višemilijunski iznosi / Besplatni udžbenici za Zagreb i Split? Ne baš, samo 70 milijuna kuna i dobra politička promocija

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Iako se političari hvale kako su udžbenici besplatni, za njihovu kupnju je i gradskog proračuna izdvojen višemilijunski iznos

24.9.2018.
10:44
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Inicijativa je to koju mnogi pozdravljaju. Javno financirani udžbenici stigli su u klupe svih zagrebačkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca Grada Zagreba. Iako se političari hvale kako su udžbenici besplatni, za njihovu kupnju je i gradskog proračuna izdvojen višemilijunski iznos. Konkretno, ukupno se radi o više od 70 milijuna kuna.

"Grad Zagreb i ove je godine osigurao financijsku potporu za nabavu udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za školsku godinu 2018./2019. učenicama i učenicima Grada Zagreba za što je utrošeno ukupno 59.651.676,09 kn", kazao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje za srednja.hr. Radi se o manjem iznosu naspram prošle godine kada su za financiranje udžbenika izdvojili oko 61 milijun kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Grada Splita, udžbenici su pak sufinancirani tako da su roditelji popunjavali zahtjev, koji su s računom morali dostaviti školi, a novac će im biti isplaćen do kraja rujna. Grad Split je tako za školsku godinu 2018./2019. izdvojio 12.000.000 kuna za nabavku udžbenika i školskog pribora za svojih 14.000 učenika, kaže Kristina Čuvalo iz odnosa s javnošću Grada Splita za srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo