nije sve tako crno / Direktor HTZ-a za RTL Danas: 'Imat ćemo još veći broj dolazaka s obzirom na gužve na cesti'

Kristjan Staničić očekuje rast turističkog prometa s obzirom na intenziviranje avioprometa

17.7.2020.
19:45
VOYO logo

U vrijeme pandemije, grana za koju se Hrvatska jako bojala je turizam, no kako je u gostovanju za RTL Danas izjavio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, neke milijunske brojke ipak su u srpnju ostvarene.

Brojke daju optimizam

''Hrvatska je premašila milijun dolazaka u srpnju. U ovih 16 dana je ostvarila gotovo osam milijuna noćenja u srpnju, što daje optimizam s obzirom na prijašnje procjene i pandemiju. Trenutno se u Hrvatskoj bilježi otprilike 570 tisuća dolazaka. Mislim da ćemo sutra imati i veće brojke od toga s obzirom na gužve na cesti i u trajektnim lukama. Polako ulazimo u onu glavnu špicu turističke sezone'', izjavio je Staničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor HTZ-a očekuje rast turističkog prometa s obzirom na intenziviranje avioprometa koji je izuzetno bitan za dubrovačko i splitsko područje. Staničić vjeruje da će se u narednim tjednima turistički promet i u Splitu i u Dubrovniku povećati. U Istri i na Kvarneru, neke destinacije bilježe i do 70 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu.

Image
turisti se osjećaju prevareno /

Za 100 eura tek 610 kuna! Sve je više pritužbi na niske tečajeve u mjenjačnicama: 'Loša reklama za turizam i Hrvatsku'

Image
turisti se osjećaju prevareno /

Za 100 eura tek 610 kuna! Sve je više pritužbi na niske tečajeve u mjenjačnicama: 'Loša reklama za turizam i Hrvatsku'

Odgovorno ponašanje

''Pozvao bih sve naše sugrađane na odgovorno ponašanje. Da držimo distancu i provodimo higijenske mjere. Mi smo radili procjene na temelju određenih pokazatelja i one su bile poprilično točne. Mi smo sada, ako govorimo o godišnjem kumulativu turističkog prometa, negdje na 34 posto, a projekcije su govorile da ćemo biti na trideset posto. Vjerujem da ako nastavimo ovakav intenzitet turističkog prometa, da ćemo se približiti do 40 posto turističkog prometa. Uz pretpostavku da se pandemija ne proširi'', kazao je Staničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On također objašnjava kako je HTZ cijelo vrijeme intenzivno u kontaktu s tržištem. Komunicira se i kroz kampanje i putem turoperatora. Uspostavljena je suradnja s britanskim tržištem u smislu zajedničkih marketinških kampanja. No teško mu je davati bilo kakvu prognozu što se tiče dolaska Talijana u kolovozu.

''Mi smo u drugačijoj situaciji od HGK-a. Odmah smo reagirali kada se javila korona. Redefinirali smo naš budžet koji je znatno smanjen. Prilagodili smo se. Smanjili smo plaće i materijalne troškove u našim predstavništvima. Bude li potrebno, na jesen ćemo ići dalje s određenim mjerama. Broj turističkih zajednica sigurno će se u budućnosti smanjiti jer je zakon predvidio i određena udruživanja, no što se tiče broja zaposlenih, svaka turistička zajednica u tome je samostalna'', zaključuje Staničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo