Svatko na svoj način / Borba s koronakrizom: Velik broj gradova u Hrvatskoj započeo je s rezanjem vlastitih plaća

Za razliku od Vlade koja plaće službenicima i one u javnom sektoru još ne dira, gradski oci krenuli su od sebe

11.4.2020.
22:06
VOYO logo

Kako se država za sada bori s krizom? Rezali su svim ministarstvima osim financija i poljoprivrede bez da pri tom smanje plaće državnim dužnosnicima. 

Za razliku od njih puno veću solidarnost prema gospodarstvenicima koji imaju smanjena primanja u doba krize pokazali su čelnici lokalne samouprave. Veliki broj gradova rezanje je započeo upravo od vlastitih plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štedi država, ali štede i gradovi. No, za razliku od Vlade koja plaće službenicima i one u javnom sektoru još ne dira, gradski oci krenuli su od sebe. U Splitu masa plaća u gradskoj upravi smanjit će se 10 posto, a gradonačelnik i nabliži suradnici odriču se najviše.

"Dvadeset posto ide za one, ajmo reći top menadžment, znači, direktore, gradonačelnika zamjenika gradonačelnika, savjetnike gradonačelnika i uprave komunalnih društava i intendant HNK", rekao je savjetnik splitskog gradonačelnika Krešimir Budiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak više od toga odriče se pulski gradonačelnik, kao i ostali IDS-ovi gradonačelnici.

"Mi smo već donijeli mjeru odricanja trećine plaće za dužnosnike, dakle, gradonačelnik i njegovi zamjenici, svojih naknada su se odrekli i gradski vijećnici", kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz čitav niz mjera, poput oprosta komunalne naknade, koncesija i najamnina gradskih prostora, sličan model smanjenja plaća, s većim ili manjim postotkom, primijenili su i Supetar, Umag, Koprivnica, Dubrovnik, Novalja, Đurđevac, Belišće, Opatija, Mali Lošinj, Trogir, Samobor, Imotski.

Bandić je već dobio 20 posto manju plaću

Gradonačelnik glavnog grada koji se, uz posljednice koronavirusa bori i sa štetom od potresa, već je dobio 20 posto manju plaću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isplatili smo za treći mjesec jučer cijelu plaću, da li ćemo u petom mjesecu isplatiti cijelu sumnjam. Pregovori sa socijalnim partnerima kreću polovicom idućeg tjedna", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

A gradski proračun osjetit će i mjere koje je Zagreb uveo. Odgodio je plaćanje režija umirovljenicima i vlasnicima domova koji su neupotrebljivi nakon potresa. Neće se naplaćivati najam poslovnih prostora i javnih površina. Trideset posto komunalne naknade oprašta se svima, cijela onima koji zbog potresa i korone ne mogu raditi, obustavljeni su svi projekti osim rotora, žičare, dnevne bolnice Sveti Duh i Spomenika domovini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revizija iz 2018. pokazala je proračunski manjak od 630 milijuna kuna, te da je Fond za nepogode potrošen na “prigodne manifestacije”. Oporbeni političari tvrde da je grad pred bankrotom.

Gradovi će teško bez pomoći države

"Pa dobro, Zagreb je već 20 godina u bankrotu po tim oporbenim političarima, pa ne bih to komentirao", rekao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradski prihodi se smanjuju i zbog virusom zaustavljenog gospodarstva, ali i zbog vladinih mjera oprosta poreza na dohodak i prireza za subjekte pogođene virusom. Split procjenjuje proračunski gubitak od 250 miljuna kuna. Rijeka nešto manje. 

"To je inače bio priljev od 30-ak milijuna mjesečno. Ja očekujem da će to sad biti bitno smanjeno i moramo vidjeti kako Vlada planira nadoknaditi bar dio sredstava koje smo ovim Vladinim mjerama izgubili", rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer uz sve ostale rezove na koje ih kriza tjera, gradovi će svoje godišnje planove bez pomoći države teško ispuniti.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo