SVAKA KUNA IZ PRORAČUNA JE IZGUBLJENA / Milanović bi sve javne projekte financirao EU novcem

Mjera uspješnosti Hrvatske u izvlačenju koristi od članstva u Uniji upravo je u stupnju iskorištenosti strukturnih i kohezijskih fondova EU-a, ocijenio je premijer.

24.3.2015.
13:27
VOYO logo

Svaka kuna koja se iz središnjeg i lokalnog proračuna potroši na financiranje javnih projekata na neki je način izgubljena ako je financiranje moguće iz europskih fondova, rekao je u utorak predsjednik Vlade Zoran Milanović na konferenciji o mogućnostima ulaganja iz fondova EU-a pod nazivom "Zajedno do EU fondova".

"Cilj nam je potpuno micanje financiranja javnih projekata iz središnjeg i lokalnih projekata i njihovo financiranje iz europskih fondova", kaže Milanović. Dodaje da Hrvatska više ne bi smjela veće projekte, poput gradnje autocesta, financirati sama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovom mišljenju, mjera uspješnosti Hrvatske u izvlačenju koristi od članstva u Uniji upravo je u stupnju iskorištenosti strukturnih i kohezijskih fondova EU-a.

"Usvajanjem Partnerskog sporazuma krenuli smo dobro", ocjenjuje premijer, ali dodaje da je to tek početak i da Hrvatsku čeka još puno posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je da su fondovi EU-a za Hrvatsku dobra škola, da u utakmici s drugim zemljama, prema vrlo strogim pravilima, pokuša ostvariti što više svojih interesa.

"Po prvi puta Hrvatska može raditi isključivo za sebe i to treba iskoristiti", navodi Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni cent ne smije propasti

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je na konferenciji da "ne smije propasti" niti jedan eurocent koji je iz EU-ovih fondova na raspolaganju Hrvatskoj.

Uz pomoć tih fondova, Hrvatska po njegovim riječima želi 2020. godine imati 40 posto produktivnije malo i srednje poduzetništvo nego što je danas, a želi biti i središte EU-a za poduzetničko učenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo ove godine bit će raspisani natječaji vrijedni 3,9 milijardi kuna za korištenje europskog novca u obrtu i poduzetništvu, od 7,4 milijarde kuna koliko je Hrvatskoj na raspolaganju od 2014. do 2020. godine", navodi Maras.

Najavljuje da ovih dana slijedi raspisivanje natječaja za sufinanciranje izgradnje i opremanja preko kojih će poduzetnicima na raspolaganju biti 1,13 milijardi kuna, a prva ugovaranja trebala bi uslijediti za šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ističe da je glavni Vladin cilj putem sredstava iz europskih fondova otvoriti što više radnih mjesta i potaknuti stvaranje konkurentnijeg gospodarstva.

"Ukupni potencijal sredstava iz EU fondova je golem i od 2014. do 2020. iznosi 96 milijardi kuna, gotovo kao jedan godišnji proračun, a na svima je u Hrvatskoj - Vladi, lokalnim zajednicama, poduzetnicima i drugima, da ga iskoriste", kaže Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup "Zajedno do EU fondova" organizira Vlada, a prvo predstavljanje mogućnosti ulaganja iz fondova EU namijenjeno je ponajprije malom i srednjem poduzetništvu, za koje je samo u 2015. osigurano 3,75 milijardi kuna potpora.

U financijskom razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatskoj je na raspolaganju više od 80 milijardi kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. U idućih mjesec dana bit će predstavljene i mogućnosti ulaganja iz fondova EU za ruralni razvoj i poljoprivredu, održivi razvoj i čist okoliš, bolju prometnu povezanost, zapošljavanje, regionalni i urbani razvoj, prirodnu i kulturnu baštinu te socijalnu infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo