Ako želite veću plaću ciljajte na privatne tvrtke koje drže stranci

U trećem kvartalu 2013. prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.406 kuna, što je gotovo identično kao i u prošlom kvartalu kad je prosječna plaća iznosila 5.403 kune.

1.10.2013.
15:12
VOYO logo

Osim kategorije top-menadžmenta, koji ima 123% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija su zanimanja iz područja tehnologije i razvoja (+75%) i telekomunikacija (+46%). Najmanje prosječne plaće i dalje imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-39%, odnosno 39 posto ispod prosjeka) te tekstilnoj i kožnoj industriji (-34%). Razlika u visini plaća muškaraca i žena stala je na 8%.

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 49% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 98% u odnosu na srednju stručnu spremu. Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 62% višu od prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najniže plaće na sjeveru i istoku Hrvatske

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu. Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 15% od prosjeka. Slijede ih plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu koje su 6% više od prosjeka. Najniže plaće imaju privatne tvrtke u pretežno domaćem vlasništvu – 5.015 kuna ili 7% niže od prosjeka, a samo malo bolje 'prolaze' zaposleni u javnoj i lokalnoj samoupravi s plaćama 3% nižima od prosjeka.

I dalje najviše zarađuju zaposleni u velikim tvrtkama (+8%), dok su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 13% ispod prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledano prema županijama, najniže plaće u trećem kvartalu 2013. zabilježene su u Međimurskoj i Požeško-slavonskoj županiji, čak 20%, odnosno 18% ispod prosjeka. U skladu s očekivanjima, najviše plaće zabilježene su u Gradu Zagrebu (+12%). Slijede Dubrovačko-neretvanska te Zagrebačka županija, gdje su plaće oko prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo