GRAĐANI PODIJELJENI / Bageri ispod Mosta slobode - treći pokušaj! Hoće li uz Savu napokon procvjetati društveni život Zagreba?

Mnogi bi se tome možda i veselili da se isti scenarij nije dogodio prošle godine

14.3.2019.
7:00
VOYO logo

Umjesto livade kojoj se sada najviše vesele šetači pasa, ovoga ljeta uz Savu u Zagrebu trebao bi procvjetati društveni život. Krenuli su radovi na projektu 'Aktivnosti na Savi' koji bi građanima ondje trebao ponuditi sunčališta, kina i kafiće.

Mnogi bi se tome možda i veselili da se isti scenarij nije dogodio prošle godine kada je izrovana zemlja sve što je ostalo od projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bageri su ispod Mosta slobode u trećem pokušaju, a na raskopanoj obali za 2,5 mjeseca trebali bi osvanuti montažni paviljoni s kinom i kafićima, pozornice, sunčališta, sjenila.

Građani su podijeljeni, jedni projekt smatraju posvemašnjim promašajem, naime, kako kaže jedan od njih Božo: ''Sava je u par sati tri metra gore. Voda je tu do pola nasipa. Tko će to stignut pomicati? Kakvi će to biti kafići? Zar ćemo mi doći pa dignuti kafić i odnijeti sve? To je totalni promašaj''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objekti bi oko dva mosta bili samo od 1. lipnja do kraja kolovoza. Međutim, i prošle godine otprilike u isto vrijeme isto se kopalo samo ispod tzv. Hendrixova mosta. Taj posao je propao jer se navodno nije javila niti jedna tvrtka koja bi postavila ta sunčališta, ležaljke i suncobrane. Ove godine prijavile su se dvije tvrtke, a uskoro bi se trebalo saznati koja je dobila posao.

Ovoga puta apetiti su manji

Tada su bili najavljeni i bazeni, sportski tereni, igrališta za djecu, ali ovoga puta apetiti su manji, a Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreb (DAZ) smatra da što god se postavilo dobro će doći: ''Bit će problem oko toga kako to demontirati u tom trenutku kad treba spašavati prostor oko Save, ali sve ostalo ja sam apsolutno za aktivaciju ovog prostora''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi svi rado htjeli barem vidjeti kako će sve izgledati, nekima je netaknuta priroda ipak draža.

''Nije to loša ideja, ali ne znam hoće li biti riješena parkirna mjesta jer mi svi tu građani koji živimo u ovim kvartovima preko puta Bundeka imamo velik problem s parkiranjem'', također upozorava Jona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oko još većeg projekta u susjedstvu, zagrebačkog Manhattana, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je otišao na pregovore u Dubai, no projekt zasad ne komentira, već samo kaže da će se sve znati na vrijeme. Pa možda onda u sklopu tog projekta, prije nego Zagreba na Savi, ona postane nova rijeka Hudson.

A Novi Zagreb očekuje i novi prometni šok, Uz obnovu rotora u subotu kreće sanacija Mosta slobode. Prva faza radova trajat će pet mjeseci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovima će se zauzeti dio kolnika - dok će se promet odvijati po privremenoj regulaciji po preostalom slobodnom dijelu, a prolaz pješaka i biciklista bit će zabranjen u zoni radova. 

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo