Cijena maturalca u Pragu i Slavoniji ista!?

Financijska situacija dovela je do toga da učenici odustaju od maturalnih putovanja ili biraju najjeftinija.

14.5.2010.
10:47
VOYO logo

Veliki broj škola znajući za financijsku situaciju u roditeljskim novčanicima odlučili su se za najjeftiniju varijantu maturalnih putovanja, a to je Prag na sto načina. Posljedicu osjećaju putničke agencije, koje bilježe 50-postotni pad programa skupljih od 4000 kuna.

Upravo je Prag, potvrdili su za Vjesnik u agencijama, najjeftinije i najtraženije odredište 2010. godine za srednjoškolce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugogodišnje hitove poput Španjolske i Portugala ovogodišnja generacija može zaboraviti. Sigurno je da će pad maturalnih putovanja u odnosu na ona lanjska biti između 18 i 20 posto, kažu u agencijama.

"Razlozi su financijska nemoć, strah pred egzistencijalnim opstankom od jeseni nadalje, a uza sve to, čini se da djeca više nisu toliko zainteresirana za maturalna putovanja kao nekad", kaže vlasnik specijalizirane putničke agencije za maturalna putovanja Petros Ante Donatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da se događa da umjesto cijeloga razreda, na maturalac ide njih 15 do 17. Ako je interes učenika za maturalno putovanje manji od 50 posto razreda, od puta se odustaje.

No, učenici Obrtničko-industrijske škola Županja za maturalac su odabrali Makedoniju, no nisu svi imali dovoljno novca pa su ga zaradili skupljajući boce i time uspjeli svakom učeniku smanjiti posljednju ratu za 200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim drugim školama organizirali su akciju prodaje kolača. I zaradili za ratu maturalca.

"Nema aviona, nema Španjolske", vrlo jednostavno su se dogovorili nastavnici, učenici i roditelji zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborom Češke umjesto Španjolske roditelji uštede između 1000 i 1500 kuna, što može biti dovoljno za džeparac. U Prag se, naime, može već za 2000 kuna, dok za Španjolsku treba barem 4000.

"Dogovorili smo se da idemo u Grčku i Češku na 15 rata. To će stajati oko 3000 kuna iako nisam siguran što će biti s Grčkom zbog novonastale situacije", kazao je ravnatelj Prirodoslovne škole Zlatko Stić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nije novost da maturanti ne doživljavaju Hrvatsku kao odredište kada se pojavi u ponudi, agencije i dalje nude pet dana Istre, Dalmacije ili Slavonije.

U putničkim agencijama procjenjuju da samo desetak posto maturalnih putovanja otpada na Hrvatsku. Pritom je cijena maturalca u Slavoniji i Pragu - gotovo ista, piše Vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo