heroji! Zaprešićki vatrogasci spasili srndaća s poplavljenog područja: 'Veliki pljesak'

"Jako je opasno, naravno, kada govorimo o autocestama zato što se radi o cestama na kojima se razvijaju velike brzine, i tu imate jako malo prostora, pri brzini od 130 do 140 kilometara na sat, da uočite životinju i da reagirate. Svako naglo kočenje je opasno", objašnjava profesor na Prometnom fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Marko Ševrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz srne, u prometu su bez prijevoznog sredstva sudjelovali i medvjedi, ali i domaće životinje poput pasa, mačaka i krava.

"Autoceste u Hrvatskoj su ograđene i postoje ti prijelazi za divljači, ali ako je ograda oštećena, divljač prolazi. Nastaje rupa i ona izlazi na autocestu", kaže glavni tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, Hrvoje Kukaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HAK-u kažu kako imaju organiziranu i stalnu ophodarsku službu koja tijekom dvadeset i četiri sata nekoliko puta prođe cijelu dionicu. Lani je bilo 144 naleta na divlje životinje, a na domaće 22. Godinu prije 189 na divlje životinje, a 24 domaće.

"Vrlo je teško nekog kriviti za to, postoje neka osiguranja, ali ako se dogodi stradavanje onda je vrlo teško dokazati tko je kriv i tko je odgovoran", dodaje Ševrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato oprez i ako uočite neželjenog sudionika prometa, obvezno javite policiji ili vodstvu cesta, usporite i upalite sva četiri žmigavca jer divljač divlja u svim smjerovima.

POGLEDAJTE VIDEO: Policija vas može kazniti ako imate pretrpan gepek, bacate smeće kroz prozor automobila... Ovo su lude kazne koje prijete vozačima automobila

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo