Nije ga strah / Capak sasvim iskreno o radu u Stožeru: 'Puno stvari me ljuti. Onda poludim i bacam mobitel'

Image
Foto: Pixsell

Rekao je i kako će se cijepiti čim dođe cjepivo protiv koronavirusa

2.5.2020.
16:55
Pixsell
VOYO logo

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak otvoreno je progovorio o radu u Nacionalnom stožeru. Priznao je kako sve ima svoje dobre i loše strane.

"Nekima sam dobar i pozitivan, a nekima sam kriv za sve, ima i takvih. S obzirom na to da je moja e-mail adresa javno objavljena jer sam ravnatelj javne nacionalne institucije, dnevno primam brojne mailove, u kojima hvale, predlažu, žele pomoći, a neki i vrijeđaju i pišu negativno. Generalno, mislim da postoje rezultati koji čovjeka čine zadovoljnim, a ovo sve drugo se može i treba izdržati", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako i sam živi po mjerama koje HZJZ preporučuje. Opisao je i kako je odlučio upisati medicinu.

"Kad sam završio osnovnu, nisam znao što bih htio. Moj stariji brat išao je u gimnaziju, pa sam u razgovoru s roditeljima odlučio upisati strukovnu školu kako bih imao i mogućnost zapošljavanja. Upisao sam se u Zdravstveni obrazovni centar, kao druga Šuvarova generacija, završio sanitarno-laboratorijski smjer i kad sam završavao shvatio sam da me privlači jedino medicina, a ako to ne uspijem, da ću otići raditi u laboratorij jer volim laboratorijski rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, uspio sam upisati medicinu, bio sam čak i dobro pozicioniran na prijemnom ispitu. Studirao sam pet godina i nije bilo problema tijekom studija, a na 4. godini sam se i oženio i dobio najstariju kćer. Supruga nije iz medicine, inženjerka je zračnog prometa", rekao je Capak za Večernji.

Okolnosti su bile takve pa je završio u epidemiologiji.

"Bio sam na više mjesta tijekom rata kao liječnik na prvoj liniji bojišnice i u ožujku 1992. mi je tadašnji ravnatelj HZJZ-a Mate Ljubičić ponudio specijalizaciju iz epidemiologije. Prihvatio sam je jer mogućnosti za drugu specijalizaciju nije bilo i vratio sam se s fronte u srpnju 1992. Mislio sam da ću se možda još uspjeti ubaciti i na specijalizaciju iz interne, međutim, ništa od toga. U međuvremenu sam zavolio epidemiologiju", otkrio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je najveće iznenađenje u ovoj pandemiji bilo što se nije uspio lokalizirati u Kini. Priznao je da nije osjetio strah, ali je "dešperaciju".

"Nisam čovjek koji osjeća strah"

"Nisam čovjek koji osjeća strah, nekad sam samo osjetio dešperaciju, kad je situacija bila loša, kad je virus ušao u zdravstveni sustav pa onda i u domove za starije. Naravno da se čovjek tada osjeća loše i u jednom trenutku pomisli: Što ćemo sad? Ali onda nakon par minuta ustane i kaže: Idemo napraviti najbolje što znamo", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i što misli što je imalo ključnu ulogu u pandemiji.

"Što se tiče pandemije i zemalja središnje i istočne Europe, smatram da je ključnu ulogu odigrao naš način života prije pada Berlinskog zida, drukčiji pristup predlaganja i donošenja mjera na nacionalnoj razini nego što je to bilo u mediteranskim zemljama koje su najviše stradale u pandemiji. Način prihvaćanja mjera i shvaćanje ozbiljnosti situacije", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao je kako je najviše prijepora u Stožeru bilo oko otvaranja tržnica. Priznao je kako reagira kad se naljuti i što ga ljuti.

"Kad dođe cjepivo, cijepit ću se"

"A puno stvari me ljuti, najviše kad kažem da nešto treba, a to se ne napravi. I nešto što je propušteno napraviti, a ključno je. Onda poludim i bacam mobitel. Recimo, poslije potresa rekao sam da dođu svi, a oni ne dođu jer je netko rekao da je zgrada nesigurna", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako će se cijepiti čim dođe cjepivo protiv koronavirusa.

"Bude li odgovarajuće testirano i sigurno, svakako ću se njime cijepiti. Cijepio sam sebe i svu svoju djecu i unuke jer je cijepljenje jedna od najvećih javnozdravstvenih mjera čovječanstva", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo