Bozanić: Papa je vrhovni svjetski moralni autoritet

'Mnogo toga u našem životu ne može se mjeriti samo novcem niti govoriti koliko to košta, kao onda kada se govori o daru ljubavi i životu.

23.5.2011.
11:47
VOYO logo

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić kazao je koliko će stajati troškovi posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja.

"Dogovorili smo se s državom da ti troškovi budu što manji i premda se ne zna koliko će točno iznositi, predviđa se da će biti između 12 i 14 milijuna kuna. Također, dogovorili smo se da će pola troškova snositi država, a pola Crkva", rekao je kardinal Bozanić u Dnevniku plus u nedjelju na prvom programu Hrvatske televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li baš u ovim trenucima nužno trošiti na njegov posjet, Bozanić odgovara:

"Mnogo toga u našem životu ne može se mjeriti samo novcem niti govoriti koliko to košta, kao onda kada se govori o daru ljubavi i životu. Papin dolazak ulazi u tu kategoriju, njegov dolazak je dar hrvatskoj crkvi, hrvatskom narodu i hrvatskoj državi", kazao je Bozanić dodajući da će i svjetska javnost biti usmjerena prema Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavio je i kako je papa, ne samo vrhovni crkveni nego i "vrhovni svjetski moralni autoritet", te da ne treba zaboraviti da je Vatikan među prvima priznao Hrvatsku.

"S jedne strane su, dakle, troškovi, a s druge ono što dobivamo", poentirao je, dodajući da Hrvatska dobiva posjet "Petra naših dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je dosad prva službena procjena papinih troškova, jer se u javnosti već neko vrijeme govori o cifri od 40-ak milijuna kuna, do koje se došlo nagađanjem i proizvoljnim procjenama.

"O troškovima drugih državnika se ne govori", rekao je kardinal Bozanić i dodao da je papin posjet dar Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i da se u životu ne mjeri sve novcem, nego da postoji i kategorija dara i ljubavi, a to je upravo pohod Svetoga Oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Bozanić je na upit HTV-ovog urednika Marija Raguža zašto poglavar Katoličke crkve ponovno dolazi u Hrvatsku rekao da smo "jučer jeli, ali moramo i danas jesti", tj. da je Hrvatsku dosad triput pohodio papa Ivan Pavao II. (1994., 1998. i 2003.), ali da je ovo prvi posjet novoga pape, koji je rado prihvatio poziv u Hrvatsku, a zna se da ovaj papa ne putuje tako često kao prethodni.

"Nakon posjeta Španjolskoj, Engleskoj i sada Hrvatskoj, ovo je sigurno poruka Europi", rekao je kardinal Bozanić, naglasivši nekoliko puta važnost činjenice da je Sveta Stolica među prvima priznala hrvatsku neovisnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki vjernik koji može trebao bi doći na susret s papom kada on dolazi k nama u posjet. Posebice na velebnu misu na hipodromu u nedjelju 5. lipnja", rekao je kardinal Bozanić.

Nakon što mu se novinar, za kraj, zahvalio na intervjuu, kardinal mu je uzvratio s:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala Hrvatskoj televiziji i želim da uvijek bude u službi istine i naroda!"

Vezani članci:

arti-201105150022006 arti-201105190349006 arti-201105170657006 arti-201105120022006 arti-201105200680006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo