sve po zakonu / Čini se da mali Cesare ostaje u Splitu: dječak će u Italiju kada napuni 18 godina, ako će to željeti

Image
Foto: Splitski dnevnik

Tijekom dva mjeseca od pokušaja predaje maloljetnog sedmogodišnjeg Cesarea Avenatija ocu Talijanu Alessandru Avenatiju Općinski sud u Splitu nije zakazao novi datum izvršenja

28.8.2017.
12:55
Splitski dnevnik
VOYO logo

Prvi put je predaja dječaka pokušana krajem lipnja, ali je odgođena s formalnim objašnjenjem da nije pozvan sudski prevoditelj za talijanski jezik. No, stvarni razlog odgode bilo je okupljanje više tisuća ljudi na prosvjedu na Pujankama, gdje mali Cesare živi s majkom Ninom Kuluz, piše Slobodna Dalmacija

Kako pišu za odluku da se neće izvršiti predaja dječaka znalo se već dan prije među službenim osobama koje su morale provesti i osigurati nepopularnu mjeru ovrhe djeteta. Kako države inače ne izručuju svoje državljane, isto tako većina njih ne provodi predaju djece roditelju koji je strani državljanin i koji bi ga odveo izvan zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, na papiru se na sve načine poštuju sudske odluke i europske konvencije, ali u zbilji je svaki izgovor dobrodošao te se u praksi zadržava postojeće stanje.

Čini se da je sve očitije kako će Cesare u konačnici sam odlučiti hoće li i kada otići s ocem, i to nakon što napuni 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak je odveden iz Italije 2012. godine i tada nije imao taj privilegij da može odlučivati o tome. tada je imao samo godinu i pol dana. Sada je u dobi da već ide u hrvatsku osnovnu školu, nakon godina razdvojenosti od oca Talijana i boravka u BiH, te života isključivo s jednim roditeljem.

Zbog svega toga kod njega je izražen strah od odvajanja od majke, o čemu je govorilo više stručnjaka, ali i osjećaj da mu nedostaje figura oca u životu. S obzirom na to da majka nije spremna otići u Italiju s njim kako bi prebrodio strah od odvajanja i lakše prošao prilagodbu, situacija je trenutno jasna -  Cesare će ostati s majkom u Hrvatskoj, gdje će ona na sudu odgovarati za međunarodnu otmicu, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Alessandro Avenati, unatoč pravomoćnoj sudskoj odluci da se njegov sin mora vratiti u Italiju, gdje je rođen i odakle je nezakonito odveden, neće ga uspjeti odvesti natrag.

Unatoč činjenici da oba roditelja prema odluci talijanskog suda imaju zajedničko skrbništvo, taj model u praksi nije prošao jer majka nije željela ostati u Italiji. Krajem lipnja kada je otac došao u Split kako bi Cesarea odveo u Italiju, nije uopće uspio ni vidjeti sina. Do zgrade na Pujankama doveden je pod jakom policijskom pratnjom, ali nisu se usudili približiti ga zgradi u kojoj mu je bilo dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud već je odbio tužbu Nine Kuluz, koja je tražila da se ne provede predaja dječaka, a sigurno će nakon neuspjelog odvođenja Cesarea u Italiju ustavnu tužbu podnijeti i njegov otac, jer tek nakon toga može ići na Europski sud. Ako mu Ustavni sud da za pravo, imat će jedan dokument više s kojim neće biti ništa bliže životu sa sinom, piše Slobodna Dalmacija.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo