nacrt dug tri metra / Borba hrvatskog poduzetnika s birokracijom: što mu je sve trebalo od ideje do projekta?

Plahta papira s uputama podijeljenima u faze duga je čak tri metra. Iz nje je vidljivo da hrvatska birokracija funkcionira poput igre zmije i ljestve

18.3.2016.
19:20
VOYO logo

Koliko je teško snaći se u labirintu hrvatske birokracije, dočarao je poduzetnik Davor iz Karlovca. Iživciran borbom s državnim institucijama oko ishođenja raznih dozvola za izgradnju objekta, odlučio je sve potrebne korake staviti lijepo na papir i dobio je plahtu dugu tri metra.

"Osnovni problem je nepreglednost zakona i vječito pozivanje na nekakve druge zakone, na nekakve druge pravilnike, posebne propise umjesto da se napravi jedan pregledan i koristan zakon koji bi pokazao koji su sve koraci", kazao je poduzetnik Davor Petračić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da vladajući za tako nešto nemaju interesa, Petračić si je dao truda i sve zakone, pravilnike, uredbe i potrebnu dokumentaciju stavio na jedan papir.

"Htio sam u stvari svom tadašnjem investitoru iz Francuske pokazat i sam sebi razjasnit ustvari što nas sve čeka u nekom projektu", obrazložio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plahta papira s uputama podijeljenima u faze duga je čak tri metra! Iz nje je vidljivo da hrvatska birokracija funkcionira poput igre zmije i ljestve. Taman kada napravite nekoliko koraka naprijed, vjerojatno ćete se morati vratiti 10 unatrag.

"Tu je uvijek masa gubljenja vremena i nismo uopće jednostavno efikasni", izjavio je Petračić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propisi nisu ujednačeni, referenti ih tumače svaki na svoj način, a onaj koji se prvi put upušta u dobivanje dozvole za gradnju, vrlo vjerojatno će se brzo izgubiti u labirintu hrvatske birokracije.

"Čovjek koji radi na dozvolama on dobije cijeli predmet i onda ode na godišnji odmor, a ja nemam nikakve veze s njegovim godišnjim odmorom i ja bih htio u istom roku kao i vi ili netko drugi dobiti to što tražim", naglašava Petračić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako se se cijelo vrijeme stvara plodno tlo za korupciju, a investitori koji i oduče nešto izgraditi u Hrvatskoj pomalo nalikuju - mazohistima.

"Cijela oko nas situacija ova koja je kaotična ona se ustvari treba sređivati ne od vrha nego upravo od ovih sitnih problema, jedan segment po segment treba rješavat, automatizirat da bi se na kraju moglo reći da smo sredili sustav", sugerira poduzetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petračić 'skriptu' namjerava objaviti, kako bi pomogao svima da se lakše snađu. Poznavajući brzinu kojom se u Hrvatskoj događaju promjene, skriptu će sigurno koristiti - još nekoliko generacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo