PROBOJ KORONE NA ODJEL HEMATOLOGIJE NA REBRU: / 'Spriječili smo širenje infekcije'; Danas 857 novozaraženih, preminula 31 osoba

Image

Danas je zabilježeno 857 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 i 31 preminula osoba, čime je broj aktivnih slučajeva 3050, a preminulih 4913; na bolničkom liječenju je 1381 pacijent,

27.1.2021.
7:10
VOYO logo
  • Danas je zabilježeno 857 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, čime je broj aktivnih slučajeva 3050
  • Preminula je 31 osoba, čime je broj umrlih od početka epidemije narastao na 4913
  • Na bolničkom liječenju je 1381 pacijent, od kojih je na respiratorima 135 ljudi
  • Stožer civilne zaštite Istarske županije zalaže se za regionalni pristup u donošenju mjera, a poslali su i prijedlog Nacionalnom stožeru

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Francuskoj se nastavlja rast hospitalizacija zbog Covida

23:32 - Broj pacijenata u bolnicama primljenih zbog covida-19 nastavio je u srijedu rasti u Francuskoj, premašivši 27.000, od kojih je više od 3100 na odjelu intenzivne skrbi, piše na mrežnoj stranici francuske vlade. Bolnice su imale 1931 novog pacijenta u protekla 24 sata, pokazuju ti podaci.

Na odjelima intenzivne skrbi je 3107 bolesnika (+26), s 318 novih prijama u 24 sata. S 350 umrlih u protekla 24 sata, covid je dosad usmrtio 74.456 ljudi, među kojima je 52.218 umrlo u bolnici od izbijanja epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raste i broj zaraženih, pa je tako potvrđeno 26.915 novih slučajeva zaraze koronavirusom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki Amerikanci će morati čekati mjesecima na cjepivo

23:00 - Amerikanci će morati pričekati mjesecima prije nego što svi koji žele cjepivo Covid-19 mogu dobiti, upozorila je u svom najnovijem brifingu radna skupina za bijelu bolest protiv Bijele kuće.

"Suočavamo se s dva sputavajuća čimbenika. Prvo dobivanje opskrbe dovoljno brzo, a drugo dobivanje mogućnosti brze primjene cjepiva nakon što se proizvedu i pošalju na web lokacije. Poduzimamo mjere kako bismo povećali opskrbu i povećali kapacitete, no, unatoč tome, proći će mjeseci prije nego što će svi koji žele cjepivo moći dobiti jedno", rekao je Andy Slavitt, viši savjetnik za Covid u Bijeloj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Norveška zatvara granice

22:20 - Norveška će zatvoriti svoje granice za sve osim za ključne posjetitelje u petak od ponoći po lokalnom vremenu, izjavila je u srijedu premijerka Erna Solberg, pooštravajući dodatno neka od najtežih ograničenja putovanja u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U praksi će granica biti zatvorena za sve koji ne žive u Norveškoj", rekla je Solberg na konferenciji za novinare. Iako će se iznimke odnositi na nekoliko skupina, uključujući zdravstvene radnike iz nekih zemalja, Solberg je rekla da bi to značilo da većina radnika migranata neće moći ući u zemlju.

Dodala je da zaraze opadaju te da provedene mjere dobro djeluju na suzbijanju virusa, uključujući nove sojeve iz inozemstva, poput onog koji je prvi put identificiran u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bolnice u Lisabonu pune pacijenata na respiratorima

21:16 - U Lisabonu u Portugalu bolnice su prepune pacijenata s Covid-19 koji su na respiratorima. Šef udruge liječnika rekao je da je Njemačka poslala vojne medicinare u zemlju kako bi vidjeli kako mogu pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je Portugal izvijestio o 293 smrtna slučaja povezana s Covidom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svijetu dosad najveći broj umrlih od Covida u 24 sata, sojevi se šire

20:57 - Pandemija covida-19 odnosi sve veći broj žrtava u svijetu, a novi crni rekord je više od 18.000 umrlih u protekla 24 sata, dok se sojevi novog koronavirusa, znatno zarazniji, nezaustavljivo šire na nove zemlje. U utrci za cjepivo, koje je tračak nade u zdravstvenoj krizi što se i dalje pogoršava, jedan od proizvođača, britanska kompanija AstraZeneca, bila je u srijedu u središtu napetosti s EU-om.

Iz dana u dan, situacija je sve teža: ukupni broj službeno prijavljenih slučajeva zaraze u svijetu premašio je 100 milijuna, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u srijedu da se novi sojevi koronavirusa i dalje šire. Britanski soj se proširio u 70 zemalja, a južnoafrički u 31.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put od izbijanja pandemije, u utorak je u svijetu prijavljeno 18.109 umrlih, pokazuju podaci koje je AFP u srijedu prikupio na temelju izvješća zdravstvenih vlasti.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Izraelu će biti dostupno građanima u dobi od 35 godina

20:15 - Cijepljenje u Izraelu bit će dostupno svim građanima u dobi od 35 godina i više počevši od četvrtka nakon što je glavni ravnatelj ministarstva zdravstva Hezy Levy odobrio snižavanje minimalne dobi za ispunjavanje uvjeta, objavilo je u srijedu ministarstvo, prenose novine Haaretz.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će iznijeti prijedlog ministarstva zdravstva za produljenje zaključavanja za vladine izbore, te da će odluka biti donesena prema trenutnoj stopi zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netanyahu je također rekao da će Izrael zatvoriti svoje kopnene granice. “Prvi smo na svijetu zatvorili nebo i nismo dopustili komercijalne letove u zemlji. Tome ćemo dodati zatvaranje kopnenih granica, uključujući granicu s Jordanom", kazao je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

PCR uređaj za testiranje na koronavirus i u Virovitičko-podravskoj županiji

19:44 - PCR uređaj za testiranje na koronavirus koji je u Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije stigao početkom siječnja u srijedu je i službeno pušten u rad.

"Uzorke koje uzimamo u našoj županiji od danas više nećemo voziti u Zagreb već obrađivati ovdje čime ubrzavamo postupak testiranja i skraćujemo vrijeme čekanja", rekao je ravnatelj Županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” dr. Miroslav Venus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će u Zavodu PCR uređajem raditi i pretrage poput spolno prenosivih bolesti i intrahospitalnih infekcija. Kupnju uređaja vrijednog 860 tisuća kuna financirala je Virovitičko-podravska županija.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da u V. Britaniji jedna od 55 osoba ima koronu

19:17 - Trenutno se procjenjuje da jedna od 55 osoba u Velikoj Britaniji ima koronavirus, a zemlja je i dalje u "teškom položaju", rekao je glavni znanstveni savjetnik Ujedinjenog Kraljevstva Patrick Vallance.

"Iako su se stvari usporile, a zapravo smo na visoravni ili se možemo smanjivati ​​u cijeloj zemlji, to nije svugdje točno. U nekim slučajevima još uvijek ima nekih povećanja. Ostajemo na vrlo visokim razinama i trebat će tjedni da se ovo spusti na stvarno niske razine", rekao je Vallance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Šef Zavoda za hematologiju: 'Spriječili smo prijenos korone s bolesnika na bolesnika'

18:58 - U srijedu je potvrđeno da je u Zavodu za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti zagrebačkog KBC-a došlo do zaraze bolesnika Covidom. Šef Zavoda Igor Aurer za N1 je pojasnio situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proboj virusa se nažalost stalno događa. Prošli tjedan nakon nekoliko bolesnika, koji su inicijalno bili negativni, hospitalizirani kod nas, pojavili su im se simptomi. Ponovili smo testove, testirali sve i našli 15 pozitivnih bolesnika. Kako je do toga došlo, čini se da na početku infekcije nismo bili u mogućnost detektirati virus. Bolesnici s takvim imunološkim sustavom imaju drugačiju sliku i ako prođe 10 ili 14 dana trajanja, ako budu inicijalno negativni, nerijetko opet aktiviraju virus i razbole se", rekao je Aurer. Tri bolesnika su izgubili.

"Troje bolesnika je nažalost umrlo. Radilo se o troje bolesnika kod kojih se takav ishod očekivao i prije bolesti pa se čini da su umrli s covidom, a ne od covid infekcije. Kod bolesnika s hematološkim bolestima infekcija je dugotrajnija. Većina je zbrinuta kod nas u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spriječili smo prijenos s bolesnika na bolesnika. Sve smo sobe pretvorili u jednokrevetne pa radimo s manjim kapacitetom. To bi moglo otežati u budućnosti, ali stvari zasad funkcioniraju", kazao je za N1.

Slovaci se testiraju na Covid da izbjegnu strože mjere

18:50 - Prema novim pravilima, Slovacima će do 7. veljače biti zabranjeno kretanje čak i na posao i tjelovježbu ako nemaju potvrdu negativnog nalaza na koronavirus ili ako su ranije preboljeli covid-19. Od ponedjeljka navečer testiralo se gotovo 2,6 milijuna ljudi, od kojih je 1,18 posto zaraženih, rekao je u utorak premijer Igor Matovič.

Matovič smatra da je ovaj potez, koji prati dva ranija kruga masovnih testiranja, uspješan unatoč protivljenju nekih Slovaka i članova vlastitog kabineta. Policija je u srijedu ujutro nasumično zaustavljala vozače automobila koji su morali pokazati potvrdu o testiranju - isprintanu ili na mobitelu.

"Ja se slažem s ovim, oduzme malo vremena i ne udaljava me s posla pa nek bude reda", rekao je vozač Miroslav Siko za Reuters.

Srednjoeuropska zemlja bilježi pad zaraza, ali je njezin zdravstveni sustav opterećen s rekordnih 3509 hospitaliziranih covid pacijenata od ponedjeljka. Slovačka od utorka bilježi ukupno 4361 žrtvu covida-19.


Osiguran sumnjim paket u tvornici AstraZenece

18:33 Sumnjiv paket u tvornici cjepiva AstraZeneca Covid-19 u Velikoj Britaniji osiguran je, a rasporedi proizvodnje metaka nisu pogođeni, priopćila je u srijedu tvrtka Wockhardt UK.

"Možemo potvrditi da je istraga o danas primljenom sumnjivom paketu zaključena. S obzirom da je sigurnost osoblja naš glavni prioritet, proizvodnja je privremeno zaustavljena dok se to odvijalo sigurno. Sada možemo potvrditi da je paket zaštićen i da se osoblju sada omogućuje povratak u objekt. Ova privremena obustava proizvodnje ni na koji način nije utjecala na naš raspored proizvodnje i zahvalni smo vlastima i stručnjacima na brzom odgovoru i rješavanju incidenta", priopćili su iz tvrtke.

Češka zaustavlja cijepljenje na dva tjedna

18:00 - Češko ministarstvo zdravstva preporučilo je zaustaviti nova cijepljenja protiv Covid-19 u sljedeća dva tjedna kako bi se davanje drugih doza postavilo kao prioritet zbog kašnjenja u opskrbi, rekla je u srijedu glasnogovornica ministarstva. Glasnogovornica ministarstva Barbora Peterová rekla je da situaciju u svakoj određenoj regiji prvenstveno mora procijeniti regionalni koordinator, izvještava Češka novinska agencija.

"Pauzu u cijepljenju prve doze i rezervacije za njih preporučuje Ministarstvo zdravstva za sljedećih 14 dana", dodala je. I cjepiva Pfizer-BioNTech i Moderna koja se koriste u Češkoj zahtijevaju dvije doze. Peterová je rekla da je odluka donesena s obzirom na broj ljudi kojima je potrebna druga doza cjepiva Pfizer i smanjenu opskrbu.


I Švedska zabranjuje uzgoj nerčeva do kraja ove godine

17:40 - Švedska će zabraniti uzgoj nerčeva do kraja ove godine kako bi otklonila rizik širenja zaraze novim sojevima koronavirusa među ljudima, objavila je u srijedu vlada.


Predsjednik Tanzanije odbija cjepivo, kaže da Bog štiti od Covida

17:18 - Predsjednik Tanzanije John Magufuli u srijedu je rekao da njegovoj državi nije potrebna karantena jer stanovnike od koronavirusa štiti Bog, a da su rješenja iz kućne radinosti, poput udisanja vodene pare, djelotvornija od cjepiva .

"Cjepiva nisu dobra. Da jesu, onda bi bijelac napravio cjepivo za HIV/AIDS“, rekao je Magufuli u govoru na zapadu zemlje.

U Tanzaniji, državi s oko 58 milijuna stanovnika, od početka pandemije službeno je bilo 509 slučajeva zaraze koronavirusom, s 21 smrtnim slučajem. Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins susjedna Kenija, koja ima 47,6 milijuna stanovnika, imala je 100 tisuća zaraženih i 1,7 tisuća umrlih.

"Mi Tanzanijci se nismo zaključali i ne očekujemo da ćemo to učiniti. Ne mislim da će itko objaviti opću karantenu jer je naš Bog živ i on će nas i dalje štititi“, rekao je Magufuli na svečanom otvaranju nove farme u svom rodnom gradu u okrugu Chato.

"Također, nastavit ćemo poduzimati preventivne mjere, uključujući udisanje pare. Udišite dok se molite Bogu, molite se dok uzgajate kukuruz, krumpire, kako bi mogli dobro jesti i da koronavirus ne može ući u vaše tijelo. Mnogi će vas plašiti, moji Tanzanijci, no morate čvrsto ustrajati“.


Bugarski ugostitelji prosvjeduju protiv epidemioloških mjera

17:00 - Stotine bugarskih vlasnika restorana i klubova, konobara i barmena prosvjedovalo je u srijedu u centru Sofije protiv vladine odluke da bistroe, zalogajnice i kafići drži zatvorenim, dok ublažava druga ograničenja protiv koronavirusa.


U Virovitičko-podravskoj županiji 19 novozaraženih

16:26 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 70 uzoraka i utvrđeno 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su žene u dobi od 92 i 82 godine umrle, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima 14 je srednje, troje starije, a dvoje mlađe životne dobi. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 37 oboljelih, a u KBC Osijek iz Virovitičko-podravske županije dvoje. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3372 osobe, a 95 je umrlo.


Povratak u škole osnovaca i maturanata iz Bjelovarsko-bilogorske županije

16:04 - Učenici osnovnih škola i maturanti s područja Bjelovarsko-bilogorske županije vraćaju se u škole, dok će učenici prvih, drugih i trećih razreda srednje škole nastavu pratiti online još dva tjedna, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite BBŽ-a.

"Jučer smo održali sjednicu na kojoj smo donijeli smo odluku koju ćemo proslijediti ministarstvu. Kada govorimo o školama, onda želim naglasiti da očekujemo povratak svih učenika osnovnih škola u školske klupe od 1. veljače", rekao je župan Damir Bajs. Dodao je da će se omogućiti da, uz maturante koji polaze četverogodišnju školu, na redovnu nastavu krenu i učenici završnih razreda trogodišnjih škola.

"To znači da samo oni koji nisu maturanti još barem dva tjedna pohađaju online nastavu", objasnio je župan te dodao da je odluka donesena nakon razgovora s predstavnicima škola, resornog ministarstva i epidemiologa.


Kaznene i prekršajne prijave zbog korone

15:53 - Brodsko-posavska Policijska uprava podigla je kaznenu prijavu protiv 73-godišnjaka pozitivnog na koronavirus koji je prije desetak dana samovoljno iz bolnice otišao kući i tako ugrozio zdravlje članova svoje obitelji. Policijska uprava također je priopćila da je na graničnom prijelazu u Staroj Gradiški na izlazu iz Hrvatske u utorak prekršajne prijave dobilo pet osoba koje su prekršile propisane epidemiološke mjere. Prijave je dobilo troje državljana Hrvatske (u dobi od 26, 44 i 76 godina), jedan državljanin (36) BiH i državljanka (36) Njemačke. Najmlađa prekršiteljica prekoračila je rok od 12 sati da u tranzitu napusti područje Hrvatske. Ostale četiri osobe kršile su izrečene mjere samoizolacije. Prekršitelji nisu mogli napustiti Hrvatsku i vraćeni su na adrese prebivališta do isteka propisanih mjera. Vezano uz koronavirus, kaznene prijave u utorak je dobilo i troje državljana BiH (26, 62, 65) koji su pri dolasku na graničnu kontrolu u Slavonskome Brodu i Staroj Gradiški policajcima predočili krivotvorene PCR testove s negativnim nalazima na koronavirus.


Švicarska uvodi negativan test za putnike iz rizičnih zemalja

15:27 - Švicarska će od inozemnih putnika iz rizičnih područja na granici zahtijevati negativan test, a Velika Britanija će ih slati u desetodnevnu karantenu u objekte koje će im ona osiguravati, objavile su vlade u srijedu. "Zahtijevat ćemo od svih takvih putnika kojima se ne može odbiti ulazak da se izoliraju u smještaju koji će osigurati vlada, poput hotela, deset dana bez iznimke“, rekao je u srijedu zastupnicima britanski premijer Boris Johnson, govoreći o putnicima iz visokorizičnih zemalja u kojima se proširio neki od novih sojeva koronavirusa. "Sa zračne luke će biti prevezeni izravno u karantenu“, dodao je Johnson dan nakon što je broj umrlih od covida-19 u njegovoj državi prešao 100 tisuća.

Velika Britanija je time postala prva europska zemlja koja je prešla taj crni broj i peta u svijetu iza SAD-a, Brazila, Indije i Meksika. Pogođeni su putnici iz 22 zemlje u kojima varijante virusa "predstavljaju rizik", poput Južne Afrike, Portugala i zemalja Južne Amerike. Dolazak iz ovih zemalja već je zabranjen ljudima koji nemaju prebivalište u Velikoj Britaniji. Graničnu kontrolu je u srijedu postrožila i Švicarska koja će od 8. veljače od putnika iz visokorizičnih država zahtijevati negativan test, objavila je vlada. Alpska država je ovaj tjedan postrožila mjere protiv širenja koronavirusa, no nije uvela opću karantenu kao susjedne države.

Švicarska vlada je na sjednici u srijedu predložila i udvostručenje sredstava za tvrtke i obrte koji su teško pogođeni restriktivnim mjerama protiv koronavirusa, na ukupno 5,63 milijardi eura. Vlada planira i ponovno aktivirati mehanizam kojim je država garantirala za kredite banaka pogođenim tvrtkama. U Švicarskoj je od početka pandemije zaraženo oko 515 tisuća ljudi, a umrlo ih je 8,5 tisuća.


U Srbiji 1839 novozaraženih

15:22 - U zadnja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 11.443 osobe, od kojih je pozitivno 1839, a 20 oboljelih je preminulo. Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima je 164 pacijenata.

Danas je do 15 sati cijepljeno 41.305 građana, a od početka cijepljenja ukupno 361.830, javlja Kurir.


Zaraza na hematologiji KBC-a Zagreb; umrlo troje pacijenata

14:40 - Koronavirusom su zaraženi teško oboljeli pacijenti hematologije u KBC-u Zagreb. Od 15 zaraženih pacijenata, troje je nažalost preminulo, iako je taj ishod bio očekivan s obzirom na njihovo stanje. Potvrđeno je i da je jedna djelatnica pozitivna na koronavirus, dok je jedan djelatnik u samoizolaciji, doznaje HRT.

Jedan bolesnik također u terminalnoj fazi bolesti, kad se saznalo da je pozitivan na SARS-CoV-2 virus, premješten je u COVID odjel OB Pula. Ostali bolesnici SARS-CoV-2 pozitivni, njih ukupno sedam, premješteni su u COVID odjel KBC-a Zagreb, u KB Dubravu (2), a kući je otpušteno dvoje bolesnika, javlja Večernji.

"Ne možemo biti posve sigurni, no, izgleda da je glavni put ulaska virusa na Zavod za hematologiju bio izvana, a najvjerojatnije su bolesnici pri prijemu u bolnicu bili u razdoblju inkubacije. U trenutku prijema u bolnicu PCR testovi su bili negativni, a potom su u kratkom roku (2-3 dana) postali pozitivni pa su mogli i zaraziti bolesnike koji su s njima dijelili sobu", pojasnili su iz bolnice.


Tvornica koja proizvodi AstraZenecino cjepivo evakuirana zbog sumnjivog paketa

14:34 - Tvornica u Walesu koja proizvodi cjepivo AstraZenece protiv covida-19 evakuirana je nakon što je primila sumnjivi paket, objavila je u srijedu kompanija koja upravlja tvornicom.

"Wockhardt UK u Wrexhamu je ujutro primila sumnjivi paket. Sve mjerodavne službe su obavještene i rade na tome", priopćila je tvrtka. "Prema preporuci stručnjaka djelomično smo evakuirali tvornicu dok čekamo rezultate istrage. Sigurnost naših radnika i nastavak proizvodnje od najvećeg su značaja".

BBC je ranije izvijestio da je u tvornicu poslana ekipa za eksplozive.


138 novozaraženih u Zagrebu

14:29 - "U Zagrebu je u posljednja 24 sata evidentirano 138 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutno je aktivan 401 slučaj, izvijestio je u srijedu Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) 'Dr. Andrija Štampar'.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi kod četiri korisnika i četiri djelatnika. Zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod jednog učenika izrečena je mjera samoizolacije za 17 učenika osnovne škole.

Broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 42.529, što je 48 osoba više nego jučer. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a obavljeno je 856 testiranja, od čega je 106 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 85 novooboljelih osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 198 osoba.

Od 85 obrađenih pozitivnih osoba, njih 29 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 28 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba. Također, 13 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za pet osoba obrada je još u tijeku. Tri su osobe obradili liječnici obiteljske medicine/HZJZ, a kod četiri je osobe moguće izlaganje na radnom mjestu. Dvije su osobe doputovale iz Njemačke i Italije. Jedno dijete školske dobi obradili su liječnici školske medicine", priopćeno je.


Istra traži popuštanje mjera, uputili apel Nacionalnom stožeru

13:55 - Zbog povoljnog trenda smanjenog broja novozaraženih unatrag šest tjedana Istra je po kriterijima EU ušla u narančasto područje i ne namjerava odustati od posebnog statusa u smislu da sama određuje mjere, poručili su predstavnici županijskog Stožera, Istarske županije i grada Pule. "Gledajući taj trend pogotovo u zadnja dva tjedna, incidencija novozaraženih na području Istarske županije pala je ispod sto osoba na sto tisuća stanovnika. Istra je dakle po kriterijima EU ušla u narančasto područje s obzirom na broj slučajeva korone", kazao je u srijedu na konferenciji za novinare ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović.

Dodao je i kako je bolnički sustav stabilan te kako je trenutno u pulskoj Općoj bolnici 30 hospitaliziranih, dok je primjerice krajem prosinca bilo najveće opterećenje odnosno 80 hospitaliziranih. "U ovom trenutku je izrazito bitan proces cijepljenja koji je nažalost usporen. U Istri je procijepljeno 2.400 osoba, od toga oko 500 s drugom dozom. Ovaj tjedan nismo dobili nove doze, a 1.170 bismo trebali dobiti idući tjedan, no osobe koje trebaju primiti drugu dozu dobiti će je sigurno jer to je osigurano", istaknu je Stojanović.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac ustvrdio je kako se Istra prije svega zalaže za otvaranje teretane, fitness, sportskih i rekreacijskih centara i omogućavanje sporta na otvorenom od ponedjeljka kao i za to da se svim kafićima omogući prodaja kave za van. Po pitanju otvaranja kafića odnosno ugostiteljskih objekata Kozlevac je naglasio kako podržava tu inicijativu Ceha ugostitelja ali, kako je rekao "stupnjevito, na temelju struke, tijekom veljače, pod uvjetom da brojke budu dobre i povoljne".

"Datum koji se spominje je 8. veljače i to je optimistično vjerovanje, ali vidjet ćemo. U ovom trenutku bilo bi najbolje kada bi se na razini države otvarali kafići istovremeno jer bi otvaranje samo u Istri moglo donijeti probleme", poručio je Kozlevac dodavši kako će se po pitanju škola odluka objaviti do kraja dana ili sutra. Naime, neslužbena informacija je da Istra nije sklona tome da sva djeca idu na nastavu uživo. "Mi ne namjeravamo odustati od posebnog statusa u smislu da sama određuje mjere. Uvjeren sam da će nam to biti omogućeno jer brojke nam daju za pravo a Istarska županija ide prema zelenoj boji, premda vrlo oprezno gledamo što se događa u našem okruženju. Borba protiv virusa i dalje traje", poručio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je da je borba protiv pandemije još jedan pokazatelj da je Istra posebna. "Ušli smo u narančastu zonu i svi smo na to ponosni. Kad je regionalni pristup bio potreban za turizam, imali smo podršku državne vlasti, a sad se naši prijedlozi gledaju na drugi način. Ako su naši građani i struka dokazali da mogu voditi bitku s pandemijom, ne vidim zašto se ne bi primjenjivao regionalni pristup", ustvrdio je Miletić dodavši kako su sami građani pokazali veliku odgovornost u borbi protiv covida-19 i zato treba ljudima omogućiti da rade ukoliko su se zato stvorili preduvjeti.

"Struka kaže da jesu, stoga apel prema Nacionalnom stožeru - poslušajte struku prihvatite regionalni pristup, dokazali smo da se znamo boriti s ovom pandemijom, a odgovornosti se nikada nismo bojali", zaključio je gradonačelnik Pule Boris Miletić. Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin poručio je da je Istra trenutno u mogućnosti pristupiti popuštanju mjera, ali oprezno i postepeno. "S posebnom pažnjom pratimo on što se s epidemijom događa u nama susjednim zemljama, Istri vrlo važnim jer su meta dnevnih radnih migracija naših građana i predstavljaju važna emitivna tržišta za naš turizam", rekao je.


EU traži od AstraZenece da objavi ugovor o cjepivu

13:45 - Europska unija zatražila je od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi Unije cjepivom protiv covida-19 nakon što je glavni izvršni direktor kompanije otkrio povjerljive odredbe ugovora, rekao je u srijedu europski dužnosnik. Dužnosnik je kazao i kako su predstavnici tvrtke otkazali za srijedu dogovoren sastanak s predstavnicima Unije.

U intervjuu za medije u utorak, glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot rekao je da se ugovor s Europskom unijom temelji na klauzuli koja propisuje da moraju dati sve od sebe kako bi ispunili svoje ugovorne obveze i da ih ugovor ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva. Intervju je dao nakon što je kompanija najavila da će smanjiti isporuku cjepiva Europskoj uniji u prvom kvartalu, a po Europskoj uniji radilo bi se o smanjenju od 60 posto odnosno zbog problema s proizvodnjom u tvornici u Belgiji bilo bi isporučeno tek 31 miljun doza.

Europski dužnosnik rekao je u srijedu da je takva klauzula standardna u ugovorima s proizvođačima proizvoda koji su u razvoju. Dodao je da EU traži od AstraZenece da im detaljnije objasni zašto je odlučila smanjiti isporuke cjepiva.

Glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot poručio je u srijedu da ugovor potpisan s Europskom unijom nije obvezujući i pozvao je europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka cjepiva, da ne budu toliko osjetljive. Soriot je u intervjuu za La Repubblicu kazao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri. "Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti".

Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj cjepivo na razini EU još nije ni odobreno. Hrvatska je od AstraZenece naručila 2,7 milijuna doza. S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak da će Hrvatska teško na vrijeme dobiti obećane doze cjepiva. Soriot, pak, europske vlade poziva da ne budu toliko osjetljive. Tvrde da pod stresom reagiraju loše. "Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni". Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom cjepiva, koje naziva "dječjim bolestima."

Rekao je da proizvodnja "u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti", a djelomično je odgovornost prebacio i na EU zbog "kasnog potpisivanja ugovora". Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što je dalo više vremena za ispravljanje pogrešaka. Probleme u "povećanju" proizvodnje cjepiva imala su dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je.

"Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi kada morate riješiti sve moguće teškoće", rekao je. "Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti." "Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU-om o cjepivima. Dakle, s Ujedinjenim Kraljevstvom smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme.

EU je uložio velika sredstva u razvoj cjepiva i očekuje da se dogovor poštuje. Kao odgovor na kašnjenja, Unija bi mogla ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju. Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU-a morati "unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje". Naglasila je da će "poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana".

AstraZeneca je u priopćenju u srijedu objavila da je "svaki opskrbni lanac razvijen uz ulaganja određenih zemalja ili međunarodnih organizacija na temelju ugovora o opskrbi, uključujći naš ugovor s Europskom komisijom". "S obzirom na to da je svaki opskrbni lanac uspostavljen kako bi ispunio potrebe određenog ugovora cjepivo proizvedeno u svakom opskrbnom lancu planirano je za određenu zemlju ili regiju i koristi lokalnu proizvodnju kad je god moguće", dodala je AstraZeneca.


U Sloveniji broj novozaraženih opet raste

13:43 - U Sloveniji broj novozaraženih koronavirusom opet raste te je u zadnja 24 sata, sa skoro 16 tisuća testova, potvrđeno 1850 novih slučajeva, objavila je u srijedu vlada, koja će, u strahu od novog "engleskog" soja virusa, ponovno tijekom dana razmotriti moguće zaoštravanje mjera.

S 15.946 testova u zadnja 24 sata otkriveno je 1850 novooboljelih, pri čemu je kod PCR testova udio pozitivnih nalaza bio 26,4 posto, a kod brzih antigenskih 4 posto, dok je od posljedica Covida-19 umrlo 19 ljudi. Vlada je za kasno popodne najavila sastanak s epidemiolozima, s kojima će raspravljati o situaciji i mogućim novim mjerama. U bolnicama je 1144 bolesnika, desetak manje nego dan ranije, ali je broj novozaraženih u jednom danu povećan za 138 u odnosu na stanje prije sedam dana, što pokazuje da situacija epidemijom zadnjih dana nije optimistična.

Vlada će popodne analizirati i podatke o učestalosti "engleskog" soja, koji je u Sloveniji službeno prvi put potvrđen prije nekoliko dana. Naknadna dodatna analiza briseva uzetih ranije sugerira da je on u Sloveniji bio prisutan već krajem prosinca prošle godine, prenose danas slovenski mediji.

Po riječima epidemiologinje Nuške Čakš Jager, iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), osnovne epidemiološke mjere, praćenje kontakata i postupci za slučaj engleskog soja potpuno su isti kao i za osnovnu varijantu novog koronavirusa i te mjere uspješno sprječavaju širenje virusa bez obzira na njegovu mutaciju. Istina je da Slovenija u zadnje vrijeme ima lošiju epidemiološku sliku od nekih europskih država, među kojima je i Hrvatska, koje su smanjile širenje virusa na tjednoj i dvotjednoj razini, no postotak pozitivnih PCR testova se i dalje kreće između 20 i 27 posto, a ni broj dnevnih umrlih od posljedica Covida-19 više nije visok i ne prelazi 30 na dan, ističe Čakš Jager.

U zemlji u zadnje vrijeme raste broj zaraza u općoj populaciji, u obiteljima i radnim sredinama, dok broj novih zaraza pada u starijoj populaciji, posebno u domovima za starije gdje je već izvršena imunizacija prvom dozom cjepiva. Slovenski mediji u srijedu navode da će vlada, unatoč zaustavljanju pozitivnih epidemioloških trendova, vjerojatno dopustiti nastavu u učionicama za prva tri razreda osnovne škole, koja je počela u utorak za 9 od 12 statističkih regija, iako je stanje u dvije od njih u međuvremenu pogoršano. Istovremeno, usporavanje pozitivnih trendova dovodi u pitanje ranije najave vlade da bi u cijeloj zemlji sredinom veljače mogla početi nastava u svim razredima osnovnih i srednjih škola.


Izrael planira cijepiti sve svoje sportaše koji idu na OI u Tokio

13:42 - Izrael namjerava cijepiti protiv COVID-a19 sve svoje sportaše koji bi trebali nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju ovo ljeto do svibnja, objavio je u srijedu Izraelski olimpijski odbor.

"U sklopu izraelske procedure cijepljenja protiv koronavirusa već je 50 posto svih izraelskih olimpijaca, koji bi trebali ići u Tokio, cijepljeno", izjavila je glasnogovornica Izraelskog olimpijskog odbora. "Do kraja svibnja 2021. svi će sportaši biti cijepljeni protiv koronavirusa", dodala je.

Izrael je trenutačno vodeća zemlja po broju cijepljenih protiv COVIDA-19, sa 29 posto stanovništva koje je cijepljeno barem jednom dozom.


Srbija ugovorila 6,5 milijuna doza, ali cjepiva jednostavno nema

13:41 - Srbija ima potpisane ugovore za 6,5 milijuna doza cjepiva, ali cjepiva jednostavno nema, izjavio je u srijedu član Kriznog stožera i pokrajinski tajnik Vojvodine za zdravstvo Zoran Gojković. Gojković je danas beogradskim medijima potvrdio kako je dosad cijepljeno više od 320.000 stanovnika, istaknuvši da je Srbija trenutno "druga u Europi po broju cijepljenih na milijun stanovnika" te da se nalazi "odmah iza Velike Britanije po broju cijepljenih".

"Farmaceutske tvrtke su očigledno zagrizle veliki zalogaj misleći da mogu proizvesti toliko cjepiva, a to su sve problemi s kojima ćemo se susretati", rekao je Gojković, komentirajući dostupnosti cjepiva i globalnu utrku u procesu imunizacije protiv covida -19.

Po njegovoj ocjeni, u nabavi cjepiva "sada više ulogu nema ni novac ni moć", a Srbija se može "osloniti samo na snalažljivost i prijateljstva". Gojković je pozvao građane da se i dalje pridržavaju zaštitnih mjera i nose maske, naglasivši kako je važno da se "čim više ljudi što prije cijepi". Država koja to uradi među prvima, imat će prednost u oporavku gospodarstva i "brže će trčati ekonomsku utrku", ocijenio je član srbijanskog kriznog stožera.


127 novozaraženih i 2 preminulih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

13:38 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 726 obrađenih testova danas je 127 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid-infekciju, i to iz Splita 52, Hvara 2, Imotskog 1, Kaštela 17, Makarske 8, Omiša 6, Sinja 1, Solina 9, Trogira 4, Vrlike 1, Baške Vode 4, Dugog Rata 3, Klisa 6, Otoka 1, Podstrane 2, Postira 7, Segeta 2 i Selca 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 63 osobe su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1618 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 77 covid-pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se 9 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe stare 83 i 67 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid-infekciju", doznaje se.


Oko 25.000 zaposlenih u hotelskim kompanijama zainteresirano za cijepljenje

12:28 - Oko 25 tisuća zaposlenika domaćih hotelskih kompanija zainteresirano je za cijepljenje protiv koronavirusa, što je oko 70 posto stalno zaposlenih u djelatnosti pružanja usluga smještaja, navodi se uz ostalo u novom broju biltena Hrvatske udruge turizma (HUT).

HUT je do podataka o interesu turističkih djelatnika za cijepljenje došao na temelju ankete među zaposlenicima domaćih hotelskih kompanija, pri čemu ne navodi koliko je ukupno zaposlenika odgovorilo na anketu, nego samo da ih je oko 25 tisuća zainteresirano za cijepljenje, uz ocjenu da je to “vrlo visoki interes zaposlenika”. Anketa je, kako se dodaje, provedena na inicijativu Ministarstva turizma i sporta, koje razmatra pokretanje inicijative za prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika do početka sezone, no samo Ministarstvo o tome nije ništa izvijestilo.

Komentirajući rezultate ankete, direktor HUT-a Veljko Ostojić ocijenio je da je to još jedan pokazatelj odgovornosti turističkih djelatnika, koji razumiju važnost cijepljenja za uspjeh turističke sezone, ali i povratak svakodnevnog života i gospodarstva u normalu.

“U sektoru se nadamo kako će se naći način da se većina turističkih djelatnika procijepi do druge polovice svibnja, kada se očekuju značajnije turističke brojke dolazaka i noćenja. Naš je prijedlog da se prvo cijepe stalno zaposleni te da se potom u dva navrata osigura cijepljenje sezonaca, kao i da bi se to najbrže moglo organizirati na radnom mjestu, unutar hotela, naravno, poštujući prioritete cijepljenja koje određuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo”, rekao je u biltenu Ostojić.

Osvrnuo se i na, kako kaže, nastavak trenda izrazitog pada broja novooboljelih od covida-19, ali i hospitaliziranih građana u proteklih sedam dana, smatrajući da “moramo i dalje zadržati povoljne epidemiološke trendove”, jer će to, kao i spremnost za sezonu te percepcija sigurnosti destinacije biti preduvjeti za ostvarivanje dobrih turističkih rezultata ove godine.


Moskva: Pandemija jenjava, slijedi ublažavanje mjera

12:26 - Pandemija koronavirusa u Moskvi jenjava, izjavio je u srijedu gradonačelnik Sergej Sobjanin koji je krenuo s ublažavanjem epidemioloških mjera te se barovi, restorani i noćni klubovi ponovo otvaraju od 23 sata do šest sati ujutro. "Pandemija jenjava i u novim okolnostima dužnost nam je stvoriti uvjete za što brži oporavak gospodarstva", rekao je Sobjanin.

Broj novih slučajeva covida-19 nije prošli tjedan prešao 3000, a prvi puta od sredine lipnja je u covid bolnicama prazno više od 50 posto kreveta. "Najiskrenije čestitke, prijatelji, na našoj zajedničkoj pobjedi i još jedan korak dalje prema povratku u normalan život u našoj lijepoj Moskvi", poručio je gradonačelnik.

Upozorio je, međutim, da iako smanjena, i dalje postoji opasnost od zaraze te da bitka još nije gotova."Još uvijek trebamo biti oprezni", naglasio je Sobjanin.

Tvrtke više ne moraju provoditi odluku o radu od kuće za 30 posto zaposlenika, no maske u dućanima i javnom prijevozu su i dalje obvezne. Rusija se umjesto strogog "zatvaranja" zemlje radije usredotočila na ciljane mjere za suzbijanje pandemije, ovisno o stanju u pojedinim područjima zemlja. U prosincu je krenuo program cijepljenja ruskim cjepivom Sputnjik V.


Kineskinji godina dana zatvora zbog prikrivanja simptoma koronavirusa

12:25 - Kineski sud izrekao je jednogodišnju zatvorsku kaznu ženi koja prije ukrcavanja u zrakoplov na međunarodnom letu nije prijavila simptome koronavirusa, izvijestili su u srijedu državni mediji. Ova je 37-godišnjakinja uzimala lijekove protiv vrućice da bi prikrila simptome koronavirusa, a prije nego što se u ožujku prošle godine ukrcala na let iz Sjedinjenih Država za Kinu, izvijestio je Global Times.

Svoje je simptome otkrila tek po slijetanju u Peking, a kasnije se pokazalo da je pozitivna na koronavirus. U karantenu su zbog toga morala 63 njezina bliska kontakta. Prema presudi pekinškoga suda iz listopada prošle godine njezino je ponašanje ocijenjeno kao kršenje kineskih protuepidemijskih pravila te je ocijenjeno da je predstavljalo ozbiljan rizik od širenja virusa, prenosi u srijedu Global Times.

Osuđena je na godinu dana zatvora i dobila je još godinu dana uvjetne kazne zbog kaznenog djela ometanja prevencije zaraznih bolesti. U Kini su na snazi neke od najstrožih mjera restrikcije u svijetu kada je posrijedi pandemija koronavirusa. Od početka ljeta 2020. u toj je zemlji pandemija uglavnom pod kontrolom. U srijedu je u cijeloj zemlji evidentirano samo 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom.


34 novozaraženih i 2 preminulih u Šibensko-kninskoj županiji

12:23 - "U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 34 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije. Nažalost, preminule su dvije muške osobe starije životne dobi oboljele od COVID-19 infekcije. Jedna osoba liječila se u šibenskoj, a druga u kninskoj bolnici.

Trenutno je 167 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 10 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 12 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 557 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 156 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus", doznaje se.


14 novozaraženih i 3 preminulih u Krapinsko-zagorskoj županiji

11:54 - "Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 14 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Krapina (4), Grad Oroslavje (1), Grad Zabok (3), Grad Zlatar (1), Općina Bedekovčina (1), Općina Đurmanec (1), Općina Kumrovec (1), Općina Radoboj (1) i Općina Stubičke Toplice (1).

Oporavila se 1 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 120. U samoizolaciji se nalazi 646 osoba. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 13 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 50 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 5 na respiratoru. Preminule su 3 nove osobe pozitivne na koronavirus", priopćeno je.


12 novozaraženih i jedna preminula osoba u Brodsko-posavskoj županiji

11:34 - "Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 12 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), grad Nova Gradiška (2) te općine Brodski Stupnik, Nova Kapela, Okučani, Rešetari i Sibinj (1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 7809. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 110, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 257.

U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba (M – 1930.) u slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević". Ukupan broj preminulih osoba od covida-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 128. Hospitalizirano je ukupno 67 osoba (5 osoba manje nego prethodni dan), od čega u slavonskobrodskoj bolnici 57 osoba, a u novogradiškoj bolnici 10 osoba. Osam hospitaliziranih osoba je na respiratoru (3 osobe manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 603 osobe (2 osobe više nego prethodni dan)", priopćeno je.


Od 1. veljače počinje nastava u osnovnim školama Primorsko-goranske županije

11:32 - U osnovnim školama Primorsko-goranske županije nastava će se od 1. do 12. veljače odvijati u školama, osim OŠ Viškovo gdje će biti mješovita nastavu, a u srednjim školama bit će na daljinu, osim za maturante, učenike na praksi i u umjetničkim školama, koji će nastavu imati u školi. To je u srijedu priopćeno je iz županijske uprave. Odluka je donesena za razdoblje od 1. do 12. siječnja, kada će biti donesena nova odluka, u skladu sa stanjem epidemije koronavirusa.

"Prema odluci, od 1. veljače do 12. veljače u osnovnim školama kojima je Primorsko-goranska županija osnivač nastava će se održavati prema modelu A (nastava u školi), osim u Osnovnoj školi "Sveti Matej" u Viškovu, koja će provoditi nastavu prema Modelu B (mješoviti oblik nastave - dijelom u školi, dijelom na daljinu)", navode iz PGŽ.

"Od 1. veljače do 12. veljače u srednjim školama nastava će se provoditi prema Modelu C (nastava na daljinu), osim učenika završnih razreda strukovnih škola i maturanata, kao i učenika koji su obvezni obavljati stručnu praksu u školama i kod poslodavaca te učenika umjetničkih škola (individualna nastava), koji će provoditi nastavu prema Modelu A (nastava u školi)," stoji u priopćenju.

Odluku o organizaciji nastave na području Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina donio je na temelju zaključka županijskog Stožera civilne zaštite, koji je, pak, donesen na prijedlog ravnatelja osnovnih škola kojima je županija osnivač i ravnatelja srednjih škola, te uz mišljenje Epidemiološkog odjela županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.


Australija zabilježila 10. dan bez lokalnog slučaja covida-19

11:31 - Australija je u srijedu zabilježila deseti dan zaredom bez novih lokalno prenesenih slučajeva covida-19, dopuštajući svojoj najmnogoljudnijoj državi New South Wales (NSW) da ublaži ograničenja nakon što je ograničeno brzo šireće žarište zaraze. NSW nije zabilježio ni jedan slučaj lokalne zaraze 10 dana nakon niskih jednoznamenkastih brojeva zaraženih ranije u siječnju. Država Victoria, koja je domaćin teniskog turnira Australian Open, tri tjedna nije zabilježila ni jedan lokalni slučaj.

Savezni ministar zdravstva Greg Hunt na Twitteru je napisao da je u srijedu 10. dan bez ijedne lokalno prenesene zaraze covidom-19 dodajući da je to uspjeh u trenutku kada je broj slučajeva koronavirusa u svijetu prešao 100 milijuna, a broj smrtnih slučajeva premašio 2 milijuna. Australija je zabilježila više od 22.000 lokalnih slučajeva od početka pandemije i 909 smrtnih ishoda.

Zahvaljujući činjenici da nema novih lokalnih zaraza, australska premijerka Gladys Berejiklien od petka će ublažiti ograničenja protiv koronavirusa, uključujući ublažavanje pravila nošenja maski i veći broj osoba na kućnim zabavama, vjenčanjima, sprovodima i u crkvama. Ograničenja su uvedena prošle godine kako bi se uspješno suzbila žarišta zaraze na sjevernim plažama Sydneya i u zapadnim predgrađima. Unatoč relativnom uspjehu u rješavanju pandemije, australske će međunarodne granice ove godine vjerojatno ostati zatvorene za nedržavljane Australije, uz moguće ekskluzivne turističke aranžmane s južnopacifičkim susjedima.


Bill Gates: 'Siromašnije zemlje zaostajat će 6-8 mjeseci s cjepivima'

11:30 - Siromašnije zemlje u najboljem će slučaju zaostajati 6 do 8 mjeseci s nabavkom cjepiva protiv covida-19 u odnosu na bogatije zemlje, procijenio je u srijedu filantrop Bill Gates. U intervjuu za Reuters Gates je kazao da je raspodjela cjepiva izuzetno veliki problem koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

"Svaki je političar pod pritiskom da se izbori da svoju zemlju dovede na početak reda", kaže Gates. Fondacija Billa i Melinde Gates do sada se obvezala odvojiti 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije covida-19 uključujući u okviru programa COVAX za pravednu raspodjelu cjepiva koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Plan je COVAX-a raspodijeliti do kraja godine 2,3 milijarde doza cjepiva među kojima 1,8 milijarda doza besplatno za siromašne zemlje. Nada se da će prve ispoiruke biti realizirane u veljači. Gates kaže da će raspodjela cjepiva preko COVAX-a u početku biti skromna.

Gates je u srijedu u pismu u kojemu objavljuje prioritete fondacije, napisao kako vjeruje da će ljudi koji žive u bogatijim zemljama svjedočiti kraju pandemije i povratku normalnom životu do kraja godine, pod uvjetom da cjepljenjem bude obuhvaćeno 70 do 80 posto stanovništva. Dodao je kako je pandemija rezultirala i nečim dobrim - značajnim ubrzavanjem u razvoju cjepiva poput onog koji počiva na tehnologiji glasničke RNK koju koriste tvrtke BioNtech/Pfizer i Moderna.


Imamo 857 novozaraženih i 31 preminulu osobu

11:03 - "U posljednja 24 sata zabilježeno je 857 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3050. Među njima je 1381 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 135 pacijenata. Preminula je 31 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 230359 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4913 preminulo, ukupno se oporavilo 222 396 osoba od toga 286 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 14 969 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 169 837 osoba, od toga 7 173 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer.

Objavljeni su i podaci o cijepljenju te informacija kako danas neće biti konferencije za medije.


40 novozaraženih u Karlovačkoj županiji

10:49 - "U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 40 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 31 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR). S područja grada Karlovca 15 osoba, Duga Resa 1, Ogulin 5, Ozalj 1, Draganić 3, Generalski Stol 2, Plaški 2, Vojnić 2. U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji 9 osoba je pozitivno - brzi test za detekciju antigena - iz Karlovca 5 osoba, Duga Resa 4.

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 46 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-14, OB Karlovac-32). U posljednja 24 sata novoprimljene su 4 osobe (OB Ogulin-2, OB Karlovac-2). Na respiratoru se nalazi 5 COVID pozitivnih pacijenata (OB Karlovac). Otpušteno je 7 osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-6). Nije bilo preminulih osoba u protekla 24 sata. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika, 7 medicinskih sestara/tehničara te 13 nezdravstvenih djelatnika. U samoizolaciji se nalaze 242 osobe", doznaje se.


AstraZeneca: Ugovor s EU-om nije obvezujući

10:47 - Izvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZenece Pascal Soriot izjavio je u srijedu da ugovor potpisan s Europskom unijom o isporukama cjepiva nije obvezujući i pozvao je europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka, da ne budu toliko osjetljive. Soriot je u intervjuu za La Repubblicu kazao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri.

"Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti". Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj cjepivo na razini EU još nije ni odobreno. Hrvatska je od AstraZenece naručila 2,7 milijuna doza. S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak da je teško da će Hrvatska na vrijeme dobiti obećane doze cjepiva. Soriot, pak, europske vlade poziva da ne budu toliko osjetljive. Tvrde da pod stresom reagiraju loše. "Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni".

Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom cjepiva koje naziva "dječjim bolestima." Rekao je da proizvodnja "u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti", a djelomično je odgovornost prebacio i na EU zbog "kasnog potpisivanja ugovora". Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što je dalo više vremena za ispravljanje pogrešaka.

Probleme u "povećanju" proizvodnje cjepiva imala dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je. "Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi kada morate riješiti sve moguće teškoće", rekao je. "Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca u odnosu na ono gdje željimo biti." "Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU-om o cjepivima. Dakle, s UK smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme.

EU je uložio velika sredstva na razvoj cjepiva i očekuje da se dogovor poštuje. Kao odgovor na kašnjenja, Unija bi mogla ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju. Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU-a morati "unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje". Naglasila je da će "poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana".


46 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:38 - U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravile su 64 osobe, izvijestili su u srijedu iz te županije. Najviše oboljelih je u Velikoj Gorici - devet, a pet u Zaprešiću i četiri u Samoboru. Trenutno je aktivno 463 slučajeva.

Od početka epidemije na području Županije evidentirano je 18.812 osoba kojima je potvrđen koronavirus, izliječeno je 18.287 osoba, a 62 su umrle.


35 novozaraženih i jedna preminula osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:37 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom (11 je utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 24 osobe iz Dubrovnika, po tri iz Metkovića i Župe dubrovačke, dvije iz Blata te po jednoj iz Konavala, Korčule i Vele Luke. Među spomenutim slučajevima su i dva korisnika Doma za starije Dubrovnik – Thermotherapia. Ukupno je zaraženo 15 osoba muškog spola i 20 osoba ženskog spola, a za njih 21 je utvrđena epidemiološka veza.

Preminula je jedna ženska osoba iz Dubrovnika (rođ. 1938.). Izliječene su 23 osobe: 14 iz Dubrovnika, po dvije iz Konavala i Korčule te po jedna iz Blata, Metkovića, Ploča, Vele Luke i Župe dubrovačke.

U posljednja 24 sata obrađeno je 290 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 37 927 uzoraka. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 23 osobe pozitivne na koronavirus. Dva pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji su 644 osobe", doznaje se.


42 novozaraženih u Međimurju

10:34 - "Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 195 osoba od čega su evidentirana 42 pozitivna slučaja na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 265. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 37 212 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 3 pozitivna slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod 4 osobe.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 57 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirano je 5 pacijenata, a otpušteno je 5 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba", priopćio je stožer.


Jedna novozaražena osoba u Lici

10:32 - "S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 1 je novooboljela osoba od covida-19. Oboljela osoba je s područja Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe.

Od covida-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 2809 osoba, od čega je 47 aktivnih slučajeva, 103 osobe su preminule te je ukupno izliječeno 2659 osoba. Na liječenju na covid-odjelu OB-a Gospić trenutno se nalazi 11 osoba. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 129 osoba", priopćeno je.


29 novozaraženih i 5 preminulih u Osječko-baranjskoj županiji

10:17 - "U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 310 uzoraka na koronavirus od kojih je 29 bilo pozitivno, odnosno 10,6 posto. Sa šireg područja Osijeka je 10 novopozitivnih, šest je u Đakovu, po dva novopozitivna nalaza su u Valpovu, Belom Manastiru i Našicama te jedan u Donjem Miholjcu. Općine Bilje, Gorjani, Trnava, Piškorevci, Donja Motičina i Vuka bilježe po jednu novopozitivnu osobu.

Na bolničkom liječenju nalazi se 109 osoba oboljela od COVID-19, i to 83 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 14 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 26 pacijenta s tim oboljenjem. Preminulo je pet osoba u dobi od 63 do 88 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 658 osoba", izvijestio je županijski stožer.


41 novozaražena i 2 preminule osobe u Varaždinskoj županiji

10:15 - "Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentiran je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno 191 novi slučaj. Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 115, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 238. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 344 uzoraka, od kojih je 178 zaprimljeno preko COVID-ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 18 posto, a u svim testiranim uzorcima je 12 posto.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 75 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 26 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 7 u jedinici intenzivnog liječenja od kojih 6 na respiratoru, 28 osoba je u Klenovniku i 14 u Novom Marofu. Tijekom 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19. Ukupno je dosad evidentirano 350 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 14653 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 187", priopćeno je.


Studije CDC-a: U školama nije uočeno tako brzo širenje zaraze među djecom

10:14 - Studije provedene u Sjedinjenim Državama i nekim europskim državama pokazale su da u školama u kojima se prakticira nošenje zaštitnih maski, pazi se na održavanje fizičkog razmaka te se primjenjuju ostale mjere opreza, a ne provode se sportske aktivnosti u zatvorenim prostorima, nije uočeno tako brzo širenje koronavirusa među djecom, objavili su u utorak istraživači američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Pitanje rizika od zaraze covidom u školama i o tomu treba li djeci omogućiti fizički odlazak u škole ili nastaviti s online nastavom "vruća je" tema rasprava u mnogim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države. I premda ima dokaza o prijenosu infekcije među djecom za vrijeme fizičkog boravka na nastavi u školama, "dostupni podaci prikupljeni tijekom jesenskog školskog semestra pokazali su ohrabrujuće rezultate te ukazuju na mogućnost povratka učenika na nastavu u škole uz pridržavanje svih propisanih mjera", napisali su stručnjaci u članku objavljenom u časopisu Journal of American Medical Association (JAMA).

"S obzirom na to da su se mnoge škole u nekim dijelovima Sjedinjenih Država, ali i na međunarodnoj razini ponovno otvorile, istraživači su evidentirali slučajeve zaraze koronavirusom na nastavi, no malo je dokaza koji bi upućivali na to da su škole znatno pridonijele povećanom prijenosu virusa u zajednici", objavio je CDC.

Autori su iznijeli rezultate nove CDC-ove studije provedene u ruralnim školama u Wisconsinu, gdje su se učenici osoblje strogo pridržavali naputka o nošenju zaštitnih maski. Pokazalo se da je incidencija zaraze covidom-19 u 17 tamošnjih osnovnih i srednjih škola bila 37 posto niža nego u široj zajednici, a među osobljem škola nije zabilježen nijedan slučaj zaraze. U studiji provedenoj u Wisconsinu samo se sedam od 191 slučaja zaraze (ili 3,7 posto) među 5530 učenika i osoblja škola u razdoblju od 31. kolovoza do 29. studenoga 2020. povezalo sa zarazom u školskim ustanovama. Koronavirusom su bili zaraženi isključivo učenici, a ne i nastavnici i ostalo odraslo osoblje škola.

"S obzirom na rezultate provedene studije, čini se malo vjerojatnim da će se odrasle osobe, odnosno zaposlenici škola, uz pridržavanje odgovarajućih mjera, poput fizičke distance i nošenja maski, zaraziti covidom u učionicama", rekla je glavna autorica studije Amy Falk iz američke grupacije bolnica i klinika Aspirus.

Znanstvenici CDC-a su u članku objavljenom u JAMA-i napisali da bi zatvaranja škola mogla negativno utjecati na obrazovni razvoj mladih i na njihovo mentalno zdravlje. Pritom ističu da su u zaštiti od infekcije virusom ključne mjere kojih se treba i dalje pridržavati - nositi maske, održavati fizički kontakt, nastojati što češće provjetravati prostorije te provoditi brza antigenska testiranja da bi se što prije izolirali asimptomatski slučajevi zaraze.

Istodobno bi trebalo "ograničiti sportske školske aktivnosti u dvoranama i ona školska natjecanja koja povećavaju rizik od prijenosa virusa", smatraju u CDC-u. Istraživači su proučavali rezultate studija i dostupne podatke iz američkih škola u Mississippiju, Sjevernoj Karolini i Wisconsinu te iz škola u nekim europskim državama.


Neslužbeno: Danas imamo oko 850 novozaraženih

10:08 - Index neslužbeno doznaje kako je u protekla 24 sata na oko 7100 testiranih uzoraka otkriveno oko 850 novopozitivnih.


18 novozaraženih i jedna preminula osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:55 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 18 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 16 pozitivnih na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenom testu (5 osoba iz Vinkovaca, 3 iz Jarmine, po 2 iz Vukovara, Ivankova i Tordinaca, te po 1 osoba iz Mohova, Nijemaca, Privlake i Sotina). Preminula je 1 osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8277, od kojih je 7945 osoba izliječeno, a ukupno su preminule 182 osobe. Trenutno je u županiji 41 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 226 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 38981. U samoizolaciji na području županije je 478 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 35 radnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 29 medicinskih sestara/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 4 radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 1 drugi zdravstveni radnik). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelih 6 učenika, a oboljelih nastavnika nema. U samoizolaciji se nalaze 3 nastavnika i 26 učenika", priopćeno je.


52 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:39 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan su pedeset dvije novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o dvadeset osam osoba s područja grada Siska, šest osoba s područja grada Petrinje, pet osoba s područja općine Lekenik, tri osobe s područja općine Martinska Ves, tri osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Novske, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, jednoj osobi s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja općine Sunja te jednoj osobi s područja grada Gline", izvijestio je tamošnji stožer.


19 novozaraženih i 2 preminulih u Virovitičko-podravskoj županiji

9:28 - Dvije ženske osobe, 1929. i 1939. godište, preminule su uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom su imale i brojne komorbiditete, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Tako je broj preminulih, na području VPŽ, od početka epidemije, narastao na 95.

U posljednja 24 sata, testirano je 70 osoba, a njih 19 je imalo koronavirus. Desetero ih je muškog, a devet ženskog spola. Njih 14 su osobe srednje, troje je starije, a dvije su osobe mlađe životne dobi. Novozaraženi dolaze sa sljedećih područja općina i gradova – Virovitica (6), Slatina (5), Pitomača (3), Sopje (1), Lukač (1), Gradina (1), Čačinci (1), dok se za jednu osobu treba utvrditi s kojeg područja dolazi.

S područja naše županije, trenutno je 39 COVID hospitaliziranih pacijenata. Njih 37 je u Općoj bolnici Virovitica, a dvoje je hospitalizirano u KBC-u Osijek.


67 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:26 - "U Primorsko-goranskoj županiji je 67 novih slučajeva zaraze, a 37 osoba je ozdravilo. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 608 uzoraka. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova danas iznosi 10.5 posto", doznaje se.


29 novozaraženih u Zadarskoj županiji

9:25 - "Na području Zadarske županije 29 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novooboljele osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar (15), Benkovac (4), Biograd (1), Nin (1) i Pag (1) te općina Pakoštane (1), Pašman (1), Posedarje (1), Povljana (2), Privlaka (1) i Stankovci (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 290 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1030 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 60 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitaliziran je 21 bolesnik od kojih je 3 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju su 3 pacijenta", priopćeno je.


15 novozaraženih i 2 preminulih u Istri

9:24 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 266 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 15 novozaraženih osoba s područja županije. Za 10 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.U epidemiološkoj obradi nalazi se 5 osoba. Izliječeno je 8 osoba.

Trenutno je 90 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 695 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 30 osoba, od toga su 4 osobe u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe (1932. i 1934. godište) s pridruženim kroničnim bolestima", izvijestio je stožer.


Česi obučavaju pse da nanjuše covid

9:20 - U centru za obuku pasa u češkome planinskom selu blizu njemačke granice, Renda, Cap i Laky su na ispitu. Njuše nekoliko metalnih posuda u kojima su komadi tkanine pacijenata zaraženih koronavirusom, negativnih donatora ili lažnih uzoraka. Skupina stručnjaka za obuku pasa tvrdi da je kod pasa zamijećena 95-postotna uspješnost u detektiranju covida na uzorcima s ljudskim mirisom.

"Studijom želimo potvrditi sposobnost pasa da otkriju covid-19 i tako obučene pse koristiti u borbi s pandemijom", kazao je voditelj projekta Gustav Hotovy. "Metoda bi trebala funkcionirati i za druge bolesti, čak i smrtonosnije od ove" dodao je.

Trenerica Lenka Vlachova je ispripovijedala AFP-u da je prva studija koja je potvrdila da su psi sposobni detektirati tkivo koje je napao virus provedena u SAD-u prije otprilike desetljeća. "Virus mijenja ljudsko tkivo, a to utječe i na promjenu specifičnog mirisa osobe", rekla je.

Hotovy, umirovljeni kinolog koji je počeo obučavati pse krajem kolovoza, kaže da se taj specifičan miris "toliko promijeni da je psima odmah zamjetan". Uzorci se dobivaju običnim trljanjem komada pamuka o pacijentovu kožu. Ispitivači tada trebaju osigurati da na uzorcima nema virusa kako se psi ne bi zarazili.

Koristeći se istom metodom, finski stručnjaci koriste pse za testiranje u zračnoj luci u Helsinkiju i tvrde da su psi u detekciji virusa sto posto točni. Vlachova kaže da bi Česi željeli raditi s finskim kolegama, kao s i njemačkim i francuskim timovima koji rade na sličnom projektu. Razlika je u tomu što Česi na ovom projektu volontiraju i rade u svoje slobodno vrijeme, suprotno od njihovih zapadnih kolega.

Kinologija Katerina Jančarikova kaže da svaki pas može biti obučen za otkrivanje dok god je kooperativan. I dok je Vlachova odvela Rendu na zasluženi odmor, Hotovy je na trening izveo šnaucera Lakyja koji je željno njušio posude, sada drugačije razmještene, prije nego što je lako identificirao onu pravu. Hotovy je rekao da su psi jednako reagirali kad su ih treneri pustili u obližnju kuću gdje se nalazio oboljeli od covida. "Odmah su skočili na njegov krevet s istom sretnom reakcijom kao kad nanjuše pravi uzorak u centru za obuku".


33 novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

8:53 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđena 33 nova slučaja bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 117 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je osam osoba, a na bolničkom se liječenju trenutno nalaze 22 osobe. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije, bolest COVID-19 potvrđena je kod 5774 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 127 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus.


21 novozaražene i 2 preminule osobe u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

8:31 - "U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je 21 novi slučaj zaraze koronavirusom - 9 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, četiri novozaražene osobe s područja su općine Velika Pisanica, tri novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, dvije novozaražene osobe s područja su općine Hercegovac, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Garešnice i općina Đulovac i Dežanovac.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 35 pacijenta zaraženih koronavirusom, od kojih je njih 3 na respiratoru, a 16 pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 380 osoba. U posljednja 24 sata dvije osobe preminule su s koronavirusom, a ukupno do sada 115 osoba preminulo je od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije", priopćeno je.


U Kini dano više od 22 milijuna doza cjepiva protiv covida-19

8:27 - Kina je primijenila oko 22,8 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, rekao je zdravstveni dužnosnik u srijedu, dok zemlja pojačava kampanju uoči praznika lunarne Nove godine u veljači i porasta putovanja. Najmnogoljudnija država svijeta proširila je svoj ciljani program cijepljenja od sredine prosinca te uključila prioritetnije skupine pod većim rizikom izloženosti virusima, u pokušaju da spriječi širenje zaraze u zimi i u proljeće.

"Sveukupno, posao napreduje glatko i uredno", rekao je Zeng Yixin, zamjenik ravnatelja nacionalnog zdravstvenog povjerenstva, na konferenciji za novinare, govoreći o provedbi cijepljenja.

Kina namjerava cijepiti 50 milijuna ljudi prije lunarne Nove godine u veljači, objavio je ovaj mjesec državni medij Global Times. Nacionalni program cijepljenja sada daje prednost ključnim skupinama poput djelatnika u medicinskim, prijevozničkim i prehrambenim uslugama te zaposlenicima i studentima koji odlaze u inozemstvo. Stariji i drugi morat će pričekati.

Međutim, četvrt Chaoyang u glavnom gradu Pekingu već je počela davati cjepiva građanima izvan prioritetnih skupina. Neke zajednice u okrugu Dongcheng kažu da se stanovnici u dobi između 18 i 59 godina mogu prijaviti za cijepljenje. Ali nisu rekli kada će biti dostupne doze.

Kina je zabilježila najniži dnevni porast slučajeva covida-19 u više od dva tjedna, pokazali su u srijedu službeni podaci, koji sugeriraju da djeluju agresivne mjere provedene kako bi se suzbila ponovna pojava bolesti. Nacionalno zdravstveno povjerenstvo priopćilo je da je 75 novih potvrđenih slučajeva prijavljeno u siječnju. 26, što je manje od 82 dan ranije, i najniži jednodnevni porast od siječnja. 11. Pedeset i pet osoba zarazilo se lokalno, a preostalih 20 su uvezeni slučajevi.

Više od polovice lokalno prenesenih slučajeva zabilježeno je u sjeveroistočnoj pokrajini Heilongjiangu. Zabilježeno je 14 slučajeva u susjednoj pokrajini Jilinu, sedam u pokrajini Hebeiju, koja okružuje Peking, i četiri u samoj prijestolnici. Vlasti diljem zemlje uvedene su mjere uključujući kućnu karantenu, ograničenje putovanja i masovna testiranja u pokušaju suzbijanja bolesti uoči lunarne Nove godine u veljači, kada obično putuju stotine milijuna ljudi. U kontinentalnoj Kini ukupno je potvrđeno 89.272 slučaja, a broj umrlih i dalje je 4636.


9 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

7:47 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 76 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 57 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 221 osoba, a ukupno je testirano 26619 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 138 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćeno je.


Vlada SAD-a planira do ljeta imati dovoljno cjepiva za većinu Amerikanaca

7:05 - Bidenova administracija kupit će još 200 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa u pokušaju ispunjavanja obećanja novog predsjednika da će obuzdati pandemiju, rekao je u utorak visoki američki dužnosnik. Biden, koji je na dužnost stupio prošlog tjedna, u utrci je za obuzdavanje virusa dok brže šireće inačice prijete povećanim brojem smrtnih slučajeva diljem već teško pogođenih Sjedinjenih Država.

Dužnosnik koji nije želio biti imenovan kazao je da će vlada izvijestiti guvernere o svojim planovima da poveća količinu cjepiva koje ide tim lokalnim samoupravama na 10 milijuna doza tjedno tijekom sljedeća tri tjedna, u odnosu na trenutnih 8,6 milijuna, prenosi Reuters. Planiraju kupiti po 100 milijuna doza cjepiva Pfizera i Moderne, povećavajući ukupni broj doza na 600 milijuna, a isporuka se očekuje do ljeta. Kako bi bilo potpuno učinkovito cjepivo zahtijeva dvije doze po osobi što znači da bi s novom nabavom trebala biti pokrivena većina SAD-a s 331 milijun stanovnika.


Trendovi putovanja i u 2021. ovisni o 'mogućnostima' protupandemijskih mjera

7:05 - Trendovi putovanja u 2021. nisu se bitno promijenili te kao i u 2020. ovise o mogućnostima koje 'pružaju' protupandemijske mjere, no zanimanja za odmore ima, u čemu putnici preferiraju bliža odredišta na plaži ili planinama, pokazuje uz ostalo nova analiza o putovanjima njemačkog instituta FUR o kojoj su izvijestili u utorak.

Tu je analizu FUR-a, koji izrađuje i poznatu i u turističkom sektoru uvaženu godišnju analizu o putovanjima ReisenAnalyse (početkom ožujka), u utorak predstavio i na virtualnom međunarodnom turističkom sajmu CMT Digital, kada je njihov znanstveni savjetnik Martin Lohmann, osim osvrta na tešku 2020. s velikim padom turizma u svijetu zbog pandemije, iznio i turističke trendove za 2021. Naglasio je pritom da u tim trendovima i dalje prevladava niska turistička potražnja zbog koronavirusa, ali i da su sve poduzete mjere do sada protiv širenja virusa, uključujući policijski sat, zabrane kretanja, zatvaranje granica, propisi o karanteni, potvrde o testiranju i druge, pogodile turizam u njegovoj osnovi.

"Smanjena je i ponuda i potražnja, jer je putovanje postalo teško, pa i nepoželjno. Zbog rizika od zaraze smanjuje se i motivacija za putovanjima, pa i njihova privlačnost. Stoga će putovanja i odmori u 2021. uvelike ovisiti i o mogućnostima koje pružaju protupandemijske mjere, dok će kod izbora odredišta, vrste smještaja i drugog prevladavati uvjet sigurnije i povoljnije epidemiološke situacije te odgovornost u provedbi mjera zaštite", kazao je Lohmann.

Sve to utječe i na planove za putovanja, za što su ispitanici u istraživanju FUR-a primjerice rekli da zračna daleka putovanja razmatraju puno rjeđe nego prije pandemije, a i ove su im godine zanimljivija bliža odredišta do kojih mogu doći automobilom i što individualnije, kao i ona gdje ne moraju biti preblizu drugim ljudima.

Lohmann je istaknuo i da se nastavlja rast zanimanja za boravkom i ponudom u kampovima, a nejasnoće, neizvjesnosti i zabrinutost oko pandemije uvjetuje i odgodu planiranja i rezerviranja odmora i putovanja, u čemu veliku ulogu, po njegovoj ocjeni, imaju kvalitetne, točne i dostupne informacije. Od pružatelja usluga ispitanici su u istraživanju najčešće navodili da očekuju fleksibilnost i dobru volju za dogovorom i pridržavanjem propisanih mjera, ali i ocjene da "odmori ne smiju trpjeti" u ovim uvjetima, što daje određenu nadu pružateljima usluga da će biti posla, smatra Lohmann.

Samo za njemačko tržište, koje je za cijeli svijet jedno od najvažnijih, a za hrvatski turizam i najjače emitivno turističko tržište, analiza FUR-a pokazala je da je turistička potražnja 2021. na "vrlo pozitivnoj početnoj poziciji" te da su Nijemci "raspoloženi za putovanja i odmore i to je za njih i dalje neizostavan dio kvalitete njihova života".

Za njihova će putovanja u 2021. biti važna pojedinačna ekonomska situacija, koju većina smatraju stabilnom, a četiri od pet Nijemaca, ili njih 80 posto, naveli su da su već razmišljali o putovanjima na odmor u 2021. Većina ih vjeruje i da će naći pogodno vrijeme, novca i odredište gdje će na odmore putovati ove godine, za koju se procjenjuje da će imati jeftinije cijene putovanja i ponuda, kao što je bilo i u 2020.


Capak: ‘Teško da ćemo dobiti obećane doze cjepiva’

Jučer - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak kako teško da ćemo dobiti obećane doze cjepiva, a naglasio je i kako je EU napravila sve da raspodjela bude pravedna prema broju stanovnika, no čini se “da do te pravedne raspodjele neće doći”. “Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je smanjeno za 14 kutija, ukupno 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje”, rekao je Capak za središnji Dnevnik HTV-a. Ne zna se, kaže, kakva će biti distribucijska lista u ožujku. Nada se da će to biti značajno više, no “ne može znati unaprijed”.

Capak je otkrio i koje će se mjere prve popustiti.

"Razgovori se još vode, mi ćemo tu odluku na vrijeme pripremiti. Sigurno će biti određenih popuštanja. Na nacionalnoj razini će se dopustiti odlazak u škole za djecu od 5. do 8. razreda, razgovara se intenzivno da se dopusti sport i rekreacija na otvorenom. Za sve ostalo ćemo vidjeti, u ovom trenutku nemamo definitivnu informaciju što će biti dopušteno", kazao je šef HZJZ-a u sinoćnjem Dnevniku HTV-a.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo