'Autobusi su vam koma, smanjite cijene karata'

Korisnicima javnog prijevoza u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj dozlogrdilo je. Kvaliteta usluge drastično je pala posljednjih nekoliko mjeseci.

21.9.2012.
6:44
VOYO logo

Udruga Dalmatinski potrošač zatražit će od Prometa i većinskog vlasnika ovog poduzeća, Grada Splita, vraćanje starih (nižih) cijena putnih karata koje su bile na snazi do travnja ove godine. Glavni razlog tomu su učestali prigovori građana na usluge javnog gradskog prijevoznika - ponajprije na ukidanje i izmjenu linija prijevoza, tehničku ispravnost i opće stanje čistoće vozila, nepoštivanje oglašenog voznog reda... Kvaliteta usluge prijevoza putnika drastično je pala posljednjih nekoliko mjeseci, drže u Dalmatinskom potrošaču.

Alen Ćurin, predsjednik Dalmatinskog potrošača, kaže da je zbog teške situacije u Prometu u veljači ove godine podržao uvjetno poskupljenje karata, ali samo uz pretpostavku da se poboljšanja javni prijevoz. Kaže da je na sjednici održanoj u veljači dogovoreno kako će Uprava Prometa u roku od 60 dana prezentirati program racionalizacije troškova, program povećanja prihoda temeljem većeg stupnja naplate voznih karata, te program povećanja razine usluga, posebno na području grada Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čovjek samo što ne ispadne iz starih autobusa'

"Do danas ništa od toga nije napravljeno iako smo Prometu pisali još u travnju. Bombardirani pozivima, odnosno pritužbama građana, u Dalmatinskom potrošaču smo zaključili kako ne samo da kvaliteta usluge nije podignuta na višu razinu, već je i bitno umanjena u odnosu na onu u prvom dijelu godine. Stoga povlačimo suglasnost za povećanje cijena sa sjednice Savjeta Gradonačelnika. Naša uloga je ovdje, naravno, savjetodavna i ne moraju nas poslušati, ali dužnost nam je stati u obranu prava potrošača, odnosno putnika", kaže Ćurin za Slobodnu Dalmaciju. Putnici, očekivano, kao što smatra i udruga Dalmatinski potrošač, misle kako su cijene putnih karata previsoke s obzirom na nivo usluge koju im javni prijevoznik pruža posljednjih mjeseci.

"Istina je da su autobusi stari i užasni. Ima ih tako starih da čovjek samo što ne ispadne iz njih! Sve češće nam se zalomi takvo vozilo", kaže Splićanin Mićo. On i supruga su umirovljenici i imaju svoju mjesečnu pokaznu kartu čiju cijenu smatraju pristupačnom, no drže kako je cijena karte kupljena kod vozača od 11 kuna previsoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo