ČELNICI LIJEČNIČKIH UDRUGA ZAHTIJEVAJU ZAKON O PLAĆAMA: / 'Ovo nije borba za interese liječnika, nego vapaj za spas sustava'

Image
Foto: Pixsell

Tri strukovne udruge liječnika traže donošenje zakona o plaćama liječnika, ističući kako već sada nedostaje 2000 liječnika

11.9.2019.
11:57
Pixsell
VOYO logo

Čelnici Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) i Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) potpisali u su utorak zajedničku izjavu kojom upozoravaju Vladu da je vrijeme nečinjenja u zdravstvu isteklo te traže hitno donošenje Zakona o plaćama liječnika ili strukovni kolektivni ugovor.

"Izjava jasno adresira Vladi sve slabosti koje su u ovom trenutku prisutne na terenu u pružanju zdravstvene zaštite i izražavaju jasan stav struke da se rad liječnika konačno regulira zakonom, da se donese poseban zakon o plaćama liječnika ili strukovni kolektivni ugovor kao jedini način adekvatnog reguliranja rada liječnika u Hrvatskoj, odnosno da s Vladom pregovaraju jedino legitimni predstavnici liječničke struke", izjavio je predsjednik HLK Krešimir Luetić nakon potpisivanja 'Rujanske izjave o hrvatskom liječništvu i sustavu zdravstva'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je u Ministarstvu zdravstva načelno dogovoren i pred parafiranjem kolektivni ugovor u kojem nisu sudjelovali predstavnici liječničke struke, što je neprimjereno i neodrživo te degradirajuće za liječnike.

"Od predsjednika Vlade tražit ćemo da nas primi u najkraćem mogućem roku, sa jasnim prijedlogom reda sastanka, kako on ne bi bio samo protokolaran te da se u razumnom i relativno kratkom vremenu donese nacrt zakona ili strukovni kolektinvi ugovor", kazao je Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luetić: Nedostaje 2000 liječnika

Naglasio je kako su duboko zabrinuti zbog onog što se događa u zdravstvenom sustavu te podsjetio kako u ovom trenutku nedostaje 2000 liječnika, 10 posto predškolske djece je bez pedijatrijske skrbi i primarnog pedijatra, u brojnim bolnicama nema specijalista određenih specijalnosti a liječnika nedostaje i u najvećim centrima.

Također, s današnjim danom su 803 liječnika napustila sustav i otišla raditi u inozemstvo, a još 970 ima pripremljenu dokumentaciju za odlazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije vapaj za određene partikularne interese liječnika, ovo je apel za spas zdravstvenog sustava, za njegovu dostupnost, održivost i kvalitetu. Bez donošenju pravnih akata koje tražimo perspektiva liječnika će se dodatno srozati i za koju godinu svjedočit ćemo urušavanju sustava", ustvrdio je Luetić.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić podsjetila je kako je Vlada granski kolektivni ugovor za zdravstvo produžavala godinu i pol dana kako bi se donio izmijenjeni Zakon o reprezentativnosti kojim bi se liječnicima priznala reprezentativnosti i sudjelovanje u pregovorima, no to se nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada to nije učinila i nama kao krovnim udrugama liječnika ne preostaje ništa drugo nego da zatražimo strukovni kolektivni ugovor kroz koji ćemo dogovarati naše plaće ili Zakona o plaćama", rekla je Čulinović Čaić.

Jedan liječnik, dodala je, prosječno odradi 500 prekovremenih sati godišnje, a zbog neispravno obračunatih prekovremenih sati u tijeku je više od 4000 tužbi, među kojima je više stotina već sada pravomoćnih presuda u korist liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo