Ako sindikati angažiraju Severinu, mi ćemo Gunse!

Hotelijeri i predstavnici investitora u turizam unutar HUP-a izjavili su kako sindikalisti estradiziraju Zakon o radu i da ih od brige za javno dobro više interesiraju međusobne razmirice.

8.6.2010.
16:09
VOYO logo

Udruga ugostiteljstva i turizma unutar Hrvatske udruge poslodavaca očitovala se u utorak o inicijativi sindikata za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu.

"Već je Severina odlučila pjevati za sindikate, oni žele estradizirati svoj angažman. Ovaj prijedlog izmjena ZOR-a je na tragu naših davnih pregovora oko fleksibilizacije tržišta rada. Imamo apsurd s važenjem kolektivnih ugovora. Reakcija sindikata je uslijedila jer im je prijedlog Vlade narušio komociju i komfor, tjera ih na pojačani rad i pregovore. Među njima postoje interni problemi koje ne mogu riješiti, ovo im služiti kao kohezivni faktor. Pokazali su da nisu zainteresirani za socijalni dijalog, nego ih više interesiraju preslagivanja, znate da je najveća središnjica imala poteškoća. Koriste to u tu svrhu, a ne stvaranje prosvjeda", kazao je Bernard Jakelić, v.d. glavnog direktora HUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koga bi HUP angažirao, Jakelić odgovara: "Guns 'n' Roses! Mi ne pretendiramo na to da estradiziramo probleme. Umjesto toga, sindikate konstruktivno pozivamo za stol", kazao je zatim dodajući da u privatnom sektoru postoji puno više senzibiliteta kod sindikalnih predstavnika nego u javnom, te poručio da se mora ići na prilagodbe Zakona o radu jer ne smiju postojati doživotna prava. Nije htio odgovoriti na pitanje smatra li da će doći do referenduma i koliko procjenjuje da bi sindikati mogli pokupiti potpisa "jer bi to bilo u razini vračanja".

Jako Andabak, predsjednik HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma, kazao je da su poslodavci u turizmu pri završetku dogovora sa sindikatima i da će uskoro sklopiti kolektivni ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan za komentar vijesti da se Česi žale kako ih hrvatski ugostitelji podcjenjuju, Andabak je odgovorio da može jamčiti kako niti jedan gost unutar njihovih objekata nema takav dojam. Cijene sladoleda koje su na moru porasle na nevjerojatnu 21 kunu, Andabak je komentirao preporukom svim trgovačkim subjektima da budu umjereni.

"Svaki trgovački subjekt zna za sebe. No, poznato je da svugdje treba biti umjeren, kako u životu, tako i u cijenama. Visoke cijene nisu produktivne. Istina je da imamo dosta fiskalnih i parafiskalnih opterećenja, primjerice da je Coca Cola kod nas u nabavi skuplja nego u Austriji. Ali, u zadnje dvije godine se hrvatski turizam ponaša odgovorno i cijene su na razini onih 2008. godine, što je dokaz za poznavanje odnosa na tržištu", kazao je Andabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Georg Eltz, dopredsjednik HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma, potvrdio je da su investicije u turizmu pale za dvije trećine, što je na nivou 20 milijardi kuna.

"Morali smo obustaviti investicije zbog sve skupljih kredita i sve manje novca na raspolaganju, ali bez daljnjih sredstava nema ni budućnosti. Shvaćamo da su kapaciteti države ograničeni, ali smatramo kako bi Hrvatska banka za obnovu i razvoj mogla pomoći u sektoru investicija", kazao je Eltz, dodajući kako Vlada može pomoći jedino davanjem odgovora "na pitanje koji sektor može izvući Hrvatsku iz krize? Ja mislim da to nije željezna industrija. Može nam pomoći davanjem strateške važnosti turizmu i kratkoročnim mjerama kroz promidžbu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUP-ovci su izvijestili kako su na sastanku u Ministarstvu gospodarstva dogovorili kako će ubuduće sudjelovati u izmjenama zakona vezanih za turizam, poput onoga o turističkom zemljištu, Hrvatskoj turističkoj zajednici ili pomorskome dobru. Također su savjetovali vlastima da se preispita trošenje novca od članarina HTZ-a.

Naveli su da ne dovode u pitanje visinu članarine, nego žele da HTZ bude korisniji servis u smislu promocije Hrvatske u svijetu, jer konkurencija, poput Grčke ili Turske, ulaže daleko više novca u tu svrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006080337006 arti-201006080028006 arti-201006070444006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo