SUTRA GORIMO / Bit će pakleno vruće: Oglašen crveni meteoalarm za tri regije, a u ostalima narančasti

Image
Foto: PIXSELL

Vrijeme će u srijedu biti izuzetno opasno, a temperature će se penjati i do 37 Celzijevih stupnjeva. UV indeks će u cijeloj zemlji biti vrlo visok

11.7.2023.
18:47
PIXSELL
VOYO logo

Drugi ovosezonski toplinski val sutra će biti na svome vrhuncu. Državni hidrometeorološki zavod zbog iznimno visokih temperatura zraka oglasio je crveni meteoalarm za tri hrvatske regije - zagrebačku, karlovačku i riječku. Narančasto upozorenje 'upaljeno' je, pak, za osječku, gospićku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju.

Podsjetimo, crveno upozorenje znači vrlo veliku opasnost, a narančasto - veliku. Vrijeme će biti izuzetno opasno, a temperature će se penjati i do 37 Celzijevih stupnjeva. UV indeks će u cijeloj zemlji biti vrlo visok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ

Zaštitite se od sunca

Iz DHMZ-a upozoravaju građane da se zaštite sebe, djecu i starije te da postupaju prema savjetima nadležnih tijela. Zbog nesnosnih vrućina kod njih se mogu javiti i problemi sa zdravljem.

Kako piše Danas.hr, temperature će i nakon sutrašnjeg dana biti paklene, a UV indeks u cijeloj zemlji vrlo visok. Stoga se građanima preporučuje da se zaštite od sunca i drže se hlada kada je to moguće. Također se preporučuje i nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala te odjeće s dugim rukavima, kao i onu svijetlih boja napravljenu od prirodnih materijala. Kožu obavezno zaštitite kremama sa zaštitnim faktorima. Posebno to vrijedi za djecu koja mogu dobiti opekline za manje od deset minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ

Izbjegavajte boravak na suncu od 11 do 16 sati

Kako bi izbjegli toplinski udar, pijte dovoljno tekućine i to negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, savjetuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Jedite češće i to male obroke, a izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama.

Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana, a klonite se sunca boravka na suncu između 11 i 16 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meterologinja RTL-a, Damjana Ćurkov Majaroš pojasnila je kako će izgledati vrhunac toplinskog vala u brojkama.

"Osim dnevne vrućine koja će biti izražena, pa će maksimalna temperatura biti mjestimice i 37 stupnjeva, moguće i iznad toga, veliki problem su i tople noći. Osobito vruće u Dalmaciji gdje će temperatura biti i iznad 25 stupnjeva. Prekid vrućine očekuje se u četvrtak, ali ne u svim dijelovima zemlje. U Dalmaciji do kraja tjedna vrlo vruće, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu bit će kiše i pljuskova, lokalno moguća i izraženija nevremena pa na to treba pripaziti", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Temperature i dalje paklene. UV indeks u cijeloj zemlji bit će vrlo visok, držite se hlada

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo