Je li to život u metropoli? / Brezovica kao battleground state bez kanalizacije i vode: 'Ne samo da sam ja ljut, ima i ljućih'

Kandidati za zagrebačkog gradonačelnika iz nekog razloga smatraju da je zagrebačka četvrt Brezovica ključna za osvajanje izbora

27.4.2021.
8:33
VOYO logo

Kandidati za zagrebačkog gradonačelnika iz nekog razloga smatraju da je zagrebačka četvrt Brezovica ključna za osvajanje izbora. 

Nešto kao swing-state u Sjedinjenim državama. Jer recimo tko pobijedi u Ohio-u pobjeđuje u cijeloj Americi. Tako je i u Zagrebu. Tko pobijedi u Brezovici postaje gradonačelnik. Pa se svako malo netko od kandidata s naramkom obećanja pojavi u toj četvrti ili održi neki zanimljivi predizborni skup s besplatnim ćevapima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brezovica je Zagreb i u njoj živi oko 12 tisuća ljudi. Život u metropoli za brojne od njih znači 21. stoljeće bez kanalizacije, vode i asfalta pa tako i za gospodina Marina Pascuttinija i njegovu obitelj. 

"Vodu imamo, kanalizaciju nemamo. Dolje po cesti je prošlo, ne znam da li je netko prikopčao. Ovdje kod nas nije prošlo", kaže, a na pitanje koliko je težak život bez kanalizacije, odgovara: "To je sramotno i više nego teško. Ne samo da sam ja ljutit, ima i ljućih. Što da radimo ne možemo glavom kroz zid".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj gradskoj četvrti ukupno dvije trećine kućanstava nije spojeno na kanalizaciju, a njih 20 posto nema pitku vodu. Takva je sudbina i šesteročlane obitelji Baranja.

"Struju smo dobili, kanalizaciju nećemo možda ni za 100 godina. Vodu nemamo, spojili smo s izvora vodu.  Možete si misliti kada treba prati veš ili se kupati", priča Braica Baranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je Brezovicu upoznala 2018. kada su građani prosvjedovali protiv gradnje kompostane. Ovoga dijela grada političari se sjete uoči izbora. Brezovica je njihovo obavezno odredište, pa je tako bilo i za vikend kada su ih posjetili Davor Filipović koji proziva Jelenu Pavičić Vukičević da je s Bandićem bila za gradnju kompostane, Joško Klisović koji obećava infrastrukturu i sve ostalo, Vesna Škare Ožbolt koja se hvali da na listi ima ljude koji su spriječili gradnju kompostane. 

Na prošlim lokalnim izborima Milan Bandić bio je ovdje broj 1, a izbor Brezovčana Bandić je bio i ranije. Na parlamentarnim tradicionalno ovdje pobjeđuje HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko god do sada pobjeđivao Brezovica je očito dobila jedno veliko ništa, ne računajući hrpu ležećih policajaca i jedan semafor. Busevi do centra ne voze često.

"Prilagodili smo se, kako busevi idu, tako idemo i mi", kaže Mirjana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nigdje ne ide, samo stoji i odumire nekadašnji ponos Brezovice - barokni dvorac. Dvorac kojeg je opjevao čak i Antun Gustav Matoš i nazvao ga časnim, 2021.  je derutan i jadan. Od početka 2000-ih je u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije i od tada propada. U njemu su se nekoć sastajali masoni, stolovali grofovi, a naposljetku građani plesali jer je postao disko klub. Sada je samo ruglo.

Situacija je hitna za dvorac i cijelu četvrt je tako nastala Brezovica iz budućnosti. Projekt koji pokazuje kako njezini stanovnici vide svoju četvrt: Obnovljeni dvorac, puno sportsko-rekreacijskih sadržaja, hipodrom, biciklistička staza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želimo da je se sjete samo uoči izbora. Nakon kompostane se pojavio projekt Brezovica iz Budućnosti. Vidimo je kao zelenu oazu gdje će uživati Zagrepčani koja će biti bolje povezana jarunskim mostom", kaže Nikolina Frklić iz Građanske inicijative "Brezovica Budućnosti". 

Žele da najzanemarivanija četvrt postane najrazvijenija. A to je dug put, za početak ih se trebaju političari sjetiti i nakon izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo