ĐIKIĆEVO UPOZORENJE: / 'Nepotrebno imamo nekoliko stotina mrtvih u tri tjedna. Novi sojevi se stvaraju mjesečno, dnevno....'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Upozorava i na opasnost novih sojeva, ali ističe i jednu svijetlu točku

24.4.2021.
22:05
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Znanstvenik Ivan Đikić istaknuo je za N1 kako je Hrvatska dosegla vrh pandemije, ali kako taj vrhunac traje. "Umjesto da taj plato padne, mi u tri tjedna imamo nekoliko stotina mrtvih nepotrebno", ističe.

Dodao je kako se treba apelirati na ljude da se ne okupljaju, ali upozorava na licemjerje. "Ako ih se vodeći ljudi zemlje ne pridržavaju, ne možete apelirati na ljude da ih se pridržavaju", kaže. Komentirajući sojeve virusa ističe kako u nas dominira britanski soj, te da cjepiva djeluju na sve sojeve osim južnoafričkog. No pita se dokle će biti tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podržava regionalni pristup u kojem regionalni stožeri predlažu mjere. "Međutim, regionalni pristup ne smije biti izgovor nacionalnoj strategiji. Vodstvo zemlje mora znati što se događa u svim regijama, a u isto vrijeme biti iznad virusa i znati što se događa u svakoj regiji", govori.

'Mjesečno, dnevno se stvaraju novi sojevi'

"Negativno je što se mjesečno, dnevno stvaraju novi sojevi, a ne znamo kakvi su i kakvi će biti. Najveća opasnost je da postanu patogeniji i otporniji na cjepiva koja imamo", upozorava. Ipak, navodi kako je velika prednost mRNK cjepiva to što se lako prilagode , pa se "unutar četiri tjedna može stvoriti cjepivo koje bi zaštitilo ljude od novih sojeva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je i izravno prozvao ministra Vilija Beroša zbog skandala s platformom CijepiSe.

"Skandalozno, nepotrebno, novci su bačeni, a nismo pomogli građanima. Kada bi u Hrvatskoj netko bio odgovoran, sljedeći mjesec bi se bolje napravila stranica", zgraža se i ističe kako za tako male, a u isto vrijeme politički velike pogreške, ministri u europskim zemljama sami bi davali ostavke jer je to dio njihove kulture. Poručio je Berošu da razmisli kolika je njegova odgovornost u svemu tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike