Pogledajte kako izgleda test za plaću od 4.000 eura

Šetaju hodnicima bruxelleske administracije priželjkuju tisuće Hrvata, prvenstveno zbog startne plaće veće od 4.000 eura.

7.3.2013.
17:05
VOYO logo

Spremite jaknu i torbu u ormarić, skinite šal i sav nakit koji imate... Ispraznite džepove, imate što u džepovima? "Nemam", odgovorim i nesvjesno slažem jer dok sam izvrtala džepove, iz jednog ispadne – mala gumica za kosu. Osjećaj – kriminalan.

"I ovo skinite", naredi i upre prstom u ukrasnu "zihericu" na jedinoj vesti koja mi još može pokriti trudnički trbuh. "Ali ovo je dio veste, pa to se ne skida", nagonski ispalim jer doista nemam ništa protiv pravila, ali zdrav razum mi je ipak prije svega. Uzaludno. Uzme i iščupa ukras. Nije to ništa značilo "kontroloru" koji je potom uzeo detektor metala i pregledao novinarku Večernjeg lista, koja je odlučila provjeriti kako izgleda ispit za činovnike u Bruxellesu, a koji je prva selekcijska točka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za poslove EU administracije konkurira gotovo 5.000 Hrvata kojima u radnoj knjižici stoji VSS. Osim plaće koja je višestruko veća od hrvatske prosječne, tu je niz prava koja jamče pristojan i lagodan život. Regulirano je sve do detalja, znate da imate mogućnost napretka i koliko će se taj napredak vidjeti na vašem bankovnom računu. Na osnovni iznos plaće, koji iznosi više od 4.000 eura, propisan je niz dodataka za odvojenost, kućanstvo, obrazovanje...

Sve se snima i nadzire

U Bruxelles na drugi krug selekcijskog procesa međutim ide njih samo – 341. Oni imaju šansu postati administrator, što je više rangiran činovnik od asistenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedura s početka teksta je pak ista u oba slučaja. Samo je razlika što se testiranje za ovaj manje plaćen posao provodilo u maloj dvorani, što na ulazu nije bila kolona... jer se prijavilo mnogo manje ljudi. Konkretno, njih 1.414. Tako da je terminu ispita koji opisujemo bilo osam konkurenata, u odvojenim boksovima, a prostor se audio i video snima te "kontrolor" s vremena na vrijeme prošeta dok cijelo vrijeme kroz staklo nadgleda...

Izaberi točan odgovor

"Ako ste žedni ili morate na WC, molimo vas, obavite to sada. Imate pravo na pauzu od deset minuta koju možete i ne morate iskoristiti. Pažljivo pročitajte upute na ekranu, ovo je sve što smijete imati na stolu", izrecitira "kontrolor" i da kandidatkinji ploču s markerom i spužvicom te kalkulator prije ulaska. Kalkulator dobro dođe kod matematičkog dijela ispita iako je riječ o manje-više osnovnim operacijama. Tu su još apstraktno, verbalno, situacijsko zaključivanje. Za sve su redom ponuđeni odgovori tako da su mnogi išli i, što se kaže, na sreću. Kako izgledaju zadaci, možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će na kraju imati sreće i "kuhati kavu" u europskom sjedištu i zarađivati više od tri tisuće eura, znat će se za koji mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo