Predsjednik bez izjave / Dio vlade u Vukovaru, Milanović u Škabrnji, uz njega Butković: 'To je priznanje Škabrnji'

Ovu godišnjicu strahota od 18.11.1991. svi iz državnog vrha obilježili su doista dostojanstveno, bez prepucavanja. Netko je ipak govorio o 'izdaji'

18.11.2022.
19:36
VOYO logo

Za razliku od lani, ove godine u Vukovaru nije bio cijeli državni vrh. Predsjednik Zoran Milanović tamo je bio jučer, a danas je ondje premijer Andrej Plenković s ministrima i predsjednikom Sabora.

Predsjednik Republike položio je vijence i upalio svijeće na spomeniku žrtvama u Škabrnji, ali bez riječi i prigodnog obraćanja. Korak po korak, unatoč kiši s desecima tisuća u koloni i političari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković: "Važno je da smo danas ovdje tu u velikom broju i oni koji nisu, svi skupa srcem za Vukovar i za one koji su za Hrvatsku dali najviše."

U Vukovaru nije predsjednik Republike. Bio je jučer, a danas je položio vijence i upalio svijeće za stradale u Škabrnji. Dok je predsjednik Vlade koračao ulicama Vukovara, gotovo u isto vrijeme u mimohodu, 500 kilometara dalje, u Škabrnji - Zoran Milanović. Bez prigodnog obraćanja, bez riječi, nije htio dati izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ne bi smjelo biti podjela iz kolone sjećanja u Vukovara poručio je predsjednik Sabora. Gordan Jandroković (HDZ): "Bez obzira na ovako loše vrijeme, veliki je odaziv kao i drugih godina. Čak mi se čini da ima i više ljudi nego što je znalo biti, što pokazuje da je Vukovar duboko u kolektivnoj svijesti cijelog hrvatskog naroda."

Lani zajedno u Vukovaru, no ove su godine preskočili susret. Riječi nisu trošili jedan na drugoga. I ministri su se podijelili, dio u Vukovar, dio u Škabrnju. Predsjednik Milanović hodao je uz potpredsjednika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oleg Butković (HDZ): "Događa se na isti dan, a Vukovar je uvijek nekako više zastupljen jer je ipak nekako veći simbol. Dobro je da je predsjednik Republike danas u Škabrnji, mislim da je to priznanje u Škabrnji."

Iz Vukovara oštro gradonačelnik Ivan Penava (DP) o nekažnjavanju ratnog zločina:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ratni zločini su velika mrlja, više to ne možemo nazivati nego izdajom. Treba skinuti sve rukavice... Svi znamo tko su zapovjednici, jedino to pravosuđe, institucije ove države ne zna. To je njihova sramota, sramota svih nas. To je neopisivo i neobjašnjivo. Jedina riječ koju ja mogu reći, a da ne budem prost, je izdaja."

Kad je riječ o nestalima, Plenković se pohvalio da je baš u mandatu njegove Vlade otkriven niz grobnica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznato je hrvatskoj javnosti i svima nama da je tu bilo nažalost i premještanja (masovnih grobnica) i upravo u tim procesima nam trebaju informacije o tome kada, gdje i tko je premještao, nisu ni u Zagrebu ni u Vukovaru nego u Beogradu."

Više od tri desetljeća kasnije pitanje nestalih jednako je bolno za njihove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković: "Politika mora inzistirati i inzistirat će na tome da se svi oni koji su nestali jednoga dana nađu, međutim to nije samo naša želja. Tu je potrebna i suglasnost druge strane Srbije."

Dan sjećanja nekad u dvije kolone, nekad s cijelim državnim vrhom, a nekad i bez. Baš kao i danas kad su se podijelili na Vukovar i Škabrnju. Dostojanstveno, bez međusobnih prepucavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo