KRAJNJI ROK DO PETKA / Banke dužnicima počele slati izračune za konverzije kredita: Udruga Franak nezadovoljna!

Udruga Franak je nezadovoljna jer se u novim aneksima Ugovora dužnici upozoravaju da bi Ustavni sud mogao zaustaviti samu konverziju. Bankari ipak poručuju da će preračunavanje dugova iz franka u euro provesti bez taktiziranja nevezano za njihovu žalbu Ustavnom sudu

10.11.2015.
18:47
VOYO logo

Krenulo je prvi dan nakon izbora. Jučer su poslane prve kuverte sa izračunima iz Erste banke. Oni će poslati oko 10.000 konverzija svim svojim dužnicima i jamcima do petka.

"Ono što je bitno da će klijenti osim svog izračuna na svoje adrese dobiti i nacrt aneksa Ugovora. Mi smo maksimalno profesionalno pristupili ovom poslu", izjavio je Dario Gabrić, direktor komunikacija Erste banke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ostale banke na upit RTL-a kažu da će sve konverzije poslati do petka kada je krajnji rok. Zajedno sa jamcima, dužnicima će poštom stići ukupno 120.000 konverzija.

Među tim papirima nalazi se i izračun i obrazac za pristanak i aneks Ugovora. No za Udrugu Franak je sporan kraj tog aneksa gdje se spominje da bi Ustavni sud mogao srušiti Zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"13.3. nakon stupanja na snagu ovog Aneksa, Ustavni sud može donijeti odluku o ukidanju ili odgodi primjene Zakona ili pojedinih odredbi Zakona temeljem kojeg se sklapa ovaj Aneks, ili slijedom odluke drugog nadležnog tijela može doći do prestanka važenja istih", stoji u izvršnim odredbama aneksa Ugovora. 

Udruga Franak želi da se upozorenje o mogućem ukidanju Zakona makne iz aneksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim toga ako se zakon ukine, to ne znači da se nešto vraća na početno stanje nego znači da onaj tko je konverziju izvršio, on je nju izvršio. A to je u tom slučaju samo onda spor između države i banaka", rekao je Goran Aleksić

Bankari kažu da morali upozoriti na mogućnost rušenja Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka Ustavnog suda ne može se prejudicirati niti mi možemo govoriti o detaljima. Ali činjenica je da takva odluka može imati pravne učinke i određene posljedice", rekao je Gabrić. 

Što će se zapravo dogoditi ako Ustavni sud sruši na pola obavljene konverzije zapravo nitko ne zna. Dužnici zato žele da se ona obavi što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo