PAMETNI DUĆAN / U Hrvatskoj otvorena prva trgovina bez blagajni i prodavača: Evo svih informacija

Image
Foto: Licencirane fotografije/Mario Topić

Sve to moguće zahvaljujući sustavu umjetne inteligencije za prepoznavanje artikala

20.9.2023.
14:17
Licencirane fotografije/Mario Topić
VOYO logo

Konzum je u srijedu otvorio prvu SMART prodavaonicu u regiji, bez blagajni i skeniranja artikala. Trgovina je otvorena na adresi Kurelčeva 1 u Zagrebu.

Kupci mogu ući, skenirati QR kod iz Konzumove mobilne aplikacije, uzeti s police željene artikle i jednostavno izaći van.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Digitalni novčanik'

Plaćanje kupljenih artikala automatski će se provesti putem računa debitne ili kreditne kartice koju je kupac unio u aplikaciju, a račun stiže u aplikaciju i na e-mail.

Sustav putem aplikacije zapravo funkcionira kao „digitalni novčanik“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Licencirane fotografije/Mario Topić

„Ova je trgovina prava potvrda uloge koju ima lider na tržištu – postiže maksimum u svakodnevnom poslovanju, na dobrobit kupaca i tržišta, a istodobno iz vida ne ispušta poluge svoga budućeg razvoja. Konzum to radi već godinama. Tako je prošli tjedan mogao biti daleko ispred svih u spuštanju cijena u prilog obuzdavanju inflacije u Hrvatskoj, a danas tržištu otvoriti vrata prve automatizirane trgovine u Hrvatskoj.

Taj je iskorak potpuno u skladu s planovima o tehnološkoj transformaciji i digitalizaciji, koje su jedan od četiri stupa razvojne strategije Fortenova grupe. Kao vodeće inovatore u maloprodaji u regiji u rješenjima napredne analitike i umjetne inteligencije, nedavno nas je na svjetskoj razini prepoznao i Google Cloud dodijelivši nam dvije prestižne nagrade“, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Licencirane fotografije/Mario Topić

Prostor pokriven sa 150 kamera

„Ovo je samo je još jedan iskorak u digitalizaciji poslovanja Konzuma. Tehnologija koja je korištena za ovaj koncept prodavaonice zasniva se na računalnom vidu za prepoznavanje, a prostor je pokriven sa 150 kamera zahvaljujući kojima možemo pratiti koje artikle je kupac uzeo s police i naplatiti samo one koje je iznio sa sobom iz prodavaonice. Cilj je bio pružiti kupcima bržu i jednostavniju kupnju“, izjavio je Jozo Džakula, direktor Područja informatike u Konzumu.

Dodao je da je sve to moguće zahvaljujući sustavu umjetne inteligencije za prepoznavanje artikala, koji je implementiran u suradnji s američkom tvrtkom AiFi, vodećom na svijetu za tu vrstu tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kompanije podsjećaju da su uveli plaćanje kripto valutama, prvo u online, a potom i u fizičkim prodavaonicama te da kupci u prodavaonicama mogu plaćati i putem aplikacije KEKS Pay.

Konceptom SMART prodavaonice potiče se i zajednička kupnja, primjerice, ako par dođe u prodavaonicu, artikli koje svatko od njih odabere s police naplate se zajedno na jednom računu, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Konzuma nam kažu da će radno vrijeme trgovine biti od 8 do 21 sat od ponedjeljka do subote te od 8 do 13 sati nedjeljom.

"Do kraja 2023. godine prodavaonica će biti otvorena svake nedjelje, prema radnom vremenu", poručuju iz Konzuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo