Da nismo znali arapski jezik ne bi nas pustili van

1.2.2011.
12:32
VOYO logo

Svi Inini strani zaposlenici u ovom trenutku više nisu u Egiptu, no tamo se i dalje nalazi 57 hrvatskih državljana i drugih osoba koji se nalaze na popisu za evakuaciju tamošnjeg predstavništva Ministarstva vanjskih poslova.

Jedan od evakuiranih Hrvata je Zoran Osmak, koji je sa ženom, inače zaposlenicom Veleposlanstva RH u Egiptu, i jedanaestogodišnjim sinom jedva stigao do zračne luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaustavili su nas na jednoj od kontrolnih točaka i nisu nas htjeli pustiti dalje, no živim već pet godina tamo i pričam arapski, pa smo se nekako uspjeli izvući. Jedva smo stigli na avion", još pod šokom je ispričao Osmak, koji se sa svojom obitelji do aerodroma pokušao probiti taksijem, dok su se ostali u organiziranom konvoju probijali kroz Kairo.

Upozorili smo Hrvate u Kairu da ostanu u stanovima

O tome kako je tekla cijela operacija spašavanja ispričala je Katija Miličić iz konzularne uprave u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putovali su direktno iz Kaira u Beč, gdje ih je dočekao autobus kojim su došli u Hrvatsku. Svaki naš državljanin, kao i članovi njihovih obitelji osobno su bili pitani žele li napustiti zemlju ili ne. Samo jedna obitelj iz Veleposlanstva napustila je zemlju. Sve smo upozorili da ne napuštaju svoje stanove u slučaju da ne žele napustiti zemlju. Austrijance smo zamolili da nam pomognu, a pošto oni imaju oko 3.000 svojih državljana u Egiptu, naše su ljude ubacili u svoj avion", objasnila je Miličić, koja je sedam godina radila u Veleposlanstvu u glavnome gradu goruće države s više od 80 milijuna stanovnika u kojoj se sukobi šire i u smjeru Crvenog mora.

S policijom i drugim tijelima koja organiziraju slične evakuacije nisu uspjeli stupiti u kontakt, dodaje Miličić, no sretna je da se sve dobro završilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hranu je teško nabaviti, no veći dućani i dalje rade. Preporučujemo svima da ne putuju u Egipat", zaključila je Miličić, koja je rekla kako su se među "spašenima" nalazili i jedna studentica, poslovnjaci, radnici i inženjeri te obitelji.

Vezani članci:

arti-201102010099006 arti-201101310712006 arti-201101290203006 arti-201101280194006 arti-201101300197006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo