APEL ISELJENIH HRVATA U IRSKOJ: / 'Otvorite nam hrvatsku školu, djeca nam jaja čitaju kao đađa'

Image
Foto: AFP, PAUL FAITH

Hrvati u Corku od hrvatskih su intitucija zatražili da im otvore hrvatsku školu u Corku. Tvrde da ih je sve više, a da im djeca zaboravljaju jezik i odakle dolaze

14.3.2019.
9:53
AFP, PAUL FAITH
VOYO logo

"Ponukani saznanjima roditelja Kineza, Poljaka, Mađara i ostalih zajednica, koji imaju školu subotom na materinskom jeziku, i mi roditelji molimo isto." Poruka je to Hrvata koji su odselili u Irsku i koji bi željeli da njihova djeca predškolskog i školskog uzrasta ne zaborave materinski jezik. Upravo stoga uputili su pisani zahtjev veleposlanstvu RH u Irskoj i Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH u kojem traže otvaranje škole na hrvatskom jeziku u Corku.

Prema riječima Mirele Radović, jedne od iseljenih Hrvatica i majke dvoje djece, u Cork je po neslužbenim informacijama unatrag nekoliko godina doselilo oko pet tisuća Hrvata, a ondje vjeruju da će taj broj još i rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik u akciji

Institucijama kojima su pisali naglasili su da njihova djeca nisu samo Irci, a posebno su apelirali na pomoć domovine ističući kako im djeca nakon dvije godine u Irskoj hrvatski jezik počinju shvaćati kao nešto daleko. Nastavu na hrvatskom sada bi pohađalo 40-ero djece, a prijave su ponuđene na Facebook stranici "Hrvati u Corku".

Jutarnji list piše da je vezano uz ovaj problem veleposlanik RH u Dublinu Ivan Mašina potkraj studenoga kontaktirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamoljen je da prikupi relevantne podatke poput broja i strukture zainteresiranih polaznika hrvatske nastave, mjesta i prostora održavanja, mogućnosti financiranja prostora i pošalje ih Ministarstvu.

Djeci teško čitati i izgovarati

U Ministarstvu sada navode kako će sve što su zaprimili razmotriti te donijeti odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Corku se nadaju da će biti pozitivna pa da, kako kažu, osmogodišnji Thomas, primjerice, neće više jaja čitati kao đađa, a da šestogodišnjem Ivanu hrvatska slova neće biti čudna jer imaju kvačice i crtice i "jako su teška za pročitati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo