Čobanković nije smio uzeti novac od EU za svoju farmu

Petar Čobanković nije mogao koristiti novac iz pretpristupnih europskih fondova da proširi farmu nego samo da je uskladi s europskim standardima.

16.5.2011.
10:41
VOYO logo

''Mnogi su europski političari poljoprivrednici i imaju pravo na poticaje iz europskih fondova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom (CAP) Europske unije. Međutim, nemaju pravo koristiti se svojim službenim položajem za privatnu korist'', rekao je Roger Waite, glasnogovornik europskoga povjerenika za poljoprivredu i seoski razvitak Daciana Ciolosa.

On se osvrnuo na udeseterostručenje obiteljskoga poljoprivrednoga posjeda Petra Čobankovića tijekom njegovih ministarskih mandata te na pola milijuna eura poticaja koje je u proteklih sedam godina za to imanje dobio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čobanković, upozorio je Waite, nije mogao koristiti novac iz pretpristupnih europskih fondova da proširi farmu nego samo da je uskladi s europskim standardima, piše Večernji list.

K tome, političari na izvršnim dužnostima ne smiju se u vrijeme dok ih obnašaju baviti nikakvim privatnim poslovima. Kodeks ponašanja za članove povjereničkoga kolegija Europske komisije zabranjuje im, dapače, obavljanje ikakva drugoga posla, čak i onoga koji im ne donosi prihod. A ako se posumnja u da su se našli u sukobu interesa, dok se to ne razjasni, njihove zadaće preuzima drugi član kolegija. Dapače, do godinu i pol nakon prestanka povjereničke dužnosti za svaki novi posao moraju tražiti dopuštenje EK-ova etičkoga povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama, EK-ova služba za borbu protiv prijevara (OLAF) istražuje slučaj Galine Dimitrove Peičeve-Miteve, kćeri bivšega bugarskoga zamjenika ministra poljoprivrede zaduženoga za raspodjelu europskoga novca Dimitra Peičeva. Ona je u 2009., dok joj je otac još bio na toj dužnosti, pokupila 700.000 eura poticaja i tako postala najveći bugarski dobitnik iz europskih fondova.

Vezani članak:

arti-201103140179006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo