NAJPOSEBNIJI KONCERT GODINE / Čarobno putovanje kroz povijest popularne glazbe

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Koncerti ovog veličanstvenog benda iz New Jerseyja predstavljaju prave male glazbene enciklopedije u kojima ćete pronaći sve omiljene podvrste rock'n'rolla i popa.

9.11.2013.
16:04
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Postoje bendovi koji glazbu doživljavaju kao znanstveni laboratorij u kojem tragaju za nekim neistraženim, nepoznatim zvukovima, spajaju dotad nespojive žanrove uz promjenu kao jedinu pravu konstantu svog rada. Ultimativni takav bend svakako su Yo La Tengo koji su u petak u Tvornici kulture održali jedan od najljepših i najposebnijih koncerata godine.

Podijeljen na dva dijela, nastup kultne trojke Ire Kaplana pomalo je štekao tijekom akustičnog seta pošto americana, folk noir i sjetni country ipak spadaju među slabija mjesta njihovog zaista fascinantnog opusa. Za razliku od prije nekih pola godine, kada sam ih gledao u Manchesteru, akustični dio priče mi nije bio nezamislivo dosadan, vjerojatno zato jer sam znao što me čeka te prvih 40-ak minuta svirke proveo u neposrednoj blizini šanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon polusatne stanke, Yo La Tengo su se vratili na pozornicu i potvrdili silne hvalospjeve kojima ih već desetljećima obasipaju kritičari. Istinski je nevjerojatno što su sve ugurali u tih 90 minuta – gitaristički indie pop u sekundi bi „podivljao“ i pretvarao se u distorzirani zvučni zid kakav biste očekivali od jednih Sonic Youth, soul i funk crnih mahera izmjenjivao se s primalnim urlikom Stoogesa i Velveta, a sve to zaokruživale su briljantne Kaplanove improvizacije na gitari, odnosno klavijaturama.

Koncerti ovog veličanstvenog benda iz New Jerseyja predstavljaju prave male glazbene enciklopedije u kojima ćete pronaći sve omiljene podvrste rock'n'rolla i popa (dakako, i poneku koju ne volite) te, što je mnogo važnije, svaku iduću pjesmu čekati bez ikakve šanse da predvidite kako će zvučati. Čak i ako posjedujete sve albume Yo La Tenga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike