ŠTRAJK MOŽE POTRAJATI / Čelnica Udruge ravnatelja: 'Maturanti često svojom voljom izostaju i po tri tjedna godišnje'

Gošća RTL-a Danas bila je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec

21.11.2019.
18:45
VOYO logo

Iako je 29. dan štrajka, 'izgubljeno' je više od tjedan dana nastave i trebat će ih nadoknaditi, a i organizacija mature postaje ozbiljno upitna. Naime, sindikati su odbili mogućnost nadoknade maturantima i maturanticama u vrijeme štrajka.

Na što upozoravaju ravnatelji i ravnateljice kada je matura u pitanju, za RTL Danas objasnila je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Naći rješenje za nadoknadu nastave neće biti nimalo lako, naime, kako je kazala u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Mateom Damjanović, u svakom slučaju nijedno rješenje neće biti optimalno, osobito ne za sve: ''Subote neće odgovarati maturantima jer brojni idu na pripreme za državnu maturu upravo u to vrijeme. Što se tiče skraćivanja praznika, i tu neki već imaju planove. A kad je riječ o mogućem produljivanju nastavne godine, to bi značilo da se opet treba odgoditi državna matura i upis na fakultete pomaknuti na kolovoz''.

Sami maturanti i maturantice su neki više, neki manje zabrinuti, kazala je Hitrec te naglasila: ''Mislim da treba imati povjerenja u škole, odnosno da ćemo i mi kao škole sve učiniti da se svi nastavni sadržaji obrade do kraja nastavne godine''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uz to treba i napomenuti da je inače redovna situacija da hrvatski maturanti izostaju godišnje i po tri tjedna, i to često svojom voljom i izborom'', podsjetila je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec u razgovoru za RTL Danas.

Ne podcjenjuje ozbiljnost situacije zbog provedenih dana u štrajku: ''Situacija jest ozbiljna. Štrajk sigurno može potrajati i što će više potrajati, to će biti sve ozbiljnije. Zaista se ti dani trebaju nadoknaditi. Stoga se nadam i vjerujem da će se ipak pronaći rješenje, da će biti dovoljno razumijevanja i Vlade i sindikata i da će se naći kompromis i da nastava konačno krene''.

Učenicima je Hitrec poslala i jasnu poruku: ''Svakako iskoristite vrijeme ne za odmor, nego za učenje, osobito maturanti za pripremu – ispunjavajte stare testove državne mature. Svima ostalima: dogovorite se što prije, pokažite da cijenite učitelje u čijim rukama je budućnost hrvatskog obrazovanja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike