minireforma / Brže i bolje pravosuđe? Zbog predugačkih suđenja isplaćeno više od milijun kuna

Image
Foto: Ilustracija / Petar Glebov/PIXSELL

Bolje i brže pravosuđe cilj je Prijedloga Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu te izmjena Prekršajnog zakona

6.7.2018.
10:10
Ilustracija / Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Jedan od najvećih problema hrvatskog pravosuđa je trajanje sudskih postupaka, iako sudeći prema isplaćenim naknadama za povredu prava na suđenje u razumnom roku, u odnosu prema 2013., ima velikih pomaka. Kako doznaje Glas Slavonije, u protekle je dvije godine ukupno zaprimljeno 481 rješenje kojim je naložena isplata naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, i to 2017. godine ukupno 327 rješenja, a u 2018. godini, zaključno do 2. srpnja, bila su ukupno 154 rješenja.

Bolje i brže pravosuđe, naime, cilj je Prijedloga Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu te izmjena Prekršajnog zakona - to su još dva u nizu zakona koji se donose ili mijenjaju, a dio su minireforme pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci Ministarstva pravosuđa pokazuju da je u 2017. godini ukupno isplaćeno 1.016.100 kuna na ime povrede prava na suđenje u razumnom roku, a u 2018. godini do zaključno 2. srpnja, isplaćeno je ukupno 152.100 kuna. Brojka od više od milijun kuna isplaćenih u prošloj godini svedena je na minimum jer, prema dostupnim podacima, zbog povreda suđenja u razumnom roku, 2013. godine Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je gotovo pet tisuća zahtjeva za isplatu naknade, a građanima je tada isplaćeno nevjerojatnih 27 milijuna kuna.

Nadalje, iz Ministarstva pravosuđa navode i da, ako predmet u povodu kojeg je zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku usvojen, sud ne riješi u određenom roku, stranka može neposredno višem sudu podnijeti zahtjev za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, u roku od šest mjeseci od isteka određenog roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno viši sud dužan je o podnesenom zahtjevu odlučiti u roku od šest mjeseci, piše Glas Slavonije. Ako se zahtjev odnosi na postupak koji je u tijeku pred Vrhovnim sudom, o zahtjevu odlučuje vijeće od tri suca tog suda. Neposredno viši sud ili vijeće Vrhovnog suda odredit će rok u kojem sud pred kojim je postupak u tijeku mora riješiti predmet te odrediti primjerenu naknadu koja pripada podnositelju zbog povrede njegova prava na suđenje u razumnom roku, s tim da ukupno određena naknada u jednom predmetu ne može iznositi više od 35.000 kuna.

Doznaje se i da je pet slavonskih općinskih sudova donijelo odluke o nerazumnim rokovima suđenja u 12 predmeta prošle te do 2. srpnja ove godine. Treba napomenuti da to nisu sudovi koji su povrijedili pravo na suđenje u razumnom roku, već samo donijeli rješenja po zahtjevima stranaka kojima je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo