SASTANAK ZAGREBAČKOG HDZ-A / Analiza Damire Gregoret: Hoće li sutra HDZ podržati Bandićeve izmjene GUP-a?

Na sjednici Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a prošla je odluka da se ide u odgodu izglasavanja GUP-a

5.2.2020.
19:08
VOYO logo

Sutra je trebao biti 'Dan D' u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, ali HDZ je odlučio sve prolongirati. Premijer Andrej Plenković otkrio je da će vladajuća stranka sutra imati amandmane na Generalni urbanistički plan gradonačelnika Milana Bandića čime se odgađa glasovanje. 

Zagrebački HDZ-ovci su se okupili i raspravljaju od 17 sati, a iz oporbe poručuju da se kupuje vrijeme dok ne završe unutarstranački izbori u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova reporterka Damira Gregoret u RTL-u Danas ispred zagrebačkog HDZ-a, gdje se večeras održava sastanak o GUP-u, kazala je da su se zagrebački HDZ-ovci podijelili oko podrške Bandićevom GUP-u.

Među onima koji su javno govorili da ne bi glasali za GUP, da su u prilici glasati, je bio i Miro Kovač koji je najavio da će se kandidirati za predsjednika HDZ-a i želi na tom mjestu zamijeniti Andreja Plenkovića. I Kovač je član Odbora i trebao bi biti na sastanku, no do 19 sati nije došao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devet za i tri protiv

Na sjednici Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a prošla je odluka da se ide u odgodu izglasavanja GUP-a s devet glasova za i tri protiv. Koliko je priča o GUP-u slojevita i na koliko kolosijeka se vodi zorno prikazuje i činjenica da, kada se govori o Ministarstvu graditeljstva, tamo je ministar HNS-ovac Predrag Štromar, a loptica je ponovno prebačena njemu jer njegovo ministarstvo mora dati ili ne dati suglasnost na amandmane. Još se ne zna što je u tim amandmanima i sve bi trebalo biti jasnije nakon sastanka u HDZ-u, izvijestila je Gregoret.   

Bandić sutra neće dobiti potporu za GUP

Već danas tijekom dana bilo je jasno da potporu partnera iz HDZ-a za zagrebački GUP gradonačelnik Bandić sutra neće dobiti. Jer HDZ-ovi vijećnici ipak će predložiti amandmane kojima će odgoditi glasovanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

"Hrvatska demokratska zajednica ima nekoliko amandmana na prijedlog GUP-a", kazao je Plenković.  "To su stavovi da se unaprijedi GUP", kazao je na pitanje jesu li ti amandmani kupovanje vremena i odgoda glasanja GUP-a. Na pitanje zašto ranije nisu poslani, Plenković je kazao da je to stav gradske organizacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će se ići u odgodu amandmanima premijer je otkrio nakon sastanka s predsjednikom zagrebačkog HDZ-a koji je najavio da će večeras HDZ-ovci grada Zagreba glasovati o stavu prema GUP-u.

"Ako, bez obzira koje stavove imali, većina prevagne da se usvoji ili ne usvoji, tako ćemo se ponašati", kazao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prgomet traži jasan stav HDZ-a vezano uz GUP-a

Na sastanku je bio i HDZ-ov predsjednik skupštine Drago Prgomet koji se očito usprotivio amandmanima.

"Kao predsjednik skupštine i član HDZ-a tražim da HDZ vrlo jasno donese stav vezano uz GUP. Da prestanemo pimplati taj GUP jer to nije korektno prema građanima, nije prema stranci, nije prema koalicijskim partnerima. Vjerujem da ćemo danas imati definiran stav i sutra ga iznijeti na skupštini", rekao je Prgomet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, očito će se izjašnjavati samo o amandmanima koji će nakon toga ponovno biti poslani Ministarstvu graditeljstva. Ministar Predrag Štromar, koji je rekao da za GUP ne bi glasao, ali je od njegova Ministarstva dobio suglasnost, sada će morati odlučivati o amandmanima. 

"Zna reći - ja sam dao suglasnost, ali ne podržavam GUP. Zamislite tu stupidnost. Fuj pik ne vrijedi, inače sam protiv toga. Pa tko ga je natjerao da to potpiše?!", komentirao je danas Bandić Štromara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak iz interesa HDZ-a i Bandića

Generalni urbanistički plan, poručuje oporba, pretvorio se u temu što će HDZ raditi u svom braku iz interesa s Bandićem.

"Očekujem da će oni dati 3, 4 amandmana, onako kamilica, od kojih GUP neće biti ništa bolji ni lošiji, da kupe vrijeme, da se o GUP-u sutra neće glasati, da će amandmani ići na suglasnost u Ministarstvo i onda se cijela stvar prolongira za nešto više od mjesec dana i onda će se znati i novo vodstvo HDZ-a, pa će stav o GUP-u biti vezan uz to", kazala je zagrebačka gradska vijećnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo