Članstvo u EU 2013. još bi se moglo zakomplicirati

Hrvatska i Europska unija – priča s hepiendom? Tako se svakako čini nakon gotovo dvotrećinskog prolaska referenduma u Hrvatskoj, što su i Zagreb i Bruxelles dočekali kao zajedničku pobjedu.

25.1.2012.
6:58
VOYO logo

Svjetski mediji u tom slučaju bi zasigurno vrvjeli komentarima o tome da ni male zemlje više EU ne doživljavaju ozbiljno. No, bez obzira na to, postoji li doista mogućnost da se stvari između EU i Hrvatske u narednih 17 mjeseci zakompliciraju (kao što se to, uostalom, mnogo puta dosad događalo u hrvatskom dugom maršu prema članstvu)?

Naime, nakon nedjeljnog referenduma, ugovor Hrvatske i EU treba ratificirati Hrvatski sabor. Tu problema sigurno neće biti. Zatim se isto, do 1. srpnja 2013. godine, treba dogoditi u parlamentima svih 27 zemalja članica Unije. U međuvremenu, nad Hrvatskom će se provoditi EU monitoring, koji će se posebno koncentrirati na obećani napredak u pravosuđu i restrukturiranju brodogradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino tu bi moglo doći do zastoja, no ne vjerujem da će se to dogoditi", kaže za Novi list jedan od domaćih političara, dobro informiran o cijelom procesu pregovora i stanju u zemljama EU, uvjeren da će Hrvatska do kraja ispuniti svoje obaveze.

Što se tiče prolaska pristupnog ugovora s Hrvatskom po parlamentima zemalja EU, tu će stvari, drži, teći glatko. Stav je Bruxellesa da je datum pristupa 1. srpnja 2013. godine neupitan i za očekivati je da bi u slučaju da neka od zemalja članica krene otezati s ratifikacijom hrvatskog ugovora bila izložena golemom pritisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško s Nizozemskom

E sad, ako se zainati jedna zemlja, teško da će se othrvati pritisku ostalih. "Ali, što ako stvar u isto vrijeme zapne u njih – pet?", pita se izvor koji je također osobno sudjelovao u približavanju Hrvatske Uniji. U neformalnim pričama o mogućem "kompliciranju situacije" za Hrvatsku, dosad se hipotetski najčešće spominjala Nizozemska. Ta zemlja ima manjinsku Vladu, koju podržava i Stranka slobode – koja se protivi proširenju EU. Štoviše, njen čelnik Geert Wilders je proteklih godina već izjavljivao da će glasati protiv ulaska Hrvatske u EU.

Uza sve to, situacija s dužničkom krizom u Uniji čini 17 mjeseci jako dugačkim razdobljem za bilo kakva predviđanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se, dakle, da ni ova, posljednja dionica prema Bruxellesu, neće biti posve lišena neizvjesnosti. Valjat će, doista, sačekati ljeto 2013. godine.

specijal-201012070191004-Hrvatska i EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo