USUSRET INAUGURACIJI / Burne poruke, netrpeljivost, vatrene izjave: Ova slika najbolje opisuje odnos Milanovića i Grabar-Kitarović

A onda su, čini se, u izbornoj noći Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović zakopali ratne sjekire...

6.2.2020.
14:25
VOYO logo

Izabrani predsjednik Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dogovorili su se o protokolu inauguracije koja će se na Pantovčaku održati 18. veljače točno u podne. 

Dogovor je sada postignut, no njihov odnos nije uvijek bio idiličan. Međusobna netrpeljivost počela je odmah nakon inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović. Pobjedu na izborima 2015. godine proslavila je u šatoru, s pobunjenim braniteljima, a Milanović joj je to jako zamjerio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi zapelo za oko da mi je čestitao"

Tih dana, na pitanje je li joj čestitao premijer Milanović, Grabar-Kitarović je odgovorila: "Ne sjećam se da jest, nije mi zapelo za oko". Nije joj čestitao, ali je poželio dobrodošlicu. "Bili su predsjednički izbori, izabrana je nova predsjednica, a novoj predsjednici želimo dobrodošlicu", poručio je sa sjednice Vlade tadašnji premijer Milanović. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peti dan nakon preuzimanja dužnosti zatražila je da premijer Milanović podnese ostavku jer je to, kako je rekla, jedini način da zemlja izađe iz krize. Ratovalo se priopćenjima, netrpeljivost je rasla. 

"Mislim da svatko od nas treba zatomiti vlastiti ego u svemu tome i voditi računa o dobrobiti države i tako ću se ponašati", rekla je tada Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stožeri za histeriju se trebaju malo smiriti"

Gotovo ni o čemu nisu mislili isto pa ni o migrantima.

"Očekuje se u sljedeća dva dana još 40.000 ljudi. To su loše vijesti", kazala je Grabar-Kitarović. "Dakle, ponavljam. Stožeri za histeriju neka se smire malo. Da ne lupetaju o raznoraznim brojkama", kazao je u rujnu 2015. Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se u studenom 2015. s Grabar-Kitarović nije želio rukovati na Pantovčaku. "To ćemo kad formiramo Vladu", poručio je Milanović, a Grabar-Kitarović je samo raširila ruke. To je prizor koji možda najbolje opisuje njihov odnos. 

Burna kampanja 

I kampanja za predsjedničke izbore na kojima je na kraju pobijedio Milanović bila je burna. "Ne želim neradnike i nekakve simbole na čelu države", poručila je Grabar-Kitarović dok je Milanović govorio: "Često imam osjećaj da imam posla s osobom koja se ne zna kontrolirati". Prepucavali su se i zbog izjave predsjednice o tome da je Dražen Petrović rođen u Zadru, kao i zbog predstečajnih nagodbi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda su, čini se, u izbornoj noći zakopali ratne sjekire. "Hvala mojoj protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović. Ne, i ne", ušutkao je zvižduke protukandidatkinji Milanović u Stožeru.  

"Zoran Milanović bit će predsjednik sljedećih pet godina. Nemojte, nemojte, nemojte, molim vas", sličnu gestu imala je i Grabar-Kitarović tijekom govora nakon poraza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na inauguraciji 18. veljače imat će priliku pokazati da to nije bilo lice samo za izbornu noć.  

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo