'Zakon je u izradi' / Definicije obitelji u Obiteljskom zakonu više nema: potvrdili su za RTL iz HNS-a

Ako nema djece, nema ni obitelji, definicija je iz nacrta prijedloga Obiteljskog zakona koja je izavala pravu buru. Na noge su se digli građani, aktivisti, oporba, ali i vladajući

9.10.2017.
18:51
VOYO logo

Definicije obitelji u Obiteljskom zakonu više nema, potvrdili su za RTL iz HNS-a dok iz resornog ministarstva samo poručuju: "Zakon je u izradi".

"Definicija Zakona da je obitelj netko tko ima djecu ili nema djecu. Pa to su totalne gluposti", rekao je Ivica, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt prijedloga povučen je iz javne rasprave u manje od 24 sata. Na noge su se digli građani, a premijer je kritizirao način na koji je izišao van i najavio kvalitetniju koordinacija u Vladi. 

"Očekujem od ministrice kada taj novi radni tekst bude u fazi da ide u ponovno u javno savjetovanje da prije toga obavimo završne političke konzultakcije. Sva rješenja koja su unutra bit će na razini kvalitetne euorpske prakse", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HNS-a poručuju: "I dalje postoje dijelovi zakona koje je potrebno poboljšati. Osim izbačene definicije obitelji, u novom nacrtu izjednačene su izvanbračna i bračna zajednica, nema posredovanja za bračne drugove, izbačena je odredba o obrazovanju u skaldu s roditeljskim uvjerenjima i ukinuta zabrana probnog razdoblja za posvojitelje i djecu".

"Da mogu djecu posvajati izvanbračne i bračne zajednice? Pa čujte,dobro je djecu spasiti pa na bilo koji način", rekao je Rade, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj tko može, tko je financijski sposoban, tko to može priuštiti - pa zašto mu braniti nešto", rekla je Dubravka, Zagreb.

Iz Udruge Adopta kažu Nacrt obiteljskog zakona koji je u javnoj raspravi bio kratko imao je nekoliko propusta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi nacrt obiteljskog Zakona sigurno mora uključivati izmjene OIBA djeteta nakon posvojenja, nemogućnost biološkom roditelju pristup podacijma o posvojenju i isto nemogućžnost povrata prava roditeljstva djetetu koje posvojeno", rekla je Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica udruge Adopta.

Novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona mogao bi u javnu raspravu kroz desetak dana, a kako premijer najavljuje, ova verzija bit će po najvišim europskim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo