'Anti je teško, poručio mi je da mu čuvam obitelj'

'Anti je teško, ali on je i nakon ovoga ostao isti i ne pokazuje emocije. Kako je njemu, to samo on zna.

18.4.2011.
9:56
VOYO logo

"Nije istina da je general Ante Gotovina nezadovoljan radom odvjetnika Luke Mišetića i da će mu otkazati suradnju. Nije istina ni da je Anti Gotovini odvjetnički tim nametnuo Markica Rebić", rekao je u nedjelju Željko Dilber, kum, prijatelj i suborac generala Ante Gotovine nakon povratka iz Haaga, gdje je prisustvovao izricanju presude generalima Gotovini, Markaču i Čermaku.

Odvjetnik Mišetić nakon presude rekao je Anti Gotovini da će otići ako treba, no general je njime i svojim odvjetničkim timom zadovoljan. Ante je svjestan da su odvjetnici napravili sve i kako su dokazali njegovu nevinost. No Haškom sudu očito nisu bili potrebni ni istina ni pravda, zaključuje Dilber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne pokazuje osjećaje

Osuda generala Gotovine na 24 godine zatvora jako mu je teško pala, a i dva dana nakon izricanja ne napuštaju ga osjećaj gorčine i ljutnje. Svoga prijatelja generala Gotovinu vidio je u Haagu jedino u sudnici, ali su se kasnije čuli telefonom.

"Anti je teško, ali on je i nakon ovoga ostao isti i ne pokazuje emocije. Kako je njemu, to samo on zna. Rekao mi je da treba ostati jak, čvrst i kako sada svi trebaju skupiti glave. Teško mu je najviše zbog njegove obitelji i poručio mi je da ih čuvam. Supruga Dunja i sin Ante već su toliko godina bez njega i uistinu im je teško", kaže Željko Dilber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je presuda Anti Gotovini presuda hrvatskom narodu koji se borio protiv agresora.

"Vlada RH mora učiniti sve kako bi se ovakva presuda odbacila. Mi se možemo nadati da će u drugostupanjskoj presudi sve biti odbačeno, no samo nada nije dovoljna. Pokazalo se da je tu politika iznad pravde. Ministarstvo vanjskih poslova treba učiniti nešto jer je očito da ni svi dokazi nevinosti generala nisu Haškom sudu bili dovoljni i da su presude bile politički motivirane", kaže Željko Dilber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje nada li se Ante Gotovina da će presuda pasti na drugom stupnju, Dilber odgovara kako je general Gotovina bio siguran da će već na prvom suđenju biti oslobođen.

Nije bilo pravde

"Svima nama koji ga poznajemo i koji znamo kakav je bio profesionalac i koliko je inzistirao da ne bude zločina jasno je da je general Gotovina nevin. I na sudu se to dokazalo, no pravde nije bilo. Jasno je stoga da hrvatska država treba reagirati jer je ova presuda u biti presuda i hrvatskoj državi", rekao je Željko Dilber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Suđenje generalima

Vezani članci:

arti-201104180014006 arti-201104170013006 arti-201104170302006 arti-201104170101006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo