ANALIZA INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE: / 'Umjesto da smanji PDV, Vlada bi trebala povući jedan mudriji potez'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Prostor za smanjivanje standardne stope PDV-a otvorit će se tek ako se ostvari dugoročna i održiva racionalizacija državnih rashoda.

24.1.2018.
7:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Institut za javne financije u svom je osvrtu 'Prijedlozi novih stopa PDV-a u Europskoj uniji' objavio da je Europska komisija 18. siječnja predložila nova pravila kojima će se državama članicama EU-a omogućiti veća fleksibilnost u određivanju stopa PDV-a.

Negativni popis proizvoda za standardnu stopu

No to će se ostvariti u Hrvatskoj tek ako se ostvari dugoročna i održiva racionalizacija državnih rashoda. U analizi IJF-a dodaju da bi ipak i u tom slučaju bilo dobro sniziti oporezivanje rada i kapitala. Sadašnje je stanje PDV-a u Europskoj uniji takvo da svaka država članica može primijeniti jednu standardnu stopu koja se primjenjuje na većinu isporuka koja ne može biti niža od 15% te najviše dvije snižene stope na određene isporuke dobara i usluga, ali ne niže od 5%. Prijedlogom novog sustava omogućit će se jednaka fleksibilnost državama članicama u određivanju stopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz standardnu stopu od minimalno 15% države članice bi ubuduće mogle odrediti dvije zasebne snižene stope u visini između 5% i standardne stope države članice, jedno izuzeće od PDV-a te jednu sniženu stopu između 0% i visine sniženih stopa. U Uniji su standardne stope PDV-a 17 posto u Luksemburgu, a do 27 posto u Mađarskoj. Najviše zemalja članica koristi standardne stope u rasponu od 20 do 24 posto. Hrvatska je pritom pri vrhu, s Danskom, Švedskom i Mađarskom. Popis proizvoda i usluga na koje se mogu primijeniti snižene stope bio bi zamijenjen takozvanim negativnim popisom, a na njemu bi bili proizvodi poput alkohola, oružja, duhanskih proizvoda i slično. Na takve bi se proizvode uvijek primjenjivala standardna stopa.

'Snižavati štetno oporezivanje rada i kapitala'

U Hrvatskoj bi, ističe autorica analize Instituta, Marina Kesner-Škreb, i mala promjena stopa dovela do velike promjene prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prostor za smanjivanje standardne stope PDV-a otvorit će se tek ako se ostvari dugoročna i održiva racionalizacija državnih rashoda. Ali i tada je možda mudrije snižavati 'štetno' oporezivanje rada i kapitala i tako poticati rast i zapošljavanje, a 'prijateljskom' PDV-u ostaviti da kompenzira takvo smanjenje. Svakako će i fleksibilnost u određivanju stopa PDV-a koju predlaže Europska komisija pridonijeti tome da se domaći PDV što bolje prilagodi domaćim ekonomskim prioritetima', stoji u analizi Marine Kesner-Škreb.

Novi prijedlog bit će usvojen nakon konzultacija u Europskom parlamentu i Europskom gospodarskom i socijalnom vijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRIJEDLOZI NOVIH STOPA PDV-A U EUROPSKOJ UNIJI by Marko Knezevic on Scribd

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo