BEROŠ TVRDI DA SMO MEĐU NAJBOLJIMA U EUROPI: / 'Blage mjere su učinkovite, s njima postižemo bolje rezultate'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Nismo zadovoljni tim brojevima, razgovarat ćemo o daljnjim akcijama. Broj preminulih bit će sukladan broju novozaraženih.

16.11.2020.
11:57
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite kako je izvjesno da je broj novozaraženih i hospitaliziranih u Hrvatskoj relativno visok te da je u drugom valu s obzirom na broj aktivnih slučajeva Hrvatska u vrhu Europe među najboljim državama. Pritom je naveo primjer Italije i Češke gdje je situacija tri puta teža.

"Nakon što smo uveli mjere 26. listopada, broj novozaraženih je pao prvi tjedan. Nismo zadovoljni tim brojevima, razgovarat ćemo o daljnjim akcijama. Broj preminulih bit će sukladan broju novozaraženih. Ako usporedite naše brojke i druge europske zemlje, blage mjere su učinkovite. S blažim mjerama postižemo bolje rezultate. Hrvatska je među sedam najboljih zemalja po broju zaraženih na milijun stanovnika. Austrija, Slovenija i Belgija su znatno lošije od nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo zadovoljni tim brojkama, s ministrom Božinovićem razgovarat ćemo o daljnjim akcijama, ali ipak sve govori da je situacija stabilna. Nažalost, sve upućuje na to da će broj preminulih biti isti kao broj hospitaliziranih. Ako uspoređujete naše mjere i mjere kod drugih, s blažim mjerama postižemo bolje, ako ne i jednake rezultate. Dajte da dodatnom odgovornošću polučimo to da ne moramo pogoršavati mjere", rekao je. Dodao je da se svi preminuli koji umru od covid infekcije pribrojavaju službenim brojkama te da se ubrajaju i oni koji nisu umrli u bolnicama.

Broj hospitaliziranih i zaraženih

Na pitanje kako to da je broj hospitaliziranih veći sada kada je broj zaraženih manji, Beroš je odgovorio da čitavo vrijeme govore kako broj hospitaliziranih nije rezultat današnjeg boja novorazaženih nego od dva tjedna prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nam omogućava da planiramo kapacitete, premještaj radnika, respiratora i svega ostalog. Imamo još rezervnih kapaciteta, ali broj hospitaliziranih je u relaciji s brojem zaraženih prije dva tjedna i moramo se odgovornije ponašati", dodao je Beroš.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo